Putin ilmoitti omaisuutensa: Lada, peräkärry, 77 neliön asunto ja vaatimaton palkka...”Tässä on kaikki”

Lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov tienasi virallisen ansio- ja omaisuusilmoituksen mukaan viime vuonna peräti neljä kertaa enemmän kuin esimiehensä Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Putin on melko vaatimattoman kuuloisella palkallaan saanut hankituksi Lada Nivan.

18.4.2016 14:08

Venäjän johtavat poliitikot ja virkamiehet ovat antaneet julkisuuteen vuotta 2015 koskevat viralliset ilmoituksensa ansiotuloistaan ja omaisuudestaan.

Tuloilmoituksen mukaan presidentti Vladimir Putin ansaitsi viime vuonna noin 8,9 miljoonaa ruplaa, mikä on ruplan tämänhetkisen kurssin mukaan hieman alle 120 000 euroa. Melkein saman verran tienasi myös Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev, jonka ansioiksi kerrotaan 8,8 miljoonaa ruplaa eli noin 118 000 euroa.

Venäjän johtokaksikon tulot ovat ilmoituksen mukaan erittäin vaatimattomat, kun niitä vertaa esimerkiksi Kremlin lehdistöpäällikön Dmitri Peskovin ja tämän vaimon, ex-taitoluistelija Tatjana Navkan tuloihin.

Peskov on nimittäin ilmoittanut Venäjän verottajalle virallisiksi tuloikseen 36,7 miljoonaa ruplaa eli liki 493 000 euroa. Summa on siis peräti reilut neljä kertaa suurempi kuin Putinin viralliset tulot ovat.

Vieläkin paremmin näyttää menevän Peskovin vaimolla, sillä Tatjana Navka ilmoitti tuloikseen noin 89 miljoonaa ruplaa eli liki 1,2 miljoonaa euroa. Ilta-Sanomat kertoi vastikään, että Navka nähdään parhaillaan suomalaisen meijerifirman Valion mainoksissa Venäjällä.

Peskov ja Putin Moskovassa vuonna 2014.

Kremlin tuloilmoitukset ovat herättäneet jopa Venäjällä sellaista ihmetystä, että Peskov on joutunut selittämään niitä julkisuuteen. Omat korkeat tulonsa hän selitti osin perinnöllä.

– Palkka. Ja sen lisäksi minulla on korkeat tulot, koska olen valitettavasti saanut perinnön sen jälkeen, kun isäni kuoli, Peskov sanoi Rossija 1 -televisiokanvalle.

Panama-paljastusten ja muiden Putinin salattuja tuloja koskevien paljastusten jälkeen Putinin omat tulot tuntuvat erityisen pieniltä. Eikä kyse ole pelkästään ansiotuloista, vaan Venäjän lakien mukaan Putinin piti ilmoittaa samalla myös omaisuutensa.

Ilmoituksen mukaan Putinilla on henkilökohtaisessa omistuksessaan 77-neliöinen asunto, autotalli ja 1500 neliömetrin suuruinen tontti. Tämän lisäksi hänellä on käytössään 153-neliöinen asunto ja autopaikka. Presidentillä on myös kolme venäläisvalmisteista autoa GAZ-M-21, GAZ-M-21P ja Lada Niva sekä Skif-peräkärry.

Peskovin mukaan Putin ei ole salannut ilmoituksessaan mitään, vaan tässä on kaikki.

– Se, mitä on ilmoittaa, on juuri niin kuin asiat ovat. Kaikki muu on kieroa, täydellisesti tekaistua mustamaalausyritystä, joka on suunnattu Putinia vastaan. Ei miellytä Putin, itsepäinen Putin, joka puolustaa liian paljon Venäjän intressejä, Peskov selitti uutistoimisto Ria Novostille.

Tykkää Ilta-Sanomien sivusta Facebookissa!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?