Isisin pirullinen juoni alkoi paljastua: terroristit tekeytyivät pakolaisiksi

Äärijärjestö Isisin pirullinen juoni alkoi paljastua. EU:n rajavalvontavirasto Frontex raportoi asiasta suorasanaisesti viime viikolla.

12.4.2016 21:20

VIRANOMAISET ovat entistä vakuuttuneempia, että monet äärijärjestö Isisin värväämät Pariisin ja Brysselin terrori-iskuihin osallistuneet henkilöt käyttivät viime vuoden pakolaisvirtoja hyväkseen liikkeissään Euroopassa. EU:n rajavalvontavirasto Frontex raportoi asiasta suorasanaisesti viime viikolla.

Katso kartta-animaatioista koosteet Pariisin ja Brysselin terrori-iskuista:

– Pariisin iskut osoittivat, että terroristit voivat käyttää hallitsemattomia siirtolaisvirtoja hyväkseen päästäkseen EU:n alueelle, Frontex totesi raportissaan ja mainitsi esimerkkinä kaksi tunnistamatonta miestä, jotka rekisteröitiin Kreikassa syksyllä turvapaikanhakijoiksi ennen kuin he räjäyttivät itsensä Stade de Francen iskuissa.

Asia nousi esiin jälleen viikonloppuna, kun myös Brysselin iskuista pidätetyn ruotsalaisen Osama Kraeymin kerrottiin mahdollisesti matkanneen Syyriasta Belgiaan pakolaisreittiä pitkin.

Ainakin 31 ihmistä kuoli ja 340 loukkaantui pommi-iskujen sarjassa Brysselin lentokentälle ja metroon.

Krayem oli viranomaisten seurannassa, mutta Aftonbladetin haastatteleman ruotsalaisen terrorismiasiantuntijan Magnus Ranstorpin mukaan hän saattoi salanimellä ja väärillä papereilla onnistua välttelemään turvallisuuspalveluiden ”kuvaruutuihin” joutumista.

FRONTEXIN mukaan sillä ei ollut viime vuoden kaltaisessa tilanteessa mitään keinoja seurata Eurooppaan tulleiden liikkeitä. Virasto myös muistuttaa, että Euroopasta on matkustanut Syyriaan ”järkyttävä määrä” taistelijoiksi haluavia, jotka voivat muodostaa vaaran EU-maille.

Pariisin ja Brysselin tapauksissa kyseessä ovat olleet nimenomaan henkilöt, joilla ei ole mitään tekemistä varsinaisten pakolaisten kanssa, vaan he ovat mitä todennäköisimmin olleet jo kotimaassaan radikalisoituneita länsimaisia jihadisteja, jotka ovat matkustaneet Syyriaan hankkimaan taistelukokemusta.

On myös perusteita epäillä, että heidän pakolaiseksi tekeytymisensä taustalla on Isisin pirullinen juoni, sillä moni heistä olisi voinut palata aivan laillisestikin omilla papereillaan.

– Näyttää siltä, että Isis haluaa varta vasten näyttää, että se pystyy käyttämään näitä reittejä hyväkseen. Se hyötyy omassa propagandassaan siitä, jos pakolaisvirtoja aletaan käsitellä turvallisuusuhkana, analysoi Ulkopoliittisen instituutin terrorismitutkija Teemu Sinkkonen IS:lle.

Isis yrittää hänen mukaansa kaikessa propagandassaan luoda vastakkainasettelua islamin ja lännen välille, mikä helpottaisi uusien jäsenten rekrytointia järjestön riveihin.

ISIS on propagandassaan uhonnut jopa tuhansien miesten soluttamisesta pakolaisten joukkoon, mutta sellaisesta ei ole Sinkkosen mukaan mitään merkkejä, eikä järjestöllä olisi sellaiseen resursseja.

Hän muistuttaa, että Syyriasta voi palata kotiin, myös Suomeenkin, henkilöitä, joilla ei ole pahat mielessään, toisin kuin Pariisin ja Brysselin terroristeilla. Heitä voidaan pitää turvallisuusuhkana, mutta yleensä viranomaiset ovat hyvin perillä henkilöistä.

– Se että näitä henkilöitä, kuten sotarikollisiksi epäiltyjä, on jäänyt kiinni, todistaa, että poliisi ja tiedusteluviranomaiset ovat olleet ajan tasalla. Toki tiedon määrä epäillyistä on niin valtava, että valitettavan usein selvittely voi jäädä vasta jälkikäteen tehtäväksi, kuten Belgiassa ja Ranskassa, Sinkkonen toteaa.

Väärillä papereilla esiintynyt mies nro 1 ja 2 sekä oikealla Ahdelhamid Abaaoud.

Najim Laachraouin (vas.) ja Osama Krayemin (oik.) epäillään tekeytyneen pakolaisiksi. Salah Abdeslam avusti heitä.

Pariisin terrori-iskujen jälkeen terroristeja etsittiin sekä Pariisista että Brysselistä.

Pariisin ja Brysselin epäillyt

Kaksi Pariisin Stade de Francella marraskuussa itsensä räjäyttänyttä terroristia oli rekisteröitynyt väärillä syyrialaisilla papereilla turvapaikanhakijaksi Kreikan Leroksen saarella. Miesten todellisia henkilöllisyyksiä ei edelleenkään tiedetä.

Pariisin iskujen aivoiksi kuvattu Abdelhamid Abaaoud on kerskunut Isisin propagandamateriaalissa, että hän liikkui vaivatta pakolaisreiteillä Syyrian ja Keski-Euroopan välillä. Abaaoudin väitteisiin ei voi luottaa, mutta puhelintietojen perusteella hän oli ainakin käynyt Kreikassa.

Myös Brysselin terroristien liikkeitä voidaan yhdistää pakolaisvirtaan, vaikka varmuutta ei ole. Brysselin lentokentällä itsensä räjäyttänyt Najim Laachraoui ylitti Unkarin ja Itävallan rajan viime syyskuussa salanimellä Soufiane Kayal. Laachraoui oli aiemmin oleskellut Syyriassa, joten on mahdollista, että hän oli tuolloin tulossa Eurooppaan. Laachraouin seurassa olivat Pariisin iskuihin osalliseksi epäillyt Salah Abdeslam ja Brysselin solun epäilty johtaja Mohamed Belkaid.

Brysselin iskujen ruotsalaisepäilty Osama Krayem sekä hänen toverinsa, salanimellä Monir Ahmed Alaaj esiintynyt mies, tulivat CNN:n saamien vahvistamattomien tietojen mukaan Syyriasta Eurooppaan Kreikan Leroksen saaren kautta ja kulkivat Balkanin läpi Saksan Ulmiin, josta Abdeslam haki heidät Belgiaan. Krayem pidätettiin viime perjantaina, toveri samaan aikaan Salah Abdeslamin kanssa ennen Brysselin iskuja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?