Historiallinen sotilasvierailu – IS tapasi Suomeen saapuvan amerikkalaisjoukon: ”Sotilaat aina tavallaan aseveljiä” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Historiallinen sotilasvierailu – IS tapasi Suomeen saapuvan amerikkalaisjoukon: ”Sotilaat aina tavallaan aseveljiä”

IS tutustui ensimmäiseen Suomessa vierailevaan Yhdysvaltain armeijan joukkoon Saksan Vilseckissä.

24.4.2016 9:05

Noin 160 miestä ja 17 panssaroitua Stryker-taistelu­ajoneuvoa täydessä aseistuksessaan. Tällainen joukko Yhdysvaltain armeijan sotilaita saapuu ensi viikolla Suomeen osallistumaan toukokuun alussa alkavaan maavoimien Arrow-harjoitukseen.

Ilta-Sanomat kävi tutustumassa Saksan Vilseckiin sijoitettuun Yhdysvaltain armeijan 2. ratsuväkirykmenttiin ja sen jalkaväkikomppaniaan, josta tulee pian ensimmäinen Suomessa vieraileva Yhdysvaltain armeijan yksikkö.

Kapteeni Kirby Clark lähtee komppaniansa kanssa Suomeen.

Ennakkoon kohuttu vierailu aloittaa harjoitussarjan, jonka aikana Suomessa nähdään myös Yhdysvaltain F-15-hävittäjiä Rissalassa, ja kesäkuussa Itämerellä on vuorossa Yhdysvaltain laivaston johtama Baltops-harjoitus. Nato-harjoituksen osana harjoitellaan myös Suomessa.

ARROW-harjoitukseen Niinisaloon saapuvan F-komppanian päällikkö, kapteeni Kirby Clark kertoo IS:lle käyneensä jo kahdesti Suomessa valmistelemassa matkaa.

Hän on tietoinen joukkojensa Suomessa nostattamasta mielenkiinnosta, mutta väistää kaikki utelut harjoituksen mahdollisista laajemmista merkityksistä Yhdysvaltain ja Suomen asevoimien suhteissa.

– Meille tämä on ainutlaatuinen tilaisuus harjoitella yhdessä asepalvelukseen perustuvan armeijan kanssa ja saada kokemuksia sen toimintatavoista. Olemme ymmärtäneet, että suomalaisjoukot ovat hyvin koulutettuja ja pitkälle mekanisoituja, Clark muotoilee.

 Meille tämä on ainutlaatuinen tilaisuus harjoitella yhdessä asepalvelukseen perustuvan armeijan kanssa ja saada kokemuksia sen toimintatavoista.

Matkustelu ei ole amerikkalaisjoukoille uutta. Venäjän ja länsimaiden suhteiden kiristyminen on lisännyt Yhdysvaltain harjoitustoimintaa Euroopassa merkittävästi. 2. ratsuväkirykmentin joukkoja on käytännössä jatkuvasti Yhdysvaltain itäisten Nato-liittolaisten maaperällä harjoituksissa, joiden tarkoituksena on rauhoitella maiden Venäjä-huolia.

Kapteeni Clark lähtee pian Suomen-vierailun jälkeen Latviaan, ja kesäkuussa rykmentin Stryker-ajoneuvot suorittavat maantiemarssin Saksasta Viroon. Viime vuonna reitti ajettiin päinvastaiseen suuntaan.

Strykerin vaununjohtaja, kersantti Dakota Steiger esitteli ajoneuvon tähtäinlaitteistoa ja pääaseistusta.

AMERIKKALAISSOTILAAT korostavat, että harjoitus Suomessa on osa joukkojen normaalia yhteistyötä Nato-rauhankumppanin kanssa.

– Kaikki mitä tämä joukko-osasto Euroopassa tekee, tähtää synkronoituun toimintaan Nato-liittolaistemme kanssa. On luontevaa, että toisinaan harjoittelemme myös kumppanimaan kanssa, selittää rykmentin mediavastaava, majuri Neil Penttila.

Rykmentin mediavastaavalla majurilla Neil Penttilalla on sukujuuria Suomessa.

Mitä maailman mahtavimman sotakoneen ammattisotilaat sitten kuvittelevat oppivansa Suomen maavoimilta?

– Olemme itse asiassa aika innoissamme, koska pääsemme harjoittamaan sekä miesten että ajoneuvojen naamiointia, jossa teillä on meille annettavaa. Lisäksi harjoittelemme esimerkiksi ampumismuodostelmia ja kranaatinheitintulen ohjausta, kapteeni Clark luettelee.

Sotamies Tristan Martinez ajaa työkseen Strykeriä.

KOKEMUKSET ankarista talvioloista kiinnostavat myös. Lisäksi Clark uskoo, että Suomen varusmiesarmeijan on toimiakseen pitänyt kehittää tehokas joukkojen johtamistapa, josta ammattiarmeijan käskijät voivat ottaa mallia.

– Pyrimme kaikessa harjoittelussa kehittämään joukkojen yhteistoimintakykyä, niin että esimerkiksi te johdatte meidän tultamme ja me teidän, selittää Neil Penttila.

– Jokaisella armeijalla on omia, erityisiä taitoja.

Penttila ja Clark sanovat odottavansa mielenkiinnolla tapaamista suomalaissotilaiden kanssa harjoitusoloissa.

– Sotilas ymmärtää aina toista sotilasta. He ovat aina tavallaan aseveljiä, he vertailevat aseitaan, varusteitaan ja ajoneuvojaan ja pyrkivät oppimaan toistensa kokemuksista, Neil Penttila kiteyttää.

Yhdysvaltojen armeijan Toinen Ratsuväkirykmentti osallistuu Arrow-sotaharjoitukseen Niinisalossa huhtikuun lopussa. Strykerin kuljettaja Tristan Martinez kurkistaa ohjaamosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?