Ensimmäinen pakolaisia Turkkiin palauttava lautta lähti Kreikasta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ensimmäinen pakolaisia Turkkiin palauttava lautta lähti Kreikasta

Kreikassa ensimmäinen pakolaisia kuljettava lautta on lähtenyt kohti Turkkia. Pakolaisten palautukset Kreikasta Turkkiin ovat osa EU:n solmimaa sopimusta.

4.4.2016 9:40 | Päivitetty 4.4.2016 10:45

Lautta lähti Lesboksen saarelta varhain maanantaiaamuna. Lesboksen satamasta on määrä lähteä päivän aikana kaksi ja Chioksen satamasta yksi alus Turkkiin. AFP:n paikalla olleiden toimittajien mukaan satamiin tuotiin busseilla satoja siirtolaisia.

Pakolaisia saattamassa ovat EU:n rajaturvallisuusviraston virkailijat.

Tiedot palautettavien määrästä ovat vaihdelleet. Turkin sisäministeri Efkan Ala kertoi turkkilaismedialle eilen, että maa on varautunut 500 pakolaisen saapumiseen tämän päivän aikana. Kreikka on listannut 400 nimeä.

Turkin valtion uutistoimisto ANA puolestaan kertoo, että maanantain ja keskiviikon välillä Turkkiin lähetettäisiin noin 250 siirtolaista päivittäin. Palautettavat olisivat Bangladeshin, Pakistanin, Sri Lankan ja Afrikan valtioiden kansalaisia.

Lesboksen poliisista on kerrottu, että se on saanut runsaasti viime hetken turvapaikkahakemuksia. Lähteiden mukaan yli 2 000 pakolaista jätti turvapaikkahakemuksen ennen palautuksien alkamista. Kreikan pakolaisasioista vastaavan yksikön edustaja Yorgios Kyritsisin mukaan maanantaina Turkkiin palautettaisiin vain ihmisiä, jotka eivät ole hakeneet turvapaikkaa.

EU ja Turkki sopivat maaliskuussa, että Kreikan saarille luvattomasti saapuvia ihmisiä aletaan palauttaa takaisin Turkkiin. Jokaista Turkkiin palautettavaa syyrialaista kohti EU ottaa vastaan yhden syyrialaisen Turkista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?