Tässä tulee Venäjän uusi ihmisoikeusvaltuutettu: Kenraalimajuri Tatjana Moskalkova aikoo puolustaa venäläisiä ulkomailla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tässä tulee Venäjän uusi ihmisoikeusvaltuutettu: Kenraalimajuri Tatjana Moskalkova aikoo puolustaa venäläisiä ulkomailla

Tatjana Moskalkovan mukaan Venäjällä ei ole poliittisia vankeja, mutta venäläisten oikeudet ulkomailla kaipaavat kohennusta.

Tatjana Moskalkova eteni Venäjän sisäministeriössä kenraalimajuriksi ennen kansanedustajan uraansa. Hänen mukaan Venäjällä ei ole poliittisia vankeja, vaikka venäläinen ihmisoikeusjärjestö Memorial on laskenut heitä olevan ainakin 86.­

28.4.2016 20:38

Venäjän sisäministeriön poliisivoimissa kenraalimajuriksi asti edennyt Tatjana Moskalkova on nainen, jolla on selvästikin kaksi aivan eri olomuotoa.

Moskalkova, 60, valittiin viime perjantaina Venäjän uudeksi ihmisoikeusvaltuutetuksi ja tapahtuneen kunniaksi hänen toimistonsa jakoi medialle käytettäväksi Moskalkovan kuvan.

Kuvassa kameraan katsoo erittäin inhimillisen ja jopa pehmeän näköinen nainen siviilivaatteissaan – eli hän on siis ilmiselvää ainesta ihmisoikeusasiamieheksi!

Moskalkovasta on kuitenkin olemassa myös aivan toisenlaisia kuvia, joissa hän esiintyy Venäjän sisäministeriön univormussaan ja näyttää kaikkea muuta kuin pehmoilijalta.

Moskalkovan toimisto ei halunnut näitä univormukuvia jakaa nyt, mutta Venäjän opposition ja ihmisoikeusaktivistien mielestä nimenomaan tämä mielikuva vastaisi paremmin todellisuutta uudesta ihmisoikeusvaltuutetusta.

Aika näyttää, millaisin kasvoin Moskalkova lopulta esiintyy uudessa tehtävässään, mutta hänen ensimmäiset kommenttinsa antanevat jo jonkinlaisen kuvan siitä, mitä on tulossa.

Moskalkova sanoi esimerkiksi Dozhd-televisiokanavalle, että Venäjällä ei ole lainkaan poliittisia vankeja, vaikka ihmisoikeusjärjestö Memorialin omalla listalla heitä on tällä hetkellä mainittuna 86.

– Meillä ei ole pykälää, joka liittyisi poliittisiin kysymyksiin. Ekstremismi, terrorismi tai maanpetos eivät ole poliittisia rikoksia, vaan ne ovat rikoslain mukaisia rikoksia, hän selitti.

Moskalkovan mukaan ihmisoikeudet ovatkin asia, jota muut maat yrittävät käyttää Venäjää vastaan.

– Ihmisoikeusasiat ovat nykyisin teema, jota läntiset ja amerikkalaiset voimat käyttävät manipuloidakseen, uhkaillakseen ja kiristääkseen Venäjää. Heidän motiivinaan on Venäjän tasapainon järkyttäminen sekä painostaminen, Moskalkova julisti heti valintansa jälkeen uutistoimisto Tassin mukaan.

– Mutta ihmisoikeusvaltuutetulla on riittävästi työkaluja taisteluun tätä kaikkea vastaan, hän ilmoitti.

Tatjana Moskalkovan mukaan ihmisoikeudet ovatkin asia, jota muut maat yrittävät käyttää Venäjää vastaan.­

”Venäläisiltä riistetään oikeuksia ulkomailla”

Moskalkova kuvaili myös, kuinka hän näkee oman roolinsa sen suhteen, mitä hänen tulee puolustaa.

– Me tiedämme, kuinka paljon Krimistä ja Ukrainasta on levitetty valheita. Siksi on hyvin tärkeää, että me emme puolusta ainoastaan joka ainutta ihmistä, mutta kaiken kaikkiaan Venäjän koko arvojärjestelmää, Moskalkova linjasi venäläismedialle.

Moskalkova kertoi aikovansa keskittyä Venäjällä esimerkiksi työntekijöiden oikeuksien valvomiseen sekä ihmisten oikeuksiin terveydenhuollon, koulutuksen, asumisen ja muuttoliikkeen suhteen.

Moskalkova ei kuitenkaan aio rajoittaa omaa toimintakenttäänsä pelkästään Venäjän sisälle, vaan yksi hänen painopistealueistaan tulee olemaan venäläisten maanmiesten puolustaminen ulkomailla.

– Venäjänkielisiä kouluja suljetaan ja ulkomailla asuvilta Venäjän kansalaisilta riistetään perusoikeudet, kuten poliittiset, sosiaaliset ja taloudelliset oikeudet. Ihmisoikeusvaltuutetun pitää tarttua tähän asiaan, sillä tämä on tärkeä ihmisoikeuskysymys, Moskalkova julisti Tassin mukaan.

Tatjana Moskalkovan mukaan Venäjällä ei ole poliittisia vankeja.­

”Hänelle ihmisoikeudet ovat vieras käsite”

Jopa räyhäkansallismielisenä tunnettu poliitikko Vladimir Zhirinovski on kritisoinut Tatjana Moskalkovan valintaa ihmisoikeusvaltuutetuksi.

– Tatjana Nikolajevna on kiva ihminen, mutta hänen työnsä Neuvostoliiton miliisissä ja Jeltsinin ajan miliisissä ei rohkaise uskomaan, että hän kykenee tai pystyy suojelemaan ihmisoikeuksia, Zhirinovski sanoi.

– Tämä halventaa ihmisoikeusvaltuutetun tehtävää. Kukaan ei missään nimitä entistä poliisiviranomaista tällaiseen tehtävään, Zhirinovski ryöpytti.

Myös tunnettu ihmisoikeusaktivisti Lev Ponomarjov esitti epäilyksensä Kommersantissa.

– Ottaen huomioon hänen taustansa en voi tajuta, kuinka voisimme keskustella keskenämme, Ponomarjov sanoi.

Oppositioaktivisti Ilja Jashin sanoi puolestaan omassa kolumnissaan, ettei entinen poliisivoimien kenraalimajuri voi puolustaa ihmisoikeuksia oman henkisen rajoittuneisuutensa vuoksi.

– Hän on ihminen, joka on varustettu täysin erilaisella mentaliteetilla ja jolle ihmisoikeudet ovat täysin vieras käsite. Valitettavasti mitään hyvää ei ole odotettavissa, Jashin maalaili.

Tatjana Moskalkovan toimisto ei halunnut tätä univormukuvaa jakaa.­

”Ketä vastaan Kreml kaivautuu poteroihin?”

Presidentti Vladimir Putinin hallinnosta tuli kuitenkin välittömästi tukea Moskalkovalle.

– Kreml kannattaa ilman muuta hänen valintaansa ja valintapäätöstä, Putinin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov ilmoitti.

Venäjän ihmisoikeusaktivistit epäilevät laajasti, että Moskalkovan valinta on jälleen yksi merkki siitä, kuinka Kreml varautuu tukahduttamaan mahdollista yhteiskunnallista liikehdintää tämän vuoden syyskuun parlamenttivaalien ja vuoden 2018 presidentinvaalien lähestyessä.

Tätä ennen yksi vastaava merkki saatiin, kun Putin ilmoitti Venäjälle perustettavasta uudesta kansalliskaartista, jonka johtoon nousee Putinin entinen luottohenkivartija ja kovan linjan miehen maineessa oleva kenraali Viktor Zolotov.

– Syntyy yhä uudelleen kysymys, ketä vastaan Kreml kaivautuu poteroihin? Ketä Putin pelkää? Ja mitä turvallisuusviranomaiset tietävät maan sisäisistä uhista sellaista, josta meillä ei ole aavistustakaan? Kyseli venäläisen The New Times -lehden päätoimittaja Jevgenija Albats omassa kommentissaan Moskalkovan valinnan jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?