Ennuste: Tällaisessa säässä nykyiset lapset viettävät vanhuuttaan – kuivuutta, hellettä, tulvia, myrskyjä...

Kerran vuosisadassa sattuneet sääilmiöt ovat pian jopa jokavuotisia riesoja.

Sään ääri-ilmiöiden odotetaan lisääntyvän tulevina vuosikymmeninä.

26.4.2016 11:56

EUROOPPA kulkee kohti ilmastoa, jossa aikaisemmin ”kerran vuosisadassa” kohdalle sattuneet sään paikalliset ääri-ilmiöt muuttuisivat jopa jokavuotisiksi.

Näin kävisi vuoteen 2080 mennessä eli lastemme elinaikana ja sääsirkukseen tempautuisivat myös sitkeäikäisimmät nuoret aikuiset.

Tuttuakin tutummiksi riesoiksi eurooppalaisille yhteiskunnille muodostuvat kuivuudet, helleaallot, metsäpalot, jokien ja merenrannikoiden tulvat ja myrskyt.

Pyörremyrsky tuhosi taloja Mainzin kaupungin ympäristössä Saksassa viime kesänä.

Pahimmat riskialueet eli hotspotit sijaitsevat rannikkoseuduilla ja tulvaherkillä alankomailla. Sattumalta tai ei, nämä alueet ovat myös tiheimmin asutettuja.

ILKEÄT myrskytuulet lisääntyvät Länsi-, Keski- ja Pohjois-Euroopassa.

Helleaallot yleistyvät koko Euroopassa ja Etelä-Euroopassa tappavista ”kerran vuosisadassa” helteistä voi tulla jokavuotisia.

Äärimmäiset pakkaset muuttuvat koko Euroopassa kansanperinteeksi, eikä niitä lopulta saada kokea enää edes kerran vuosisadassa.

Kuumuus kuivatti Loire-joen Ranskassa totaalisesti keväällä 2011.

Sateet lisääntyvät Keski-, Itä- ja Pohjois-Euroopassa, joten lähes jokavuotisesta kuivuudesta ei tarvitse kärsiä kuin Länsi- ja Etelä-Euroopassa.

Jokitulvat vähenevät erityisesti Itä-Euroopassa, kun lumipeite ohenee tai jää kokonaan tulematta.

KORKEALENTOISTA ja keskivertoista lukijaa voimallisesti haastavaa matematiikkaa edustavan artikkelin Multi-hazard assessment in Europe under climate change julkaisi viikko sitten nettisivuillaan tieteellinen aikakauskirja Climatic Change. Sen uutisoi mm. brittiläinen The Independent.

– Se on on kunnon lehti, jonka artikkelit käyvät läpi vertaisarvioinnin, kertoo professori Ari Laaksonen Ilmatieteen laitokselta.

Myrsky piiskasi soutuvenearmadaa Rhos-on-sean kylässä Walesissa 2002.

Tekijät työskentelevät Euroopan komission tutkimuskeskuksen Ympäristön ja Kestävyyden instituutin Ilmastoriskien hallinnan yksikössä.

ARTIKKELI perustuu ilmastomalleihin, joissa oletetaan Maan pintalämpötilan nousevan kaksi astetta vuoteen 2050 mennessä esiteolliseen aikaan verrattuna.

Ari Laaksonen kommentoi selvitystä yleisellä tasolla.

– Se kuulostaa äkkiseltään järkevältä, ainakin kvalitatiivisesti. Ilmiöiden kvantitatiivisuuteen en pysty ottamaan kantaa.

Myrsky riepottelee satamaa Ranskassa.

– Rannikkotulvien yleistyminen kuulostaa loogiselta, koska merenpinta on nousussa ja rankkasateisuus lisääntyy lämpenevässä ilmastossa.

 Helleaallot yleistyvät, se on vissi juttu, joka on jo nähty Euroopassa.

– Helleaallot yleistyvät, se on vissi juttu, joka on jo nähty Euroopassa. Metsäpalot ovat eri asia. Niihin ihminen pystyy vaikuttamaan.

Laaksonen pitää täysin mahdollisena, että lämpötila nousee vielä yhden asteen, kuten selvityksessä käytetyissä malleissa oletetaan.

Tällä hetkellä Maan lämpötila on asteen enemmän kuin esiteollisella ajalla.

– Siinä on parhaillaan pieni piikki johtuen El Ninosta ja on odotettavissa, että se tulee pikkaisen alas ja on taas 0,9 tai 0,95 yli esiteollisen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?