Muslimiteinit kieltäytyivät kättelemästä naisopettajaa Sveitsissä – kansalaisuuden hyväksyntä keskeytettiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Muslimiteinit kieltäytyivät kättelemästä naisopettajaa Sveitsissä – kansalaisuuden hyväksyntä keskeytettiin

Kuvituskuva
Julkaistu: 20.4.2016 10:24

Sveitsissä kohistaan syyrialaisperheen kansalaisuuslupahakemuksen keskeytyksestä.

Hakemusprosessi keskeytyi sen jälkeen, kun muslimiperheen kaksi poikaa kieltäytyi kättelemästä naisopettajaa uskonnollisiin syihin vedoten, kirjoittaa uutiskanava Al-Jazeera.

Syyrialaisperheen 14- ja 15-vuotiaat veljekset ilmoittivat kouluviranomaisille Therwilin kunnassa, että fyysinen kontakti perheen ulkopuolisten naisten kanssa rikkoo heidän tulkintaansa islamista.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan Therwilin virkamiehet olisivat sanoneet pojille, etteivät nämä voisi kätellä myöskään miesopettajia sukupuolisyrjinnän välttämiseksi.

Tiistaina viranomaiset sitten ilmoittivat pojille, että kansalaisuusprosessi jäädytettiin. Puhemies lisäsi, että tämäntyyppiset keskeytykset ovat tyypillisiä kansalaisuuslupahakemuksissa.

BBC:N mukaan poikien isä on syyrialainen imaami, joka muutti Sveitsiin vuonna 2001. Hän sai maasta turvapaikan. Uutistoimisto AFP:n mukaan Baselin maahanmuuttoviranomaiset ovat nyt pyytäneet lisätietoja siitä, minkä takia isän turvapaikkahakemus aikoinaan hyväksyttiin.

Tapaus on herättänyt kansallista keskustelua uskonnollisista vapauksista Sveitsissä. Therwil kuuluu Baselin kantoniin eli varsin itsenäiseen hallintoalueeseen, ja nyt se on pyytänyt asiantuntijoilta oikeudellista apua asian tulkinnassa.

Oikeusministeri Simonetta Sommaruga on Al-Jazeeran mukaan esimerkiksi todennut, että kättely on osa sveitsiläistä kulttuuria.

Jotkut sveitsiläiset muslimiryhmät ovat todenneet, että naisopettajien kättelyn kieltämiseen ei ole uskonnollisia perusteita. Yksi islamilainen organisaatio on kuitenkin sanonut BBC:n mukaan, että kättely miesten ja naisten välillä on kiellettyä.

BBC:N mukaan Sveitsissä on ollut aiemmin kuhinaa myös siitä, että muslimiperheiden vanhemmat ovat vaatineet tyttärilleen vapautuksia uimatunneilta. Koulut ovat yrittäneet kieltää myös koko kasvot peittävien huntujen käytön, mutta muslimiperheet ovat voittaneet nämä tapaukset oikeudenkäynneissä.

Sveitsissä on noin kahdeksan miljoonaa ihmistä, joista muslimeja on Al-Jazeeran arvion mukaan noin 350 000.

Tuoreimmat osastosta