YK:n ja Ranskan sotilaille raskaita syytöksiä seksirikoksista Keski-Afrikan tasavallassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

YK:n ja Ranskan sotilaille raskaita syytöksiä seksirikoksista Keski-Afrikan tasavallassa

Ranskan sotilaiden epäillään pakottaneen tyttöjä seksiin eläinten kanssa.

Lapsia Keski-Afrikan tasavallassa Mpokon leirillä.

1.4.2016 3:38 | Päivitetty 1.4.2016 4:29

YK:n rauhanturvaajia ja Ranskan joukkoja vastaan on esitetty lisää hyväksikäyttösyytöksiä Keski-Afrikan tasavallassa.

YK:n edustajat ovat haastatelleet yli sataa uutta epäiltyä uhria, joista suurin osa on alaikäisiä tyttöjä. He ovat kertoneet joutuneensa sotilaiden raiskaamiksi tai muuten hyväksikäyttämiksi.

YK:n mukaan tapaukset ovat vuosilta 2013–2015, ja niistä epäillään Gabonin ja Burundin rauhanturvaajia.

Esiin on tullut myös muutama tapaus, joissa Ranskan sotilaiden epäillään pakottaneen tyttöjä seksiin eläinten kanssa.

Rauhanturvaajien seksuaalirikosepäilyjä selvittävän AIDS-Free World -kansalaisjärjestön mukaan Ranskan Sangaris-joukkojen jäsenet pakottivat tyttöjä harrastamaan seksiä koiran kanssa. Järjestön mukaan sotilaat antoivat tytöille "palkkioksi" 5000 Keski-Afrikan tasavallan frangia, joka vastaa noin kahdeksaa euroa.

Ranska lähetti Sangaris-joukkonsa Keski-Afrikan tasavaltaan joulukuussa 2014. Joukot eivät kuulu YK:n rauhanturvaoperaatioon, mutta niillä on YK:n turvallisuusneuvoston valtuutus rauhanturvaamiseen maassa.

"Laajalle levinnyttä ja systemaattista"

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ja Ranskan YK-lähettiläs Francois Delattre sanovat olevansa syvästi järkyttyneitä uusista syytöksistä. YK ja Ranska lupaavat selvittää epäillyt tapaukset tarkkaan.

Tutkinnassa on myös useita aiempia seksuaalirikossyytöksiä Keski-Afrikan tasavallassa. Maailmanjärjestön sääntöjen mukaan vastuu rauhanturvaajien seksuaalirikosten tutkinnasta ja mahdollisten syytteiden nostamisesta on rauhanturvaajien kotimaalla.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui eilen suljettujen ovien takana uusien syytöksien takia. Kokouksen jälkeen Yhdysvaltojen YK-apulaislähettiläs David Pressman kommentoi medialle, että hyväksikäyttö vaikuttaa olleen laajalle levinnyttä ja systemaattista.

– Syytökset ovat äärimmäisen huolestuttavia, ja niihin tulee vastata nopeasti, Pressman sanoi.

Rauhanturvajohtaja ottaisi sotilailta dna-näytteet

YK:n rauhanturvaajia vastaan esitetyt syytökset seksuaalirikoksista ovat lisääntyneet viime vuosina. Viime kuussa YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi päätöslauselman, joka parantaa sen mahdollisuuksia puuttua rikosepäilyihin.

Jatkossa kaikki samaan yksikköön kuuluvat rauhanturvaajat voidaan kotiuttaa, jos osaa heistä epäillään seksuaalirikoksista. Lisäksi rauhanturvaoperaatioihin osallistuminen voidaan kokonaan kieltää mailta, jotka eivät tutki rauhanturvaajiensa rikosepäilyjä.

YK:n rauhanturvatoiminnan johtaja Herve Ladsous on myös esittänyt, että syytetyt pitäisi saattaa sotaoikeuden eteen jo siinä maassa, jossa rikos on tapahtunut. Ladsous on myös esittänyt, että rauhanturvaajilta tulisi ottaa dna-näytteet rikosepäilyjen tutkinnan helpottamiseksi.

EDIT: Juttua täydennetty.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?