Ulkomaat

Putinin uusi nyrkki: Tällainen ”armoton” turvamies nousee johtoon

Julkaistu:

VENÄJÄ: Presidentin suoraan alaisuuteen perustettavan kansalliskaartin johtoon nousee hänen armottomaksi kuvailtu entinen turvamiehensä.

VENÄJÄN presidentti Vladimir Putin ilmoitti eilen perustavansa suoraan omassa alaisuudessaan olevan uuden turvallisuusjoukon, jonka virallisena tarkoituksena on hänen mukaansa taistella terrorismia ja järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan.

Venäjän turvallisuuspolitiikan asiantuntijoiden mukaan kansalliskaartin eli Natsgvardijan perustamisen taustalla olisi tarve vahvistaa turvallisuuskoneistoa syyskuussa edessä olevien parlamenttivaalien alla. Hallinnon arvellaan myös varautuvan Venäjää koettelevan talouskriisin mahdollisesti synnyttämiin levottomuuksiin.

Putinin tiedottaja Dmitri Peskov kiisti, että kansalliskaarti perustettaisiin tästä syystä. Hän kuitenkin myönsi uutistoimisto TASS­:ille, että sitä voidaan tarvittaessa käyttää myös mahdollisten ”luvattomien joukkotoimenpiteiden” tukahduttamiseen.


MIELENKIINTOA nostattaa se, että Natsgvardijan johtoon nousee Putinin voimakas taustahahmo, sisäministeriön joukkojen komentaja Viktor Zolotov, 62. Peskovin mukaan Zolotov toimii suoraan presidentin alaisuudessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– On itsestään selvää, että Putinilla on henkilökohtainen luottamus Zolotovia kohtaan. Presidentti ei koskaan nimitä lainvalvonta­elinten huippuvirkoihin ihmisiä, joihin hän ei luota, Peskov totesi TASS:in mukaan.


Zolotovin uskotaan kuuluneen Putinin lähipiiriin 90-luvun alusta lähtien. Tuolloin turvallisuusyhtiö Baltic-Escortin palveluksessa työskennellyt Zolotov sai tehtäväkseen suojata Pietarin varapormestarina työskennellyttä Putinia. Miehet tutustuivat läheisesti ja harjoittelivat yhdessä myös judoa ja nyrkkeilyä.

Tätä ennen Zolotov oli työskennellyt lähes 20 vuotta Neuvostoliiton turvallisuuspalvelu KGB:n leivissä vastaamassa kommunistijohtajien ja heidän perheidensä turvallisuudesta. Siirryttyään KGB:stä presidentti Boris Jeltsinin henkilökohtaisen turvamiehen Aleksandr Korzhakovin alaisuuteen hän oli mukana turvakaartissa myös Jeltsinin kuuluisan ”panssarivaunupuheen” aikana, kun tämä vastusti Neuvostoliiton vanhoillisten vallankaappausyritystä.


PRESIDENTIN vartiopalvelun johtajaksi Zolotov nousi Putinin ensimmäisellä virkakaudella vuonna 2000. Syyskuussa 2013 hänet nimitettiin sisäministeriön joukkojen varakomentajaksi ja toukokuussa 2014 ensimmäiseksi varasisäministeriksi.

Kansalliskaartin perustamisesta huhuttiin jo vuoden 2014 nimityksen yhteydessä, ja Zolotovia pidettiin sen mahdollisena tulevana johtajana tuolloinkin.


Putinin katoaminen julkisuudesta kymmenen päivän ajaksi käynnisti suuren huhumyllyn maaliskuussa 2015. Samoihin aikoihin Venäjällä levisivät tiedot, joiden mukaan moskovalaislähteet olisivat vahvistaneet Zolotovin kuolleen.


NOUSUJOHTEISESTA urastaan huolimatta Zolotov on pysynyt jokseenkin arvoituksellisena hahmona, josta liikkuu monenlaisia tarinoita. Zolotovia on kuvailtu armottomaksi ja pidättyväiseksi mieheksi, joka tekee kaikkensa saavuttaakseen päämääränsä.

– Hän on huomaamaton, oikea KGB:läinen, hurskas, vaatimaton, pitää tummista laseista ja puvuista, juo, mutta maltillisesti, ei kiroile sen enempää kuin muutkaan, kertoi eräs hänen työkavereistaan nimettömänä Novoje Vremja -lehdelle vuonna 2014.

Zolotovia on pidetty myös Putinin uskollisimpana turvamiehenä, jonka on sanottu suojelevan presidenttiä viimeiseen asti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt