Ulkomaat

Putin perustaa komentoonsa kansalliskaartin – onko taustalla pelko kansannoususta?

Julkaistu:

Venäjä
Venäjän turvallisuuspolitiikan asiantuntijan mukaan kansalliskaartin perustamisessa on kyse merkittävästä asiasta.
Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti tiistaina perustavansa suoraan omassa alaisuudessaan olevan kansalliskaartin, jonka tarkoituksena on hänen mukaansa taistella terrorismia ja järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan.

Putinin mukaan kansalliskaarti toimii tiiviisti yhteistyössä maan sisäministeriön kanssa ja se jatkaa niiden tehtävien hoitamista, jotka ovat tällä hetkellä Omon-turvallisuusjoukkojen sekä nopean toiminnan Sobr-erikoisjoukkojen vastuulla.

Huhuja kansalliskaartin eli Natsgvardijan perustamisesta on liikkunut Venäjällä säännöllisesti aiemminkin.


New Yorkin yliopiston maailmanpolitiikan professori ja Venäjän turvallisuuspolitiikan asiantuntija Mark Galeotti pohtii blogissaan mahdollisia syitä siihen, miksi Putin on päättänyt joukkojen perustamisesta juuri nyt.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Galeottin mukaan kansalliskaartin perustaminen on merkittävä asia. Hän korostaa, että yksityiskohdat ovat vielä hämärän peitossa, mutta joitakin päätelmiä Putinin ilmoituksen perusteella voi kuitenkin jo tehdä.

Taustalla pelko levottomuuksista?

Se, että päätös kansalliskaartin perustamisesta tuli julki jokseenkin yllättäen, kertoo Galeottin mukaan siitä, että se on tehty Putinin tiiviin lähipiirin kesken. Hallinto ei myöskään ole kokenut tarpeelliseksi valmistella kansalaisia etukäteen.

Galeotti kirjoittaa myös, että kansalliskaartin perustamiselle ei olisi todellista tarvetta, ellei Venäjän hallinto olisi vakavasti huolissaan kansan keskuudessa mahdollisesti nousevista levottomuuksista.

Yhä jatkuva talouskriisi saattaa tulevaisuudessa aiheuttaa myös sosiaalisen kriisin ja sen myötä yleistä levottomuutta. Myös lähestyvät parlamenttivaalit saattavat aiheuttaa tarvetta vahvistaa turvallisuuskoneistoa.

Putinin puheista huolimatta, kansalliskaartilla ei Galeottin mukaan ole kovinkaan suurta roolia rikollisuuden tai terrorismin toiminnassa, vaan kyseessä ovat turvallisuusjoukot, joiden tarkoituksena on ennemminkin kontrolloida mahdollisia mellakoita tai kansannousua myös pelotevaikutuksen kautta.

Myös Putinin tiedottaja Dmitri Peskov kertoi tiistaina uutistoimisto TASS:ille, että on mahdollista, että kansalliskaarti tulee ottamaan osaa ”luvattomien joukkotoimenpiteiden” tukahduttamiseen.

Luottomies kansalliskaartin johtoon

Lisäksi Galeotti arvelee, että kansalliskaartin tarkoituksena on kansan lisäksi kontrolloida myös Venäjän eliittiä. Tästä kertoo hänen mukaansa se, että joukot ovat suoraan hallituksen alaisuudessa ilman, että välissä on ministeriötä.

”Putinin omiksi joukoiksi” kansalliskaartin tekee myös se, että sen johtoon on nousemassa Putinin luotettu ex-henkivartija, entinen KGB-kollega, judokaveri ja sisäministeriön joukkojen komentaja Viktor Zolotov.

Aiemmin Venäjän hallinolla on ollut pyrkimys pitää yllä tasapainoa eri turvallisuuselinten kesken. Nyt sisäministeriö on Galeottin mukaan heikentynyt, ja federaation turvallisuuspalvelu FSB on saamassa entistä selvemmän kilpailijan sisäisissä turvallisuuskysymyksissä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt