Asiantuntija: Näin suomalainen rynnäkkökivääri päätyi naamiomiehen käsiin Libyassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Asiantuntija: Näin suomalainen rynnäkkökivääri päätyi naamiomiehen käsiin Libyassa

Keskellä olevan miehen käsissä on rynnäkkökivääri, joka todennäköisesti on peräisin Suomesta.

Julkaistu: 25.4.2016 7:49

Suomalaisaseiden päätyminen Isisille ei ole asiantuntijoiden mukaan mahdotonta. Asekauppaa valvotaan, mutta valvonta ei ole aukotonta.

LIBYA. Viime vuonna.

Valokuvaaja Lorenzo Tugnolin ottamassa uutiskuvassa naamioitunut mies pitää käsissään rynnäkkökivääriä, joka tarkemmin tutkittuna paljastuu suomalaisvalmisteiseksi.

Taisteluvälineisiin perehtynyt asiantuntija Arto Pulkki kommentoi asiaa tuoreeltaan Ilta-Sanomissa (28.2.), kun kuva julkaistiin Suomessa. Hänen mukaansa suomalais­aseiden esiintyminen arabialueen ruutitynnyrissä ei ole sinänsä uutinen. Libyan ja Tunisian raja-alueella vuonna 2011 kuvatussa videossa näkyi ainakin yksi ase, joka oli hyvin todennäköisesti Suomessa valmistettu M62- tai M76-rynnäkkökivääri.

– Syksyllä 2015 Zuwaran alueen järjestysjoukkojen käytössä näkyi toinen ase, joka oli lähes sadan prosentin varmuudella suomalainen rynnäkkökivääri mutta jonka tarkkaa mallia ei voinut sanoa kuvakulman takia. Sitten Tripolin kaupungin laittomille asemarkkinoilla tuli myyntiin ase, josta oli vihdoin kuvien perusteella mahdollista sanoa tarkka malli, Pulkki sanoi.

SUOMESTA on viety sotatarvikkeita Libyaan 1980-luvun alkupuolella. Kaupoissa ei kuitenkaan liikkunut varsinaisia aseita, vain ampumatarvikkeita. Mistä rynnäkkökivääri päätyi Libyaan?

Sittemmin Libyassa liikkuvista aseista on saatu lisää kuvia, ja nyt Pulkki uskoo tietävänsä vastauksen.

Naamiomiehen käsissä oleva Valmetin rynnäkkökivääri on perua Suomesta Qatariin 1970-luvulla tehdystä asekaupasta: emiirin kaarti sai aseet käyttöönsä. Kauppa käsitti tuhansia aseita, pääasiassa rynnäkkökiväärejä, mutta mukana oli myös muutama konekivääri. Nyt nuo aseet tai osa niistä ovat lähteneet liikkeelle.

PULKIN arvion mukaan rynnäkkökivääri on päätynyt Libyaan joko Qatarin asetoimituksena tai sitten välikäsien eli asekauppiaiden kautta. Pulkin mukaan kuvassa näkyvän aseen erityispiirteet, kuten muoviperä ja pienet yksityiskohdat sen rakenteessa tukevat näkemystä, että ase on ollut emiirin kaartin käytössä.

Qatar oli aktiivinen toimia arabikevään ikoniksi nousseessa Libyan kansannousussa, joka johti diktaattori Muammar Gaddafin syöksemiseen vallasta keväällä 2011.

Suomalainen tarkka-ampuja harjoituksissa Santahaminassa viime vuonna.

Kun suomalainen ase seikkailee Libyassa, herää kysymys, onko niitä päätynyt myös Isis-järjestön varastoihin. Toistaiseksi tästä ei ole näyttöä. Amnesty Internationalin julkaiseman raportin mukaan (7.12.2015) Isis sotii 25:ssa eri maassa valmistetuilla aseilla. Listassa ei ole Suomea.

Silti tutkijat pitävät todennäköisenä, että järjestöltä löytyy suomalaisiakin aseita.

– Se ei ole mahdotonta, mutta en ole nähnyt tästä todisteita. Suomesta ulkomaille vietyjä aseita löytyy useista eri maista. Kuka tietää, onko niitä päätynyt aseistettujen kapinallisryhmien kautta Isisin haltuun, sanoo kansainvälisessä rauhantutkimuslaitoksessa Siprissä Tukholmassa työskentelevä Pieter Wezeman Ilta-Sanomille.

 Kyse on ollut yksittäisistä löytyneistä hylsyistä. On täysin mahdollista, että niitä (ammuksia) on mennyt kaupallisia kanavia pitkin (Isisin) alueelle.

Järjestöä kiinnostavat laadukkaat, tarkka-ampujien käyttöön tarkoitetut Lapuan patruunat, rynnäkkökiväärit ja erityisesti Sakon tarkkuuskivääri. Näihin järjestöllä on varaa, vaikka suomalaisten ampumatarvikkeiden kulkeutumista Isisin käsiin hillitsee myös niiden kalleus.

SUOMEN LAKI määrittelee, millä perusteella asevienti Suomesta voidaan kieltää. Kriisi tai sota ovat yleisimpiä syitä. Vientilupa harkitaan aina tapauskohtaisesti. Luvat myöntää sotatuotteissa puolustusministeriö. EU:n ulkopuolisiin maihin suuntautuvaan vientiin puolustusministeriö pyytää kannanoton ulkoministeriöltä.

