Oppositiojohtaja ja kirjailija hyökkäysten kohteena Moskovassa – päälle heitettiin värillistä nestettä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Oppositiojohtaja ja kirjailija hyökkäysten kohteena Moskovassa – päälle heitettiin värillistä nestettä

Kremlin-mielinen ääriliike otti nimiinsä oppositiojohtaja Aleksei Navalnyihin kohdistuneen hyökkäyksen. Toisen ääriliikkeen epäillään olleen menestyskirjailija Ljudmila Ulitskajaan kohdistuneen iskun takana.

Venäläinen 60 sec julkaisi videon tapahtuneesta YouTubessa.­

28.4.2016 15:18 | Päivitetty 28.4.2016 18:31

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi ja menestyskirjailija Ljudmila Ulitskaja joutuivat Moskovassa kahden erillisen hyökkäyksen kohteeksi torstaina.

Aleksei Navalnyitä vastaan hyökättiin hänen oman Korruptionvastaisen säätiönsä edustalla. Navalnyin mukaan yksi hyökkääjistä heitti hänen päälleen ”jotain syövyttävää sinistä nestettä”.

– Hyvä, ettei mennyt silmään, Navalnyi kommentoi blogissaan.

Navalnyi kertoi juosseensa paenneiden hyökkääjien perään jonkin aikaa, mutta menneensä sitten vaihtamaan kotiin vaatteet.

Vastuun hyökkäyksestä otti Kremlin-mielinen ”venäläisten vapautusliike” SERB. Heidän edustajansa kertoivat Life-uutissivustolle, että he olivat ensin yrittäneet heittää oppositiojohtajaa kakulla, mutta kun se ei ollut onnistunut, he olivat turvautuneet ”vahvanhajuiseen” nesteeseen.

Toinen hyökkäys konferenssissa

Aiemmin torstaina Moskovassa sattui tapaus, jossa kuuluisan kirjailijan Ljudmila Ulitskajan kasvoille heitettiin jotain vihreää nestettä. Ulitskaja osallistui Moskovan Dom kino -elokuvatalolla konferenssiin, jossa käsiteltiin Venäjän historiaa yhdessä koululaisten kanssa.

Silminnäkijöiden mukaan myös jotkut koululaiset ja toimittajat kärsivät, kun heidän päälleen heitettiin munia ja vihreää nestettä.

– Emme salli historian vääristelyä, hyökkääjät ilmoittivat motiivikseen ja haukkuivat historiakonferenssin osallistujia ”kansallispettureiksi”.

Ulitskaja-välikohtauksesta epäillään Dozhd-televisiokanavan mukaan Kansallista vapautusliikettä eli NOD-liikkeen aktivisteja.

Vihreän nesteen heittäjillä oli mukanaan oranssimustia nauhoja, jotka ovat alkujaan Pyhän Yrjön ristin nauhasta. Nauhaa on aiemmin käytetty lähinnä symboloimaan Neuvostoliiton voittoa natsi-Saksasta, mutta nykyisin siitä on tullut myös Venäjän äärikansallismielisten ja Kremliä tukevien isänmaallisten liikkeiden symboli.

NOD-liikkeellä on ainakin ollut pyrkimys levittäytyä myös Suomessa asuvien venäjänkielisten keskuuteen, mutta sen menestyksestä Suomessa ei ole saatavissa riippumatonta tietoa.

”Tempaus jotenkin koordinoitu”

Navalnyin mukaan vaikuttaa siltä, että sekä hänen että Ulitskajan häpäiseminen oli suunniteltu etukäteen SERB:in ja NOD:in välillä.

– Eli siis heidän tempauksensa oli jotenkin koordinoitu, Navalnyi ilmoitti.

SERB ja NOD tunnetaan useista aiemmistakin välikohtauksista, joissa he ovat hyökänneet oppositiopoliitikkoja ja Kremlin-kriitikoita vastaan. Liikkeiden aktivistit ovat muun muassa hajottaneet Boris Nemtsovin murhapaikalle tuotuja kukka-asetelmia Moskova-joen sillalla.

Päivitetty kello 18.31. Uutiseen lisätty YouTube-video itse tilanteesta.

Aleksei Navalnyitä vastaan hyökättiin hänen oman Korruptionvastaisen säätiönsä edustalla.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?