Suomalainen Anna, 18, selvisi Titanicilta – kuuntele ainutlaatuinen haastattelu - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomalainen Anna, 18, selvisi Titanicilta – kuuntele ainutlaatuinen haastattelu

Titanic-selviytyjä Anna Turja kertoi vuonna 1974 kokemuksistaan C-kasetille. Kuuntele harvinainen haastattelu.

15.4.2016 3:41

RMS Titanicin uppoamisesta tuli torstain ja perjantain välisenä yönä kuluneeksi 104 vuotta. Titanic vei mukanaan hyiseen Atlanttiin liki 1500 matkustajaa. Vain 706 pelastui.

Yksi pelastuneista oli Oulaisissa syntynyt 18-vuotias Anna Sofia Turja, jonka hänen sisarpuolensa Maria ja tämän mies innostivat lähtemään Yhdysvaltoihin siirtolaiseksi.

Anna oli Titanicin upotessa 18-vuotias.­

Vuonna 1974 veteliläiset Simo ja Leila Kangas lapsineen olivat sukuloimassa Yhdysvalloissa, kun he vierailivat tuttavaperheen luona Ashtabulassa Ohiossa. Sunnuntaikirkossa he tapasivat Anna Turjan, joka oli tuolloin jo yli 80-vuotias. Turja pyysi suomalaisperheen kirkkokahveille kotiinsa.

– Tuttavamme Toivo Ranta mainitsi Annan olevan Titanic-eloonjääneitä ja ehkä mielellään kertovankin siitä. Sain silloin idean nauhoittaa keskustelun ja lainasin Toivolta hänen C-kasetti-nauhurin, Kankaan pariskunta muisteli Juha Peltosen kirjassa Titanic – suomalaisten siirtolaisten uponneet unelmat (Alfamer).

Kasetille tallentui harvinainen pala suomalaista historiaa: haaksirikon elävästi muistaneet pirteän Annan kertomus. Kuuntele yllä olevalta videolta, miten Anna Turja muisteli hetkiään Titanicilla. Ääninauhalla Anna kertoo, millaista laivalla oli matkustaa ja mitä tapahtui sen jälkeen, kun alus oli törmännyt jäävuoreen.

Lopulta Anna pääsi pelastusveneeseen, josta hän näki Titanicin painuvan pinnan alle.

– Ja se oli kaikkein kovinta... Ei mulla oo mitään muuta pahaa muistoa, mutta sen minä vieläkin kuulen, niiden valituksen, kun se laiva painui veden alle, Turja kertoi.

Anna pääsi RMS Carpathian mukana New Yorkiin. Annan nimi puuttui matkustajaluettelosta, joten hänen perheensä Suomessa pelkäsi Annan hukkuneen.

Vasta 5-6 viikkoa pelastumisen jälkeen saapui Annan äidille kirje tyttäreltään, jossa hän kertoi pelastuneensa Titanicilta. Anna ei koskaan enää palannut Suomeen.

IS julkaisi Turjan haastattelun ensimmäisen kerran neljä vuotta sitten uppoamisen 100-vuotispäivänä, kun IS:n Titanic-erikoislehti ilmestyi.

Täsmennys: Viimeinen kaupunki, jossa Titanic kävi ennen uppoamistaan, oli Irlannissa sijaitseva Cobh. Cobh sijaitsee karttaan merkityn Corkin vieressä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?