Kirjaväite: Putinin taistelujoukkoja solutettu länteen – valmistautuvat sabotaasiin, lietsontaan ja sotaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kirjaväite: Putinin taistelujoukkoja solutettu länteen – valmistautuvat sabotaasiin, lietsontaan ja sotaan

Saksalainen uutuuskirja väittää tiedustelupalvelujen epäilevän Venäjän lähettäneen erikoisjoukkojen taistelijoita länteen.

Venäjän sisäministeriön joukot harjoittelivat itsepuolustusnäytöstä vuotuista sotilastiedustelun päivää varten Starvropolissa marraskuussa 2007.

14.4.2016 20:22

Tunnetun saksalaistoimittajan perjantaina ilmestyvä kirja on jo ennakkoon nostattanut kohua Saksassa, sillä se väittää Venäjän soluttaneen erikoisjoukkojen taistelijoita länteen.

Kirjan mukaan nämä odottavat vain toimintakäskyä ryhtyäkseen lietsomaan levottomuuksia ja järjestämään sabotaaseja tärkeitä kohteita vastaan.

Toimittaja Boris Reitschusterin kirja Putins verdeckter Krieg (suom. Putinin salattu sota) väittää toiminnan keskittyvän venäläisen systema-taistelulajin treenipaikkoihin, joissa solutustehtäviin valitut entiset sotilaat paitsi harjoittavat kamppailutaitojaan myös pitävät yhteyttä omaan ryhmäänsä. Reitschuster sanoo nähneensä länsimaisia tiedusteluraportteja epäilyistä.

Sisäministeriön erikoisjoukkojen sotilaat suorittivat koetta Novosibirskissa viime vuoden toukokuussa.

Reitschuster on tunnettu Putin-kriitikko, joka on työskennellyt arvostetuille uutistoimistoille kuten saksalaiselle DPA:lle ja ranskalaiselle AFP:lle. Hän toimi vuosina 1999–2015 saksalaisen Focus-lehden Moskovan-toimiston johtajana.

Viimeiset neljä vuotta hänen asemapaikkanaan oli Berliini, koska hän ei omien sanojensa mukaan saamiensa murhauhkausten takia enää uskaltanut asua Venäjällä. Nykyisin hän on freelancer-toimittaja ja kirjailija.

 Nämä vihollismaahan sijoitetut taistelujoukot ovat Putinin länttä vastaan käymän salaisen sodan kantava voima.

– Nämä vihollismaahan sijoitetut taistelujoukot ovat Putinin länttä vastaan käymän salaisen sodan kantava voima, Reitschuster lataa saksalaislehti Bildin mukaan uutuuskirjassaan.

REITSCHUSTER on kirjoittanut useita kirjoja nyky-Venäjästä ja elämäkerran Vladimir Putinista. Hän näkee Putinin toiminnassa selviä yhteyksiä tämän KGB-taustaan ja toimintaan Itä-Saksassa kylmän sodan aikana.

– Mikään mitä Putin lännessä puuhailee ei ole sinänsä uutta. Lähes kaikki kuului jo KGB:n ja Stasin metodeihin, Putin on vain jalostanut niitä, Reitschuster sanoo tuoreessa Focusin haastattelussa.

Hän viittaa siihen, että DDR:n aikana maan salaisten taisteluryhmien väitetään toimineen Länsi-Saksan kommunistipuolueen yhteydessä. Nyt Reitschuster syyttää Kremlin rahoittavan systema-taistelulajin kouluja, jotka toimivat samalla peitteenä verkostolle.

Venäjän sisäministeriön erikoisjoukot harjoittelivat Venäjän Gornyssa viime toukokuussa.

Systema on venäläinen itsepuolustustaito, jota on käytetty nimenomaan maan erikoisjoukkojen koulutuksessa. Systemaa voi varsinkin Saksassa harjoitella erityisillä treenisaleilla.

Reitschuster kuitenkin väittää tiedusteluraportteihin vedoten, että tavallisten ihmisten seassa treenaa myös jopa 300 venäläistä entistä spetsnaz-sotilasta esimerkiksi sotilastiedustelupalvelun GRU:n erikoisjoukoista sekä maahanlaskujoukoista.

 Mikään mitä Putin lännessä puuhailee ei ole sinänsä uutta. Lähes kaikki kuului jo KGB:n ja Stasin metodeihin, Putin on vain jalostanut niitä.

Nämä henkilöt ovat muuttaneet ehkä jo vuosia sitten länteen, mutta ovat todellisuudessa niin sanottuja uinuvia agentteja, jotka voivat lisäksi värvätä lisää apureita venäläissiirtolaisten joukosta. Reitchusterin mukaan eliittisotilaat järjestävät salaista koulutusta Saksan ja Sveitsin rajoilla, ja yksi toiminnan keskipiste on Tshekissä.

SAKSASSA on viime kuukausina keskusteltu vakavasti Venäjän pyrkimyksestä aiheuttaa epävakautta maassa. Taannoinen Berliinissä mielenosoituksia aiheuttanut raiskauskohu on tulkittu sellaiseksi. Venäläisen 13-vuotiaan tytön väitettiin joutuneen maahanmuuttajien joukkoraiskaamaksi, vaikka todellisuudessa tyttö oli valehdellut. Saksan venäläisväestö reagoi voimakkaasti ja jopa Venäjän ulkoministeriö syyttää yhä Saksan poliisia salailusta tapauksessa.

Reitschusterin mukaan länteen solutettujen eliittisotilaiden toiminnan painopisteenä voi olla myös epätyypillinen sodankäynti, kuten kansalaislevottomuuksien organisointi ja poliittisten prosessien häirintä.

– Putinilla olisi niiden avulla painostuskeino käsissään. Ja hän rakastaa painostuskeinoja, Reitschuster sanoo.

Erikoisjoukkojen sotilaita toiminnassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?