Islannin pääministeri mukana jättipaljastuksessa – maata uhkaa hallituskriisi

Islannin istuva pääministeri jätti ilmoittamatta omistuksensa veroparatiisiyhtiössä, joka hallinnoi hänen vaimonsa miljoonaomaisuutta.

Islannin pääministerin Sigmundur David Gunnlaugssonin kerrotaan omistaneen Brittiläisillä Neitsytsaarilla sijaitsevan yhtiön yhdessä vaimonsa kanssa.

3.4.2016 22:36

Maailman tiedotusvälineet julkaisivat sunnuntai-iltana ensimmäisiä tietoja valtavasta tietovuodosta, joka paljastaa lukuisten valtionpäämiesten kytköksiä veroparatiisimaihin perustettuihin yhtiöihin. Istuvista valtionjohtajista mukana on Islannin pääministeri Sigmundur David Gunnlaugsson, jonka kerrotaan omistaneen Brittiläisillä Neitsytsaarilla sijaitsevan yhtiön yhdessä vaimonsa kanssa.

Brittilehti The Guardianin mukaan pariskunta hankki Wintris-nimisen sijoitusyhtiön vuonna 2007 Gunnlaugssonin asuessa silloisen avopuolisonsa ja tulevan vaimonsa kanssa Lontoossa. Dokumenttien mukaan pariskunta käytti yhtiötä sijoittaakseen miljoonien dollarien omaisuutta, jonka varakkaasta autokauppiasperheestä tuleva vaimo oli perinyt.

VUONNA 2009 Gunnlaugsson nousi finanssikriisin pahasti runteleman Islannin edistyspuolueen johtajaksi. Toukokuussa 2013 tiukalla talouskurilla ja kotimaansa edulla kampanjoinut Gunnlaugsson valittiin maan pääministeriksi.

Pääministeri ei ole missään vaiheessa kertonut yritysomistuksestaan poliitikkojen sidonnaisuusilmoituksissa. Nyt Islannissa mietitään, onko Gunnlaugsson tai hänen vaimonsa voinut hyötyä taloudellisesti hallituksen tekemistä päätöksistä.

POLIITTISET vastustajat ovat jo ehtineet vaatimaan Gunnlaugssonin eroa ja Islantiin uusia vaaleja paljastuksen jälkeen. Entinen pääministeri Johanna Siguradottir vaati seuraajaltaan selitystä ja kehotti tätä eroamaan, jos ei onnistu palauttamaan kansalaisten luottamusta nopeasti.

– Emme voi sallia tällaista. Islanti näyttäisi aivan banaanitasavallalta. Kukaan ei väitä hänen käyttäneen pääministerin asemaa yhtiötä auttaakseen, mutta tällaista epäilyä ei pitäisi päästää syntymään, totesi puolestaan entinen valtiovarainministeri Steingrimur Sigfusson Guardianille.

SEKÄ Gunnlaugsson että hänen vaimonsa ovat kiistäneet väärinkäytökset ja vakuuttavat ilmoittaneensa aina tulonsa asianmukaisesti Islannin veroviranomaisille. Pääministerin kanslian lausunnossa osakkaaksi vaimon firmaan lähtöä kutsutaan virheeksi.

– Heille molemmille oli aina selvää, että kyse oli pääministerin vaimon omistuksista, lausunnossa todettiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?