Obama penäsi Euroopalta yhtenäisyyttä ja lisää rahaa Natolle: ”Eurooppa joskus omahyväinen puolustuksen suhteen”

Yhdysvaltain presidentti on pitänyt merkittävän linjapuheen Saksan-vierailullaan.

Presidentti Obama puhui valtiovierailulla Saksassa.

25.4.2016 14:05

Vahva ja yhtenäinen Eurooppa on välttämätön koko maailmalle, sanoo Yhdysvaltain presidentti Barack Obama.

Obama muistutti Saksan Hannoverissa pitämässään puheessa Eurooppaa erityisesti toisen maailmansodan jälkeisistä saavutuksista. Puheessaan Obama korosti tasa-arvoa ja suvaitsevaisuutta sekä yhteistyötä niin terrorismin, pakolaiskriisin, ilmastonmuutoksen kuin veronkierron torjunnan osalta. Sisäänpäin kääntyminen ei hänen mukaansa ole ratkaisu Euroopan ongelmiin.

Yhdysvaltain presidentin puhe voidaan tulkita reaktioksi Eurooppaa repiviin kriiseihin. Jo aiemmin Obama vetosi voimakkaasti britteihin, jotta nämä äänestäisivät maan EU:ssa pysymisen puolesta.

”Omahyväinen puolustuksessa”

Obama antoi Hannoverin puheessaan myös kritiikkiä.

– Eurooppa on joskus ollut omahyväinen oman puolustuksensa suhteen, Obama sanoi.

Hän kehotti Yhdysvaltain Nato-liittolaisia lisäämään puolustusmäärärahojaan määriteltyyn kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta. Varsinkin Obaman isäntämaa Saksa on jäänyt selvästi alle tavoitteen.

Obama ja liittokansleri Angela Merkel testasivat virtuaalilaseja Hannoverin teknologiamessuilla.

Aiheesta on tullut vaaliteema Yhdysvalloissa, jossa erityisesti republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Donald Trump on vaatinut maan Nato-liittolaisilta lisää satsausta puolustukseen.

Obama ilmoitti maanantaina Yhdysvaltain lähettävän 250 sotilaskouluttajaa lisää Syyriaan auttamaan Isis-järjestön vastaisessa taistelussa.

Myöhemmin tänään Obama ja Saksan liittokansleri Angela Merkel pitävät Ranskan, Britannian ja Italian johtajien kanssa epävirallisen kokouksen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?