Heitä Venäjä vainoaa: 10 tuoretta esimerkkiä – pelottelua kotietsinnöillä, työleirituomio, kotiaresti... - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Heitä Venäjä vainoaa: 10 tuoretta esimerkkiä – pelottelua kotietsinnöillä, työleirituomio, kotiaresti...

Venäjän ihmisoikeusloukkauksista vain pieni osa nousee maailmanlaajuisen huomion kohteeksi, sillä suurin osa hautautuu muun uutisvirran alle. IS keräsi erilaisia esimerkkejä tuoreista vainojen uhreista.

Kuvassa Moskovan ukrainalaisen kirjallisuuden kirjasto, Refat Chubarov (oik. ylä), Mihail Kasjanov ja Jehovan todistajien kirjallisuutta.­

29.4.2016 6:45 | Päivitetty 29.4.2016 8:05

Aihe on ajankohtainen sen jälkeen kun Venäjän uudeksi ihmisoikeusvaltuutetuksi valittiin sisäministeriön poliisivoimien entinen kenraalimajuri Tatjana Moskalkova. Tämä on ilmoittanut, että Venäjällä ei ole poliittisia vankeja, mutta sen sijaan venäläisten oikeudet ulkomailla kaipaavat kohennusta. Venäjän sisältä on kuitenkin nostettu Moskalkovan nimityksen jälkeen esiin esimerkiksi näitä tapauksia:

1) Krimin tataarien järjestö kiellettiin

Venäjä määräsi tiistaina Krimin tataarien oman parlamentin eli Mejlis-järjestön toiminnan lopetettavaksi. Krimin korkein oikeus julisti Mejlisin ekstremistiseksi äärijärjestöksi ja pääsyyttäjä Natalja Poklonskajan mukaan se tarkoittaa, että järjestön kaikenlainen toiminta on lainvastaista.

Mejlis on Krimin tataarien oikeuksia puolustava järjestö, joka ei ole suostunut hyväksymään Venäjän toteuttamaa Krimin kaappausta. Pääsyyttäjä näkee asiat näin:

– Koko Mejlisin toiminta ja ideologia perustuu vain yhdelle asialle, taistelulle Venäjää vastaan. He ovat marionetteja lännen nukkeohjaajien käsissä, Poklonskaja sanoi.

Refat Chubarov on Krimin tataarien oikeuksia puolustava järjestön Mejlisin puheenjohtaja.­

Euroopan neuvosto ja Yhdysvallat esittivät tuoreeltaan huolensa Mejlisin kieltämisestä. Vladimir Putinin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov vastasi puolestaan, ettei ulkomailla ole oikeutta puuttua Venäjän sisäisiin asioihin.

2) Ukrainalaisen kirjaston johtaja kotiarestissa

Moskovalainen piirioikeus määräsi tiistaina jatkettavaksi Moskovan ukrainalaisen kirjaston johtajan kotiarestia 29. heinäkuuta asti. Natalja Sharinaa syytetään ääritoiminnasta ja kavalluksesta.

Ukrainalaisen kirjallisuuden kirjastoon tehtiin lokakuussa etsintä, jonka seurauksena rikostutkinta aloitettiin.

Moskovan ukrainalaisen kirjallisuuden kirjaston johtajaa Natalia Sharinaa syytetään ääritoiminnasta ja kavalluksesta.­

Sharinan epäillään lainanneen kirjaston käyttäjille ukrainalais­kansallismielisen Dmytro Kortshynskin kirjaa, joka on määrätty Venäjällä kiellettäväksi jo vuonna 2013. Lisäksi Sharinan epäillään maksaneen oman asianajajansa laskuja varoilla, jotka oli tarkoitettu kirjaston juristeille.

Ihmisoikeusjärjestön Memorial on julistanut Sharinan, 58, poliittiseksi vangiksi ja myös Amnesty International on vaatinut Sharinan vapauttamista. Tuoreimmassa päätöksessään Presnenskin piirioikeus määräsi lisäksi, ettei Sharinalla ole oikeutta poistua kodistaan edes valvotulle kävelylle.

