Iskeekö Isis likaisella pommilla? – Suomalaisviranomainen: ”Se on mahdollista” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Iskeekö Isis likaisella pommilla? – Suomalaisviranomainen: ”Se on mahdollista”

Isis voisi tehdä radioaktiivisen pommin hallitsemansa alueen sairaaloiden ja laitosten radioaktiivisista aineista.

31.3.2016 5:59

Tänään Yhdysvaltain Washingtonissa alkavassa ydinturvahuippukokouksessa käsitellään uutta terroristijärjestö Isisiin liittyvää uhkaa.

”Ajankohtaisena huolenaiheena” pidetään kokouksessa Isisin Lähi-idässä hallitsemien alueiden sairaaloita ja muita laitoksia, joista on saatavilla radioaktiivisia aineita. Aineista voisi valmistaa niin sanotun likaisen pommin, joka saastuttaa ympäristön levittämällä radioaktiivista ainetta.

Huippukokoukseen liittyvän suomalaisviranomaisen mukaan pidetään todellisena uhkana, että Isis yrittäisi iskeä Eurooppaan likaisella pommilla.

– Se on mahdollista. Likaisen pommin tekeminen ei ole hirveän vaikeaa, viranomainen sanoo Ilta-Sanomille.

Oheisella videolla kerrotaan siitä kuinka itsemurhaiskujen pelätään Euroopassa lisääntyvän, kun Isis menettää alueitaan Syyriassa.

Brysselin tuhoisan hyökkäyksen vuoksi likaisen pommin uhka pitää ottaa viranomaisen mielestä aiempaakin enemmän huomioon.

Skenaario on ollut jo aiemmin esillä julkisuudessa. Brittiläinen Independent-lehti kirjoitti viime kesäkuussa, että Naton piirissä ollaan syvästi huolissaan Isisin sairaaloista ja tutkimuslaitoksista viemistä radioaktiivisista aineista.

– Isis on vienyt valtion laitoksista tarpeeksi radioaktiivista materiaalia suureen ja tuhoisaan likaiseen pommiin, Independent kirjoitti viitaten australialaisiin tiedusteluraportteihin.

Säteilyturvakeskuksen säteilytoiminnan valvontaosaston johtaja Eero Kettusen arvion mukaan sairaaloiden radioaktiivisista aineista voisi tehdä ainakin teoriassa likaisen pommin.

– Arvioisin kuitenkin, että ainesmäärät olisivat niin pieniä, että niiden vaikutukset olisivat lähinnä psykologisia. Räjähdyksen vaikutukset olisivat paljon suuremmat kuin radioaktiivisen aineen aiheuttamat, Kettunen sanoo.

Jos radioaktiivinen likainen pommi räjähtäisi, vaikutusalue olisi pahimmillaan reilun neliökilometrin kokoinen, Kettunen arvioi.

– Ainesmäärä leviäisi kumminkin kohtuullisen isolle alueella, joten pitoisuus olisi varsin kohtuullista eikä siitä tulisi todennäköisesti välittömiä terveysvaikutuksia. Radioaktiivinen aine pitäisi putsata pois ympäristöstä ja se olisi työläs homma, eli pesua ja maa-aineksen ja katukivien vaihtamista.

Puhdistustöillä olisi Kettusen mukaan mahdollista ehkäistä pitkäaikaisia terveysvaikutuksia. Syöpätapauksia voisi kuitenkin tulla mahdollisesti jonkin verran enemmän.

Sairaaloiden radioaktiivisten aineiden vaarallisuutta vähentää se, että ne ovat lyhytikäisiä.

On kuitenkin hankala arvioida tarkkaan, minkälainen Isisiin ja likaiseen pommiin liittyvä uhka on todellisuudessa, koska ei ole tarkkaa tietoa minkälaisia aineksia sillä on käytössä.

Kettusen mukaan radioaktiivisia aineita käytetään niin Suomessa kuin muuallakin syöpätutkimuksiin.

– Sairaaloissa tehdään muun muassa isotooppitutkimuksia, joissa käytetään merkkiaineina radioaktiivisia aineita.

Radioaktiivisia aineita on myös muun muassa teollisuuden mittalaitteissa.

– Valtaosa niistä on pienimuotoisia säteilyn lähteitä. Jotkin saattavat olla varustettuja isommalla aktiivisuudella. Radioaktiivisia aineita käytetään myös tutkimuslaitoksissa ympäri maailmaa eri tarkoituksiin.

Kettunen muistuttaa, että radioaktiivisen materiaalin kuljettaminen Suomeen olisi vaikeaa, koska rajalla on säteilymittaukset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?