HRW: Boko Haram siepannut satoja lapsia Nigeriassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

HRW: Boko Haram siepannut satoja lapsia Nigeriassa

Nigeriassa ääri-islamistinen Boko Haram -ryhmä on siepannut yli 400 lasta ja naista, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Lapset leikkivät pakolaisleirillä Nigeriassa maaliskuun alussa.­

31.3.2016 1:21 | Päivitetty 31.3.2016 1:51

Järjestön mukaan sieppaus tapahtui jo vuoden 2014 lopulla, mutta Nigerian hallitus on pysynyt asiasta hiljaa. Ei myöskään ole tiedossa, onko mitään tehty siepattujen pelastamiseksi.

Boko Haram hyökkäsi marraskuussa 2014 syrjäiseen Damasakin kylään Kollis-Nigeriassa lähellä Nigerin rajaa. Ääri-islamistit pitivät kylää vallassaan viime vuoden maaliskuuhun asti, jolloin Tshadin ja Nigerin joukot saivat ajettua heidät pois alueelta.

HRW:n mukaan Boko Haram vei paetessaan mukanaan ainakin 300 lasta ja 100 naista. Paikalliset asukkaat kertoivat, että nuorimmat siepatuista olivat alle viisivuotiaita.

– Kolmesataa lasta on ollut kateissa yli vuoden, ja Nigerian hallitus pysyy hiljaa. Viranomaisten pitää herätä ja selvittää, missä Damasakin lapset ja muut siepatut ovat ja ryhtyä nopeasti toimiin heidän vapauttamisekseen, sanoi HRW:n tutkija Mausi Segun.

Huhtikuussa 2014, puoli vuotta ennen Damasakin valtausta, Boko Haram sieppasi yli 270 koulutyttöä Chibokista Koillis-Nigeriassa. Tapaus nousi otsikoihin ympäri maailman, mutta myös Chibokin siepatuista suurin osa on edelleen kateissa.

"Hallitus ei halunnut, että tieto leviää"

Damasakin asukkaat kertoivat uutistoimisto AFP:lle, että he pelkäsivät alkuun ilmoittaa uudesta sieppauksesta viranomaisille.

– Olimme hiljaa, koska pelkäsimme saavamme hallituksen vihat niskaamme. Hallitus oli jo joutunut häpeään Chibokin tapauksen takia. Kaikkia vanhempia pelotti avata suunsa, kertoi paikallinen asukas, jonka seitsenvuotiaan lapsen Boko Haram vei.

Sittenkin kun paikalliset tekivät ilmoituksen, heitä ei kuunneltu.

– (Viranomaiset) olivat hiljaa ja jättivät meidät huomiotta. Hallitus ei halunnut, että tieto leviää.

EDIT: Juttua täydennetty.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?