3) Sakot Lermontovin homorunon takia

Murmanskilainen gay-aktivisti Sergei Aleksejenko sai tammikuussa 100 000 ruplan eli noin 1 350 euron sakot homopropagandan levittämisestä alaikäisille.

Aleksejenko johti Maksimum-vertaistukiryhmää, joka pyrki auttamaan seksuaalivähemmistöjä. Maksimumin toiminta loppui kuitenkin lokakuussa 2015, kun Venäjän viranomaiset julistivat sen ”ulkomaalaiseksi agentiksi”.

Muodollinen syy Aleksejenkon sakottamiseen löytyi ryhmän nettisivuilta, jossa oli julkaistu homoseksuaalien itsetuntoa kohottamaan pyrkinyt lause sekä 1800-luvun alussa eläneen venäläisen runoilijan Mihail Lermontovin homoeroottinen runo. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Aleksejenko oli viides gayaktivisti, joka tuomittiin kohua herättäneen homopropagandalain jälkeen.

4) Kritiikki on ”vihanlietsontaa” Putinia vastaan

Kurskin paikallisparlamentin edustajaa Olga Litä vastaan on meneillään rikostutkinta, jossa häntä syytetään ”vihanlietsonnasta” laillisia vallanpitäjiä kohtaan.

Yhtenä pontimena oikeudenkäynnille on Lin tekemä videovetoomus, jonka hän oli osoittanut presidentti Vladimir Putinille ja jossa hän kritisoi Venäjän nykypolitiikan suuntaa.

Lin väitetään myös loukanneen useilla muilla ”äärilausunnoillaan” Venäjän eri hallinnonhaaroja, muun muassa oikeusistuimia.

Lin puolustus ei ole samaa mieltä syyttäjän kanssa.

– Häntä vainotaan oman mielipiteensä julkisesta lausumisesta. Mitään kunnianloukkausta tai ekstremismiä siinä ei ole eikä voi olla, Lin puolustus viestitti.

Olga Lin tapauksesta on kertonut myös Newsweek-lehti.

5) Jehovan todistajat saatetaan kieltää

Venäjän pääsyyttäjänvirasto on varoittanut Venäjällä toimivia Jehovan todistajia, että heidät saatetaan kieltää ekstremistisenä järjestönä. Asiasta kertoi perjantaina Izvestija-lehdelle Jehovan todistajien oma lehdistöosasto.

Jehovan todistajien kirjallisuutta oli esillä oikeudessa Altain tasavallan Gorno-Altaiskin kaupungissa vuonna 2010.­

Venäjällä on jo tätä ennen kielletty joitakin Jehovan todistajien paikallisjärjestöjä ja heidän kirjallisuuttaan on takavarikoitu raja-asemilla. Yhteensä 88 Jehovan todistajien uskonnollista julkaisua on todettu Venäjällä ”ekstremistiseksi materiaaliksi”.

Venäjän ortodoksikirkko pitää Jehovan todistajia ”totalitaarisena lahkona”. Oikeusministeriön asiantuntija Roman Silantjev kiinnitti lisäksi huomiota siihen, että järjestö rikkoo Venäjän lakeja muun muassa kieltämällä jäseniltään armeijapalveluksen. Venäjällä on arviolta noin 100 000 Jehovan todistajaa.

6) Oli Pietarissa, teki muka rikoksen Moskovassa

Pietarilainen arkkitehti Sergei Ahmetov pidätettiin marraskuussa, kun hän oli palaamassa kotimaahansa Suomesta. Siitä lähtien hän on ollut tutkintavankilassa epäiltynä osallistumisesta Aleksei Navalnyin tukimielenosoitukseen 2013 Moskovassa. Vastikään oikeus päätti jatkaa hänen vangitsemistaan toukokuun 11. päivään saakka.

