Ulkomaat

Tällainen on USA:n Eurooppaan tuoma raju sotavoima: ”Divisioonan verran roinaa”

Julkaistu:

Yhdysvaltain suunnitelmat tuovat Itä-Eurooppaan uusia Abrams-tankkeja, taisteluajoneuvoja ja telatykkejä.
Yhdysvallat ilmoitti viime viikolla lisäävänsä merkittävästi Baltiassa ja Itä-Euroopassa olevaa sotavoimaansa tuomalla alueelle prikaatin vahvuisen raskaan taistelujoukon. Naton edustaja kertoi puolestaan suomalaisten maakuntalehtien Lännen Medialle, että Itä-Euroopassa jo harjoitelleista joukoista muodostetaan toinen pysyvä prikaati.

Muutaman päivän kuluessa taisteluvalmiudessa olevien prikaatien tarkoituksena on torjua Natoon kuuluvien maiden kokemaa Venäjän uhkaa. Kyseessä on Wall Street Journalin mukaan ensimmäinen vastaavan kokoinen joukkojen mobilisointi kylmän sodan päättymisen jälkeen.

Uusi prikaati lennätetään Eurooppaan ensi helmikuussa jostain Yhdysvaltain korkean valmiuden joukko-osastoista. Sen jälkeen Yhdysvaltain armeijalla on Euroopassa yhteensä neljä prikaatia, joissa kussakin on noin 4 200 sotilasta sekä raskaita panssareita ja taisteluajoneuvoja. Valkoinen talo on myöntänyt suunnitelmaan rahat viime kuussa ja yksityiskohdista vastaa puolustusministeriö Pentagon.


Yhdysvaltain apulaispuolustusministeri Robert Work tiivisti Yhdysvaltain sotavoiman Euroopassa näin:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Meillä on divisioonan verran roinaa (engl. stuff) taistelemassa, jos jotain sattuu, Work sanoi WSJ:lle.

Joukkoja kierrätetään

Joukot on Pentagonin suunnitelman mukaan ripoteltu eri puolille Baltiaan, Itä-Euroopan maihin ja myös muihin Naton jäsenmaihin, jossa ne harjoittelevat. Joukkoja kierrätetään jatkuvasti eri kohteissa, eli ne eivät suinkaan ole passissa Naton itäisten jäsenmaiden itärajoilla.

– Jos tarve vaatii, ne pystyvät muodostamaan kiinteän, yhdessä harjoitelleen joukon kalustoineen ja taistelemaan. Se on jo paljon enemmän kuin mitä meillä on tällä hetkellä. Work tiivisti.


Joukkojen siirrot ovat osa Yhdysvaltain jo vuonna 2014 aloittamaa ohjelmaa, jolla rauhoitellaan Venäjän uhkaa kokevia liittolaisia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Venäjä on useaan otteeseen tuominnut Yhdysvaltain suunnitelmat joukkojen lisäämisestä Itä-Euroopasta. Venäjän mukaan se itse ei ole uhka, mutta Naton liikkuminen lähemmäs Venäjän rajoja on. Venäjä ei ole kertonut mahdollisista vastatoimistaan.

Tällaisia joukot ovat

Itä-Eurooppaan tuotava taisteluprikaati tarkoittaa eri lähteiden mukaan joukkoa, josta käytetään Yhdysvaltain armeijassa nimitystä Armoured Brigade Combat Team, ABCT. Siihen kuuluu kolme taistelupataljoonaa tukijoukkoineen. Yhteensä henkilöstöä on 4 200.

Prikaatilla on 250 taisteluajoneuvoa. Sen tärkein ase on raskas M1 Abrams -taistelupanssarivaunu, joita voi olla prikaatissa 60–90 kappaletta. Myös panssaroituja Bradley-taisteluajoneuvoja on saman verran. Lisäksi aseistukseen kuuluu M109 Paladin -telatykkejä. Prikaatin kokoinen joukko tarvitsee liikkumiseen noin 1 800 muuta ajoneuvoa.


Prikaatien kiertäviä joukkoja sijoitetaan erikseen määriteltäväksi ajaksi Viroon, Latviaan, Liettuaan, Puolaan, Bulgariaan ja Romaniaan. Eurooppaan tuotavaa vanhempaa kalustoa sijoitetaan myös Yhdysvaltain tukikohtiin Saksaan, Hollantiin ja Belgiaan.


Kaikkiaan Yhdysvalloilla on Euroopassa erilaisissa tehtävissä tällä hetkellä 62 000 sotilasta. Se on vielä kaukana kylmän sodan ajan huippumääristä, noin 200 000 sotilaasta.

Riittävätkö joukot?

Yhdysvaltain Eurooppaan tuoma uusi prikaati on Venäjän koko sotavoiman huomioon ottaen marginaalinen lisäys. Sen merkitys on lähinnä symbolinen ja liittolaisia rauhoitteleva.

Amerikkalaiset puolustusvoimia lähellä olevat Stratfor-tiedustelulaitos ja Rand Corp -ajatushautomo julkaisivat toissa viikolla Yhdysvaltain suunnitelmien julkistamisen jälkeen arviot, että Venäjä jyräisi Naton joukot Baltiassa ja Itä-Euroopassa ”tunneissa” siinä epätodennäköisessä tilanteessa, että avoin sota syttyisi. Rand Corpin mukaan alueelle pitäisi sijoittaa ainakin seitsemän taisteluprikaatia, jotta ne pystyisivät hidastamaan Venäjän etenemistä niin paljon, että Nato ehtisi lähettää paikalle apuvoimia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt