Trumpin ulkopoliittisille linjauksille tyrmäys: ”Outo sillisalaatti” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trumpin ulkopoliittisille linjauksille tyrmäys: ”Outo sillisalaatti”

Kiinteistömiljardöörin ulkopoliittinen puhe vilisi ristiriitaisuuksia.

28.4.2016 19:44

Yhdysvaltain republikaanipuolueen presidenttiehdokkuutta tavoitteleva kiinteistömiljardööri Donald Trump on jälleen kuohuttanut maailmaa sanomisillaan. Trump piti keskiviikkona Washingtonissa ulkopolitiikkaa käsittelevän puheen, joka on saanut pääasiassa tyrmäävän vastaanoton.

Puhetta on pidetty ristiriitaisena ja ylimalkaisena. Trumpia on syytetty siitä, että hän vaatii muutosta, mutta ei tarjoa selkeää vaihtoehtoa. Puheen pääsanoma oli Trumpin iskulause America First, Amerikka ensin.

– On aika karistaa ruosteet Yhdysvaltain ulkopolitiikasta, Trump lausui.

– Minun ulkopolitiikkani laittaisi aina amerikkalaisten edun kaiken muun edelle. Se olisi kaikkien päätösteni perusta: Amerikka ensin.

Trumpia on arvosteltu iskulauseestaan, sillä America First Committee oli 1940-luvun alussa yhdysvaltalainen järjestö, joka pyrki pitämään Yhdysvallat irti toisesta maailmansodasta. Järjestöllä oli myös paha maine juutalaisvastaisuudesta.

Yllä olevalla videolla katkelma Trumpin puheesta.

Donald Trump piti kampanjansa yhdeksi kokokohdaksi mainitun puheen Washingtonissa keskiviikkona.

Presidentillisempi lähestymistapa

Trump luki puheensa teleprompterilta ja puhui paljon rauhallisemmilla äänenpainoilla kuin uhmakkaissa vaalitilaisuuksissaan. Kyseessä oli selvästi yritys näyttää presidentillisemmältä.

Trumpin voimakkain linjaus koski Naton rahoitusta. Hän arvosteli eurooppalaisia liittolaisia siitä, että nämä eivät maksa tarpeeksi sotilasliiton kuluista. Sama viesti koski myös aasialaisia liittolaisia Japania ja Etelä-Koreaa.

– Maat, joita puolustamme, täytyy maksaa puolustuksen kulut. Ellei näin tapahdu, Yhdysvaltain täytyy olla valmis antamaan näiden maiden puolustaa itse itseään, Trump uhkasi.

Myös presidentti Barack Obama sekä demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Hillary Clinton ovat vaatineet Nato-liittolaisilta suurempaa panosta, mutta kumpikaan ei ole kyseenalaistanut Yhdysvaltain roolia.

Trump kyseenalaisti Naton ohella muut kansainväliset liittoumat, jotka hänen mielestään sitovat Amerikan ja ovat sille suorastaan haitallisia.

– Kansallisvaltio on yhä onnen ja harmonian todellinen perusta.

”Myy unelmaa, ei suunnitelmaa”

Reaktiot Trumpin puheeseen olivat tyrmääviä varsinkin hänen vastustajiensa keskuudessa, mutta myös monet asiantuntijat pitivät sitä heikkona esityksenä.

– Hän myy unelmaa, mutta ei tarjoa suunnitelmaa. Hän on myyntimies, mutta ei kerro kuka on arkkitehti ja kuka rakentaja, sanoi CSIS-ajatushautomon Lähi-idän ohjelman johtaja Jon Alterman Reutersille.

– Se kuulosti oudolta sillisalaatilta. Hän vaati uutta ulkopoliittista strategiaa, mutta puheesta ei jäänyt vaikutelmaa, että hän olisi antanut sellaisen, kommentoi Cato-instituutin asiantuntija Doug Bandow, joka Politicon mukaan on aiemmin tukenut Trumpin ajatuksia Yhdysvaltain roolin pienentämisestä maailmalla.

Ristiriitoja täynnä

Puheen jälkeen asiantuntijat ja kansainvälinen media listasivat useita ristiriitaisuuksia Trumpin viestissä:

Hän vaati liittolaisia maksamaan Yhdysvaltain tarjoamasta puolustuksesta, mutta lähes seuraavassa lauseessa sanoi, että ”Yhdysvalloista tulee jälleen luotettava ystävä ja liittolainen”. Esimerkiksi Brookings-instituutin tutkija Thomas Wright piti ilmaisuja täysin mahdottomina sovittaa yhteen.

Trump myös lupasi vakautta maailmaan presidenttinä, mutta uhittelulla liittolaisille ja jopa mahdollisella vetäytymisellä Nato-velvoitteista olisi todennäköisesti päinvastainen vaikutus. Trump myös totesi, että Yhdysvaltain ulkopolitiikan on oltava ”arvaamatonta”.

Trump arvosteli aiempia presidenttejä Yhdysvaltain viemisestä sekaviin sotiin sekä sotia erehdyksiksi, jotka loivat kaaosta. Toisaalta hän lupasi myös kukistaa äärijärjestö Isisin, minkä arvellaan olevan mahdotonta ilman laajempia sotatoimia.

Trump lupasi taata Yhdysvaltain armeijan rahoituksen, joka on suurin kuluerä budjetissa. Samalla hän myös lupasi ratkaista valtion velkaongelman, mutta ei kertonut miten.

”Tarjosi viitekehyksen”

Trumpin puheelle löytyi kuitenkin myös ymmärtäjiä Yhdysvalloista. Trumpin viesti Yhdysvaltain etujen ajamisesta ja omien kansalaisten puolustamisesta muiden sijaan saa vastakaikua ainakin talousongelmien ja terroripelkojen koettelemilta tavallisilta amerikkalaisilta. Eristäytymispolitiikalla on perinteisesti Yhdysvalloissa myös kannatusta.

– Hän tarjosi johdonmukaisen viitekehyksen, joka ei ole täysin vieras yhdysvaltalaiselle ulkopoliittiselle keskustelulle, totesi presidentti George W. Bushin hallinnossa työskennellyt entinen suurlähettiläs Zalmay Khalilzad.

Ex-suurlähettiläs Zalmay Khalilzad esitteli Trumpin ennen puhetta.

Merkillepantavaa puheessa oli myös se, että Trump ei maininnut sanallakaan kiisteltyä lupaustaan rakentaa muuri Meksikon rajalle ja viittasi vain ylimalkaisesti uhkaukseensa estää muslimien maahantulo.

Trump on republikaanien ehdokaskilpailun kärjessä. Hän pyrkii hankkimaan esivaaleissa tarpeeksi edustajia tullakseen valituksi suoraan puolueen ehdokkaaksi republikaanien puoluekokouksessa. Trumpin perässä tulevat Ted Cruz ja John Kasich.

Demokraattien Hillary Clintonia pidetään lähes varmana puolueen presidenttiehdokkaana, sillä Bernie Sandersin mahdollisuudet esivaalien voittoon ovat hyvin heikot. Yhdysvaltain presidentinvaalit käydään marraskuussa 2016.

Lähteet: CNN, The Washington Post

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?