Ahmetovin syytetään käyneen mielenosoituksessa käsiksi poliisiin ja repineen tämän virkamerkin irti. Novaja gazetan mukaan Ahmetov itse on ilmoittanut, ettei hän ole edes ollut Moskovassa sitten vuoden 2011. Väitetyllä tapahtumahetkellä hän oli Pietarissa ja puhui äitinsä kanssa Skype-yhteydellä.

Syyttäjät puolestaan ovat vedonneet siihen, että Ahmetov oli sosiaalisessa mediassa klikannut ”osallistuu” -ilmoitusta mielenosoituksen kohdalla. Lisäksi on olemassa video, jossa Ahmetovia muistuttava mies on kahnauksessa poliisin kanssa.

Rikosteknisten asiantuntijoiden mukaan Ahmetov ei kuitenkaan ole kyseisellä kahnausvideolla esiintyvä henkilö, mutta se ei ole pysäyttänyt toistaiseksi oikeusjuttua. Memorail-järjestö on listannut hänet yhdeksi Venäjän poliittiseksi vangiksi ja enimmillään häntä voi uhata jopa viiden vuoden vankeus.

7) Krim-viestien jako vei vankilaan

Tveristä kotoisin oleva Andrei Bubejev on ollut tutkintavankilassa jo liki vuoden verran sen vuoksi, että hän jakoi syyttäjän mukaan sosiaalisessa mediassa ”ekstremististä” ja ”Venäjän hajottamiseen” pyrkivää materiaalia.

Bubejev oli esimerkiksi jakanut netissä 12:lle kaverilleen kuvan, jossa näkyy Donin Rostovissa venäläissotilaiden tuoreita nimettömiä hautoja. Kuvassa oli ollut mukana jo valmiiksi kirjoitettu teksti ”samaan aikaan kun ukrainalaisia sotilaita haudataan sankareina, venäläistä nostoväkeä haudataan kuin koiria”.

Viime elokuussa Bubejev tuomittiin jo vuodeksi työleirille, mutta sen jälkeen häntä vastaan käynnistettiin uusi rikossyyte, jonka käsittely on parhaillaan meneillään.

Nyt syyttäjä tarttui siihen, että Bubejev oli jakanut VKontakte-sivuilla artikkelin otsikolla ”Krim on Ukrainaa”. Lisäksi hän oli jakanut kuvan, jossa oli Venäjän värein koristeltu hammastahnatuubi ja teksti ”Purista Venäjä ulos itsestäsi”. Memorial-järjestö pitää Bubejevia poliittisena vankina.

8) Oppositiopuoluetta piinataan eri tavoin

Länsimielisellä Parnas-puolueella on ollut runsaasti ongelmia viime aikoina, minkä arvellaan liittyvän puolueen painostamiseen ennen tulevia syyskuun parlamenttivaaleja. Suurin skandaali oli vastikään, kun puolueen puheenjohtajasta Mihail Kasjanovista näytettiin salaa kuvattu seksivideo Venäjän valtakunnallisella tv-kanavalla.

Mihail Kasjanov (edessä, oik.) on länsimielisen Parnas-puolueen puheenjohtaja. Hän toimi Venäjän pääministerinä vuosina 2000–2004.­

Pari päivää sitten Parnasin nuoriso-osaston johtaja Mihail Konev kutsuttiin Moskovassa kutsuntatoimistoon ja kun hän oli poistumassa sieltä, kolme miestä ”kaappasi” hänet yhtäkkiä autoon. Myöhemmin selvisi, että hänet oli viety toiseen kutsuntatoimistoon ja siellä hän on jo puettuna sotilaspukuun odottamassa lähtöä jonnekin päin maata asepalvelukseen.

