Dramaattinen video: Näin raivattiin Tshernobylin ydinturmaa – votkan uskottiin vähentävän säteilyhaittoja

Ilta-Sanomat sai Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden raivaajilta eli likvidaattoreilta käyttöönsä videon, jolle on koottu paljon ainutlaatuista videokuvaa 30 vuoden takaisen turman ensihetkistä alkaen.

16.4.2016 8:12

Yllä oleva video on koostettu neuvostoliittolaisista arkistolähteistä ja siinä ei ole lainkaan kertojaääntä, on vain paljon puhuvaa mustavalkoista videokuvia ja musiikkia. Seuraamisen helpottamiseksi IS laati kuitenkin videoon lyhyet tekstit, jotka auttavat ymmärtämään likvidaattoreiden edessä ollutta epäinhimillistä urakkaa.

Videolla näytetään muun muassa helikopterikuvaa onnettomuusalueelta. Helikoptereiden miehistöt saivat valtavia säteilyannoksia. Noin 600 sammutus- ja raivaustöihin osallistunutta lentäjää kuoli muutaman vuoden kuluessa.

Myös maassa radioaktiivista jätettä raivanneet altistuivat pahasti säteilylle. Erilaisia onnettomuuksia sattui satoja, sillä jäteautojen kuljettajat ottivat usein votkaa rohkaisuksi. Votkan uskottiin myös vähentävän säteilyn haittoja ihmiskehossa, vaikka mitään todisteita siitä ei ole.

Ilta-Sanomien viikonvaihteen lehdessä on laaja muistopaketti Tshernobylin onnettomuudesta. Arja Paananen tapasi Pietarin esikaupungissa Kolpinossa Tshernobylin turman raivaajia, jotka kertovat elämänsä rankimmasta komennuksesta kaunistelematta, mutta silti ilman katkeruutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?