Clinton ja Sanders väittelivät kiihkeästi – myrkyttivät sanallisesti toisiaan, yleisö villinä

Demokraattien presidenttiehdokkuudesta kisaavat Hillary Clinton ja Bernie Sanders hyökkäsivät sanallisesti toistensa kimppuun vaaliväittelyssä yöllä.

Hillary Clinton ja Bernie Sanders tavoittelevat demokraattien presidenttiehdokkuutta.

15.4.2016 9:18

Yhdysvalloissa demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoittelevat Hillary Clinton ja Bernie Sanders kiistelivät varhain perjantaiaamuna Suomen aikaa vaaliväittelyssä muun muassa Natosta, ilmastonmuutoksen hillitsemisestä – ja toistensa pätevyydestä.

Newyorkilaisella telakalla pidetty väittely oli selvästi aiempia demokraattien väittelyitä kiihkeämpi. Ehdokkaat hyökkäilivät aiempaa suoremmin toisiaan vastaan ja puhuivat välillä toistensa päälle niin, että juontaja joutui puuttumaan tilanteeseen.

Myös yleisö hurrasi ja buuasi poikkeuksellisen kiihkeästi. Yleisön koostumuskin oli tosin poikkeuksellinen: lippuja tilaisuuteen ei ollut julkisesti saatavilla, vaan kumpikin ehdokas oli saanut kutsua yleisöksi valitsemansa ihmiset.

Kumpikin ehdokas oli saanut kutsua yleisöksi valitsemansa ihmiset.

 Clinton on totta kai riittävän älykäs ja kokenut presidentiksi.

Demokraatit ovat kampanjoineet pääsääntöisesti hyvin asiavetoisesti, mutta viime viikkoina kumpikin ehdokas on kyseenalaistanut toisensa pätevyyden. CNN-uutiskanavan isännöimän väittelyn kysymykset oli selvästi suunniteltu luomaan kärjekästä keskustelua, ja Bernie Sandersia pyydettiin heti väittelyn aluksi kommentoimaan väitteitään Clintonin pätevyydestä.

– Clinton on totta kai riittävän älykäs ja kokenut presidentiksi, Sanders sanoi.

Hän jatkoi kuitenkin kyseenalaistamalla vastaehdokkaansa arvostelukyvyn ja syyttämällä hänen tehneen menneisyydessä lukuisia huonoja päätöksiä.

Clinton vastasi viittaamalla New York Timesin tuoreeseen haastatteluun, jota muun muassa Washington Post on kutsunut katastrofaaliseksi Sandersille.

– Sanders ei osannut vastata kysymyksiin edes oman kampanjansa ydinasiakysymyksestä ja kertoa, miten pankit pitäisi hajottaa, Clinton sanoi.

Hänen mukaansa Sanders osoitti haastattelussa myös tuntevansa huonosti ulkopolitiikkaa.

Kysymyksiä kierreltiin

Kumpikin ehdokas päätyi kiertämään useita juontajien kysymyksiä.

Sanders on toistuvasti vihjannut Clintonin olevan suurten pankkien taskussa, koska hän on saanut pankeilta suuria puhujapalkkioita. Väittelyn juontajat pyysivät häntä nimeämään edes yhden Clintonin tekemän poliittisen päätöksen, jossa hän olisi suosinut pankkeja. Sanders kiersi kysymyksen.

Clinton puolestaan kierteli, kun häneltä kysyttiin, miksei hän ole valmis julkistamaan pankkien häneltä ostamien puheiden sisältöä. Hän sanoi olevansa valmis julkistamaan puheiden sisällön vain, jos myös republikaanien presidenttiehdokkaat suostuvat samaan.

Demokraattisen puolueen New Yorkin esivaalit pidetään 19. huhtikuuta.

 Sanders ei osannut edes kertoa, miten pankit pitäisi hajottaa.

Sandersilta kysyttiin, miten hän pystyisi edustamaan amerikkalaisten yritysten etuja ulkomailla, kun hän selvästi halveksii amerikkalaisia suuryrityksiä. Sanders kuittasi kysymyksen toteamalla, ettei halveksi kaikkia maan suuryrityksiä.

Clinton tarttui tilaisuuteen erottua Sandersista profiloitumalla yritysmyönteiseksi ja kehui aikovansa luoda lisää työpaikkoja valtionhallinnon ja yrityselämän yhteistyöllä.

Minimipalkoista puhuttaessa Sanders sai Clintonin kiinni ristiriitaisesta viestinnästä. Clinton sanoi yhtäältä kannattavansa minimipalkan nostamista 15 dollariin tunnissa koko maassa ja toisaalta pitävänsä realistisempana, että se yritettäisiin nostaa valtakunnallisesti 12 dollariin ja kannustettaisiin lisäksi mahdollisimman monia osavaltioita nostamaan se 15:een.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?