Putin ojensi lehdistöpäällikköään virheestä: ”Sain kuullakseni” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Putin ojensi lehdistöpäällikköään virheestä: ”Sain kuullakseni”

Lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov vihjaili, ettei hän toivoisi kenenkään joutuvan samalla tavalla Vladimir Putinin hampaisiin kuin hänelle itselleen kävi.

Lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov otti vastuun presidentti Vladimir Putinin virheestä suorassa lähetyksessä.­

18.4.2016 16:48

Kremlissä on käyty muutaman päivän ajan hämmästyttävän julkista jälkipyykkiä Vladimir Putinin suorasta linjasta, jonka aikana hän tuli virheellisesti syyttäneeksi saksalaislehteä amerikkalaispankin kontrolloimaksi.

Sunnuntaina Putinin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov paljasti Rossija 1 -televisiokanavan haastattelussa, että hän joutui virheen vuoksi Putinin ojennettavaksi.

– Sain kuullakseni, Peskov tunnusti.

Kun toimittaja halusi kuulla, oliko kyse presidentin virallisista moitteista, Peskov kiemurteli vastauksessaan.

– En tiedä. Mutta en haluaisi kenenkään joutuvan presidentin kritiikin kohteeksi, Peskov lisäsi.

Virheellisen tiedon pahoittelu ei ole tavallista Kremlille, sillä normaalisti Venäjän johto ei tunnusta virheitään eikä varsinkaan pyydä mitään anteeksi julkisesti.

Kyse ei kuitenkaan välttämättä ole mistään linjanmuutoksesta Venäjän informaatiopolitiikasta, vaan ehkä jopa päinvastoin. Myöntämällä avoimesti yhden virheen ja pyytämällä sitä anteeksi Kreml pystyy nimittäin luomaan tavallisille venäläisille mielikuvaa, jonka mukaan kaikki muu Venäjän johdon sanoma on tähän mennessä ollut täysin virheetöntä.

Putinin virheessä oli kyse saksalaisesta Süddeutsche Zeitungista, jonka kautta julkisuuteen tulivat niin sanotut Panama-paperit eli paljastukset esimerkiksi Putinin lähipiirin veroparatiisikytköksistä.

Putin syytti suorassa linjassaan viime torstaina, että saksalaislehden taustalla on amerikkalainen investointipankki Goldman Sachs. Tämä kertoo Putinin mukaan puolestaan siitä, että paljastuksissa on kyse Yhdysvaltain viranomaisten organisoimasta provokaatiosta Venäjää vastaan ja että ”tilaajien korvat pilkistävät kaikkialta”.

Ohjelman jälkeen Süddeutsche Zeitung ilmoitti, ettei se kuulu Goldman Sachsille suorasti eikä edes epäsuorasti. Kreml tunnustikin nopeasti virheensä ja ilmoitti pyytävänsä anteeksi Putinin virheellistä lausuntoa. Vastuun virheestä otti Putinin lehdistöpäällikkö.

– Tämä on mitä ilmeisimmin meidän virheemme. Luultavammin minun ja meidän, jotka valmistelimme (suoraa linjaa varten) taustamateriaalia, Peskov sanoi venäläismedialle.

– Siinä oli todellakin tarkistamatonta tietoa, emme tarkistaneet sitä vielä yhtä kertaa, vaan annoimme sen presidentille.

Süddeutsche Zeitung on Süddeutsche Verlag -kustannusyhtiön tytäryhtiö. 81,25 prosenttia Süddeutsche Verlagista kuuluu Südwestdeutsche Medien Holdingille ja loput yksityishenkilöille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?