Permissä Kasjanovin puolueen edustajaa Mihail Kasimovia rangaistiin puolestaan 1 000 ruplan eli noin 13 euron sakoilla siksi, että hänen katsottiin jakaneen sosiaalisessa mediassa natsisymboliikalla varustettua materiaalia.

Novosibirskissä tehtiin lisäksi etsintä Parnasin toimistoon, mistä löydettiin kertoman mukaan harkaristillä koristeltuja lehtisiä sekä Vladimir Putinia halventavaa materiaalia.  

9) Putin-mielenosoituksen tuomio pysyi ennallaan

Moskovalainen valitustuomioistuin päätti tiistaina pitää voimassa 25-vuotiaan Ivan Nepomnjashtshihin 2,5 vuoden työleirituomion. Nuori mies oli ottanut osaa 6. toukokuuta 2012 Bolotnoje-aukion mielenosoitukseen, jossa vastustettiin Vladimir Putinin kolmannen presidenttikauden alkua.

Vaikka mielenosoituksella oli lupa, se muuttui viranomaisten mukaan ”joukkoväkivallaksi” poliisia kohtaan. Epäiltyjen puolustus on kuitenkin sitä mieltä, että poliisi itse provosoi tapahtumia ja poliisien kokemia kärsimyksiä on oikeusjutuissa liioiteltu.

Tapauksessa on tähän mennessä 35 epäiltyä, joista moni on jo tuomittu eripituisiin vankeusrangistuksiin ja osa on ehtinyt vapautuakin yleisen armahduksen puitteissa. ”Bolotnojen juttua” pidetään Venäjällä yleisesti varoitussingnaalina, jonka on tarkoitus näyttää, ettei vuosien 2011-2012 tapaista katuliikehdintää tulla enää suvaitsemaan.

Radio Svobodan mukaan Ivan Nepomnjashtshih ei tunnusta syllisyyttään, vaan hän kertoo poliisien käyneen hänen kimpuunsa sen jäkeen, kun hän oli protestoinut äänen toisen mielenosoittajan hakkaamista. Hänen väitetyt uhrinsa, kaksi poliisimiestä, puolestaan kertovat kärsineensä nyrkiniskuista ja sateenvarjolla lyömisestä. Tämän kaiken poliisit tosin ”muistivat” vasta kaksi vuotta tapahtuneen jälkeen, kun syyttäjä näytti heille videon mielenosoituksesta.

10) Inguusiaktivistia pelotellaan etsinnöillä 

Venäjän viranomaiset ovat toistuvasti häirinneet Pohjois-Kaukasiassa toimivan Mashr-ihmisoikeusjärjestön toimia. Marraskuussa Human Right Watch -järjestö kiinnitti huomiota siihen, kuinka Mashrin johtajaa Magomed Mutsolgovia oli peloteltu kotietsinnöin.

Mutsolgovia epäiltiin siitä, että hän ja hänen ryhmänsä ovat venäläisvastaisia sabotöörejä. Virallisessa kotietsintäluvassa lukee esimerkiksi näin:

– Hänellä on yhteyksiä Venäjä-vastaisiin kansalaisjärjestöihin Georgiassa, Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Häntä epäillään sabotaasista, jonka tarkoituksena on käynnistää uskontojen välisiä konflikteja Venäjän Pohjois-Kaukasiassa.

Lisäksi Mutsolgovin epäiltiin suorittaneen ”ektremistisiä ja propagandistisia projekteja, joiden tavoitteena on herättää kansassa negatiivista mielialaa liittyen Venäjän hallituksen politiikkaan Ukrainaa, Georgiaa ja Syyriaa kohtaan”.

Mutsolgov perusti Mahr-järjestön vuonna 2005 auttamaan muun muassa niitä, jotka ovat joutuneet kidutetuiksi tai vainotuiksi Venäjän voimakampajan yhteydessä Pohjois-Kaukasiassa. Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n edustajat veivät hänen oman Bashir-veljensä vuonna 2003, minkä jälkeen veli katosi jäljettömiin. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?