Näin oikeus perusteli, miksi Breivikin kohtelu on ”nöyryyttävää” – kuntoilu, pelikonsoli, opiskelu ja tv eivät riittäneet

Julkaistu:

Oikeudenkäynti
Joukkomurhaaja Anders Behring Breivikin valitus epäinhimillisistä vankilaoloista meni oikeudessa osittain läpi.
Joukkomurhaaja Anders Behring Breivikin, 37, valitus epäinhimillisistä vankilaoloista hyväksyttiin osittain keskiviikkona Norjassa. Tuomioistuin katsoi, että Breivikin kohtelussa on rikottu Euroopan ihmissoikeussopimuksen artiklaa, joka kieltää epäinhimillisen tai nöyryyttävän kohtelun. Sen sijaan Breivikin yksityisyyttä tai hänen perhe-elämänsä suojaa ei ole loukattu.

Oikeus tuomittiin myös maksamaan Breivikin oikeuskulut, jotka nousivat yli 35 000 euroon.

Breivikin asianajan Öystein Storrvikin mukaan Breivik ei aio valittaa tuomiosta. Storrvik ei suostunut kertomaan mitään muuta Breivikin reaktioista tuomioon.

Storrvikin mukaan on selvää, että joukkomurhaajan eristystä on nyt lievennettävä. Siihen, miten se tehdään, Storrvik ei halunnut ottaa kantaa.

Valtion asianajajien mukaan Breivikin olot vankilassa täyttävät kirkkaasti ihmisoikeussopimuksen pykälät. Breivikillä on käytössään kolme selliä: yksi nukkumiseen, yksi opiskeluun ja yksi kuntoiluun. Lisäksi hänellä on käytössään muun muassa televisio, pelikonsoli, tietokone ilman nettiyhteyttä sekä kirjoja ja lehtiä.

Breivik sanoi terveytensä tuhoutuvan

Valtion asianajajat perustelivat Breivikin jatkuvaa eristämistä sillä, että hän on erittäin vaarallinen vanki, jonka yhteydenpito muihin saattaisi johtaa uusiin iskuihin. Breivik taas sanoi eristyksen tuhoavan hänen terveytensä. Lääkäreiden ja psykiatrien mukaan hänen henkisessä ja fyysisessä tilassaan ei ole tapahtunut merkittävää muutosta viiden vankilavuoden aikana.

Breivik käytti neljä päivää kestäneen oikeuskäsittelyn näkemystensä edistämiseen. Hän muun muassa teki istunnon aluksi natsitervehdyksen ja rinnasti itsensä vankilassa istuneeseen Etelä-Afrikan entiseen presidenttiin ja vapaustaistelijaan Nelson Mandelaan.

Breivik tappoi vuonna 2011 yhteensä 77 ihmistä räjäyttämällä pommin Oslossa ja ampumalla kymmenittäin nuoria Utöyan saarella.