Tutkija Trumpin ja Clintonin taistelusta: ”Siitä tulee eeppinen kamppailu potenssiin kaksi”

rac

Julkaistu:

New Yorkin esivaalit olivat kahden ehdokkaan murskajaiset. Donald Trump ja Hillary Clinton jyräävät kohti presidenttiehdokkuutta ja eeppistä taistelua.
Ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista arvelee, että syksyn presidentinvaalista tulee harvinaisen verinen ja lokainen tappelu jos vastakkain ovat todennäköisimmät ehdokkaat eli Trump ja Clinton.

– Siitä tulee eeppinen kamppailu potenssiin kaksi.

– Lika lentää kovastikin, eli tässä on saatu vasta alkumakua siitä mitä tuleman pitää, Aaltola sanoo.

– Negatiivinen kampanjointi yleensä toimii, sillä pysytään tuhoamaan vastustajan positiivista imagoa kannattajiensa silmissä.

Aaltolan mukaan demokraateilla on Clinton-Trump –asetelmassa etumatka ja republikaanien on vaikea saada sitä on kiinni.
  • Oheisella videolla Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola kommentoi USA:n presidentinvaalien New Yorkin esivaalin tuloksia.
– Republikaanit ovat alakynnessä puolueen sisäisen riitelyn takia. Mutta he tietävät miten anti-Clinton –kampanjaa tehdään. Se kyllä siellä osataan: se yhdistää, viehättää ja stimuloi republikaaneja.

”Puolue on säpäleinä Trumpin takia”

Avainkysymys vielä tässä vaiheessa on se, ehtiikö Donald Trump kerätä taakseen enemmistön republikaanien puoluekokousedustajista ennen heinäkuun konventtia. Enemmistön saadessaan Trump ei jäisi häntä kammoavan puoluejohdon taktikoinnin armoille.

Aaltolan mukaan Trump on jo reivannut taktiikkaansa miellyttääkseen puolueväkeä.

– Hän on vaihtanut miehitystä kampanjassaan. Hän ei plöräyttele enää suustaan sellaisia sammakoita kuin aiemmin. Hänen voittopuheensa New Yorkissa oli sangen maltillinen. Hän jopa kehui vastustajiaan.

Aaltolan mukaan republikaaninen puolue on ”säpäleinä ja paniikissa Trumpin populistisen nousun takia”.

– Kun puolue on ollut tällaisessa tilanteessa, se häviää rankasti tulevat vaalit. Jos presidentinvaalit hävitään, hävitään kongressin enemmistö samalla. Nyt on hyvät neuvot kalliita. Donald Trump tavallaan seisoo puolueen ja sen menestyksen välissä.

Hillary Clinton voitti Bernie Sandersin New Yorkissa demokraattien vaalissa prosenttiluvuin 58–42. Clinton on saamassa 135 ja Sanders 104 valitsijamiestä.

Republikaanien leirissä äänet jakautuivat alustavien tietojen mukaan seuraavasti: Donald Trump 60,5%, John Kasich 25%, Ted Cruz 14,5%. Tulosten mukaan Trumpilla olisi nyt 847, Cruzilla 553 ja Kasichilla 148 valitsijamiestä. Trump tarvitsee 1 237 valitsijamiestä saadakseen enemmistön kesän puoluekokoukseen.