Lupa yli miljoonan euron asekaupalle vaatii aina koko hallituksen suostumuksen. Ongelmana on, että kun ase on lähtenyt Suomesta, sen valvonta siirtyy ostajalle. Sen jälkeen aseiden reittejä ei pysty selvittämään, ei ainakaan helposti.

Periaatteessa viranomaisten pitäisi selvittää vääriin käsiin tai paikkoihin joutuneiden aseiden liikkeet. Näitä selvityksiä ei ole tehty, ei edes vuonna 2008, jolloin Georgian lyhyen sodan aikana eräässä uutiskuvassa näkyi suomalainen Sakon tarkkuuskivääri.

– Suomi on viime vuosina toiminut aktiivisesti juuri aseiden loppukäytön ja kokonaisvaltaisen vientivalvonnan puolesta, mutta uudelleenvienti on edelleen riskitekijämme, asevientiin perehtynyt tutkija Elli Kytömäki sanoo IS:lle.

JOS Suomi myisi erän rynnäkkökivääreitä vaikka Puolaan ja pyytäisi niistä loppukäyttötodistusta, käytännössä sitä olisi vaikea noudattaa.

Sakon tarkkuus kivääri ja Lapuan patruunat kiinnostavat mysö Isistä.

Mikäli Puola päättäisi myydä osan aseista vaikkapa Bosniaan ja ne häviäisivät matkalla, varastettaisiin tai myytäisiin edelleen ilman kattavaa dokumentaatiota, tietäisi Suomi asiasta vasta, kun aseet löytyvät pimeiltä markkinoilta – tai terroristien kätköistä.

– Lähtökohtaisesti peli on pitkälti menetetty, jos valvonnan ketju katkeaa. Jälkikäteen asiaa voidaan toki puida maiden kesken ja näin on tehtykin esimerkiksi juuri EU:n piirissä, mutta vahinko on siinä vaiheessa jo tapahtunut, Kytömäki sanoo.

LÄHI-IDÄN kriisipesäkkeiden liepeillä liikkuu suomalaisiakin aseita.

Tuore Suomen asevalvontaraportti (SaferGlobe/2015) kiinnittää huomiota suomalaisen sotatuoteviennin kasvuun ja myönnettyjen vientilupien kasvaneeseen määrään. Raportti nostaa esiin Suomesta vuonna 2014 suuntautuneet aseviennit erityisesti Saudi-Arabiaan, joka on osallisena Jemenissä käynnissä olevassa konfliktissa.

 Suomesta ulkomaille vietyjä aseita löytyy useista eri maista.

Kytömäen mukaan aseiden päätyminen Isisin haltuun on ”jatkuva huoli” mille tahansa asevientiä ulkomaille valvovalle viranomaiselle.

Isisin hallitsema alue on pienentynyt tänä vuonna Syyriassa ja Irakissa.

Myöskään taisteluvälineasiantuntija Pulkki ei pidä mahdottomana sitä, että Isisillä olisi hallussaan suomalaisaseita.

– Vaikka suomalaisia aseita ei ole vielä näkynyt Isisin käytössä, on kuitenkin aivan mahdollista, että heillä voi olla käytössään yksittäisiä Suomessa valmistettuja rynnäkkökiväärejä tai tarkkuuskiväärejä. Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan konfliktialueilla on käytössä varsin runsaasti salakuljetettua ase- ja muuta taisteluvälinemateriaalia, Pulkki sanoo.

PULKIN mukaan suomalaista asevientiä säännellään tiukasti. Jalkaväen aseiden, kuten rynnäkkökivääreiden ja konekivääreiden vienti ulkomaille on ollut toisen maailmansodan jälkeisinä vuosikymmeninä vähäistä. Kauppoja tehtiin lähinnä 70-luvulla ja silloinkin kyse oli muutamien tuhansien aseiden sarjoista. Poikkeuksen tekevät tarkkuuskiväärit, joita on myyty runsaasti viime vuosina.

Sen sijaan suomalaisvalmisteisia ammuksia on Pulkin mukaan tavattu konfliktialueilta.

– Kyse on ollut yksittäisistä löytyneistä hylsyistä. On täysin mahdollista, että niitä (ammuksia) on mennyt kaupallisia kanavia pitkin (Isisin) alueelle.

YHDYSVALLAT ja Venäjä ovat viime kuukausina moukaroineet ilmaiskuin Isisin asemia, asevarikkoja ja huoltoreittejä Irakissa ja Syyriassa. Ilmaoperaatioita tekevien maiden huolena on, että Qatarista ja muista arabimaista on päätynyt Isisin haltuun ilmatorjuntakalustoa, jolla ne voivat iskeä matalalla lentäviin koneisiin.

Tämän vuoksi Syyriassa ilmaiskuja tekevät maat, kuten Venäjä ja Yhdysvallat, eivät halua operoida matalissa lentokorkeuksissa.

– Ilmaiskut eivät ole niin tarkkoja kuin pitäisi, mikä voi aiheuttaa lisää siviiliuhreja, sanoo Wezeman.

ISISIN tuloiksi arvioitiin pari vuotta sitten noin miljoona dollaria (900 000 euroa) päivässä, mutta se ei ole kyennyt hankkimaan varoilla aseistusta ainakaan mainittavissa määrin.

Wezemanin mukaan Isis on saanut suurimman osan aseistuksestaan vastustajilta ja Irakissa ja Syyriassa kaapatuilta asevarikoilta. Todistettavaa yhteyttä ulkomaiseen asekauppaan tai pimeisiin asemarkkinoihin järjestöllä ei ole.

– Ei ole olemassa mitään aselastissa liikkuvia laivoja, Wezeman toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?