Skandaali Ruotsissa: Vihreiden huippupoliitikko kieltäytyy kättelemästä naisia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Skandaali Ruotsissa: Vihreiden huippupoliitikko kieltäytyy kättelemästä naisia

Ruotsin ympäristöpuoleen hallitukseen ehdolla ollut poliitikko joutui luopumaan aikeesta kun kieltäytyi kättelemästä naistoimittajaa tv:ssä.

20.4.2016 12:34 | Päivitetty 20.4.2016 12:58

Ruotsin hallituksessa istuvan ympäristöpuolueen ympärillä on kuohunut viime päivinä. Asuntoministeri Mehmet Kaplan joutui alkuviikosta eroamaan paikaltaan, koska hän oli esiintynyt yhdessä äärioikeistolaisten turkkilaisaktivistien kanssa sekä verrannut Israelin juutalaisia natseihin.

Tiistai-iltana TV4:n uutisissa oli tarkoitus käsitellä Kaplanin tapausta ja kommenttia käytiin kysymässä myös tukholmalaiselta aktiivipoliitikko Yasri Khanilta. Hän on ehdolla ympäristöpuolueen puoluehallitukseen.

Yllä TV4:n video aiheesta. Mikäli video ei näy kunnolla, voit katsoa sen täältä.

Khan, joka toimii myös Ruotsin muslimien rauhanjärjestön puheenjohtajana, kieltäytyi haastattelussa kättelemästä toimittaja Ann Tibergia.

– Minut on kasvatettu niin, että fyysistä kosketusta toisen sukupuolen kanssa pidetään liian intiiminä, perusteli Khan Expressenin mukaan.

Herätti järkytystä

Ele herätti välittömästi voimakkaita reaktioita sosiaalisessa mediassa. Yksi eniten loukkaantuneista oli Ruotsin vihreiden nuorten entinen puheenjohtaja Lorentz Tovatt.

– Jos haluaa istua ympäristöpuolueen puoluehallituksessa, niin on itsestään selvää, ettei miehiä ja naisia saa kohdella eri lailla. Piste, kirjoitti Tovatt Twitterissä.

Myös Ruotsin opetusministeri, sosiaalidemokraattien Aida Hadzialic tuomitsi teon.

– Olen erittäin järkyttynyt tästä. Meidän täytyy tehdä selväksi, että maassamme kohdellaan naisia ja miehiä tasa-arvoisesti, jyrähti bosnianmuslimitaustainen Hadzialic Aftonbladetille.

Keskusteltuaan vaalilautakunnan kanssa, ilmoitti Khan luopuvansa ehdokkuudestaan. Myöhemmin hän kertoi Aftonbladetille lopettavansa kokonaan politiikassa ja eroavansa ympäristöpuolueesta.

– Keskityn jatkossa johonkin muuhun. Puoluepolitiikka ei ole minulle, sen olen oppinut.

Yasri Khan on aiemmin julkisesti ilmaissut tukeaan Turkin kiistellylle presidentille Recep Tayyip Erdoganille.

SVT:n mielipidekirjoituksessa 2013 hän kehui ”Erdoganin toimineen eniten demokratian edistämiseksi Turkissa”.

Puoluetoverit tuomitsivat

Myös ympäristöpuolueen kansanedustajat ovat nostaneet naisten syrjinnän esiin skandaalin myötä.

– Taantumukselliset islamistit ja naisia syrjivät henkilöt eivät kuulu ympäristöpuolueeseen, totesi kansanedustaja Jabar Amin.

Myös toinen ympäristöpuolueen kansanedustaja Stina Bergström on järkyttynyt.

– Tätä ei voi hyväksyä. Puoluehallituksessa ei voi olla miestä, joka ei tervehdi naisia samalla tavoin kuin tervehtii miehiä. Olen järkyttynyt. Ja meitä on monia, hän kertoo Aftonbladetille.

Hänen mielestään asia ei liity uskonnon kunnioittamiseen.

– Arvostan suuresti uskontoja ja toisten erilaisia mielipiteitä. Mutta kun on kyse tärkeistä asioista, kuten siitä miten käyttäydytään toisia kohtaan, niin on erittäin tärkeätä, että miehiä ja naisia kohdellaan samalla lailla.

IS kertoi keskiviikkona kuinka Sveitsissä kohistaan syyrialaisperheen kansalaisuuslupahakemuksen keskeytyksestä. Hakemusprosessi keskeytyi sen jälkeen, kun muslimiperheen kaksi poikaa kieltäytyi kättelemästä naisopettajaa uskonnollisiin syihin vedoten.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?