USA:n ratsuväen majuri Penttila maavoimien sotaharjoitukseen Niinisaloon: "Isovanhempani ovat jostain näiltä seuduilta"

IS tutustui ensimmäiseen Suomessa vierailevaan Yhdysvaltain armeijan joukkoon Saksassa. Joukossa on myös suomalaisia sukujuuria omaavia sotilaita.

Vänrikki Thomas Lagemannilla ja majuri Neil Penttilalla on suomalaisia sukujuuria. Kapteeni Kirby Clark suunnittelee miestensä tutustumista harjoitusten ulkopuolella ainakin Panssarimuseoon.

24.4.2016 18:56

Suomeen saapuvassa amerikkalaisjoukossa on ainakin kaksi miestä, joilla on läheiset suomalaiset sukujuuret.

35-vuotias majuri Neil Penttila saapuu ensi kertaa isovanhempiensa maille. Hän tunnustaa tietämyksensä Suomesta ja suvustaan vajavaiseksi, mutta tietää olevansa Penttilöiden sukua jostain Suomen länsirannikolta. Nimestä ovat ä:n pisteet pudonneet pois.

– Isoäitini ja isoisäni olivat kumpikin Suomesta. He olivat lähtöisin jostain läheltä Ruotsia, Virginian osavaltiosta kotoisin oleva Penttila sanoo.

Hän on sotilassukua, sillä hänen isänsä taisteli Vietnamin sodassa. Hänen oma koulutuksensa on panssarivaunun johtaja. Aktiivipalveluksessa Saksassa hän toimii rykmentin pr-upseerina.

Miehen suvussa on tehty sukututkimusta, mutta Penttila ei omien sanojensa mukaan ole siihen juuri tutustunut, ainakaan vielä. Eikä tälläkään Suomen-matkalla jää siihen aikaa.

Suomi-tietämystä amerikkalaissotilaiden joukossa on huomattavasti enemmän vänrikki Thomas Lagemannilla. Hänelle matka Suomeen on merkityksellinen paitsi sukujuurien takia myös siksi, että Arrow-harjoituksen aikana hän saa ylennyksen luutnantiksi.

– Isoisäni oli Suomesta ja hän puhui pääasiassa suomea siihen asti kun olin kahdeksanvuotias, joten olen tottunut kuulemaan kieltänne. Valitettavasti en kuitenkaan osaa sitä, Lagemann selittää.

26-vuotias vänrikki kertoo opiskelleensa tarkkaan Suomen talvi- ja jatkosotia, ja jonkin verran on tarttunut tietoutta myös muusta historiasta.

– Minulla on sukua jossain Alajärven seudulla. Tällä matkalla ei ole mahdollisuutta vierailla siellä, mutta aion ehdottomasti tulla Suomeen uudestaan.

Mihin amerikkalaissotilaat sitten suuntaavat, jos kolmen viikon Suomessa oleskelun aikana jää edes hieman luppoaikaa harjoituksilta.

– En usko, että jää. Mutta yhteen paikkaan haluaisin mieheni viedä, paljastaa kapteeni Kirby Clark.

– Panssarimuseoon.

Majuri Neil Penttilä käyttää rykmentin perinteistä stetsonia ja kannuksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?