Muslimikauppiaan surma järkyttää Britanniassa – tekijäksi epäillään kovan linjan muslimia

Asuinalueellaan tunnettu muslimikauppias toivotti kristityille hyvää pääsiäistä vain tunti ennen kuolemaansa.

Poliisi epäilee 40-vuotiaan lehtikioskia ja päivittäistavarakauppaa pitäneen Asad Shahin joutuneen uskonnollisen väkivallan uhriksi.

28.3.2016 10:52

Britanniaa kuohuttaa pitkäperjantaina Glasgowssa tapahtunut tunnetun paikallisen muslimikauppiaan raaka murha.

Uutisesta kertovat etenkin useat brittimediat, muun muassa Daily Mail, The Telegraph ja BBC.

Jälkimmäisen mukaan poliisi epäilee 40-vuotiaan lehtikioskia ja päivittäistavarakauppaa pitäneen Asad Shahin joutuneen uskonnollisen väkivallan uhriksi.

Shahin perhe kuuluu islamilaiseen Ahmadiyya-yhteisöön, joka on kohdannut painostusta ja vainoa etenkin kovan linjan muslimien taholta.

Telegraphin mukaan liike opettaa ”rakkautta kaikille, vihaa ei kenellekään”.

 Kenelläkään Shawlandsissa ei ollut pahaa sanottavaa hänestä.

Pakistanista kotoisin oleva, mutta jo vuosia Glasgowssa asunut Shah joutui hyökkäyksen kohteeksi vain tunti sen jälkeen kun hän kirjoitti Facebook-sivuilleen pääsiäisterveiset etenkin ”rakkaalle kristitylle maalleen”.

– Hyvää pääsiäistä, etenkin rakkaalle kristitylle maalleni. Seurataan rakastetun, pyhän Jeesus Kristuksen tietä, Shah kirjoitti.

Mediat kertovat poliisin epäilevän murhasta 32-vuotiasta miestä. Daily Mailin mukaan parrakas ja uskonnolliseen asuun pukeutunut mies matkusti Glasgowiin yli 300 kilometrin päästä vain puukottaakseen Shahia jopa 30 kertaa.

Poliisin mukaan epäilty mies kuului kovan linjan sunnimuslimeihin. Hänet saatiin kiinni pian tapahtuneen jälkeen ja hän joutuu vastaamaan syytteisiin tiistaina käräjillä.

Erikoiseksi tapauksen tekee poliisin mukaan se, että sen epäillään olevan ensimmäinen Ahmadiyya-yhteisöä vastaan toisten muslimien taholta tehty hyökkäys Britanniassa.

Perheelle sataa tukea

Daily Mailin ja Telegraphin mukaan brutaali murha on järkyttänyt pientä Glasgown Shawlandsin aluetta syvästi. Murhattu päivittäistavarakauppias Asad Shah oli alueella kaikkien tuntema persoona.

Noin 500 henkeä kokoontuikin perjantai-iltana Shahin kaupan lähistölle suremaan häntä.

Samana iltana miehen perheen tueksi perustettiin myös joukkorahoituskampanja, joka on kerännyt maanantaiaamuun mennessä jo 54 000 puntaa.

Alueella asuvan Isabella Grahamin, 64, tytär työskenteli Shahin kaupassa. Graham kuvailee Shahia ”mahtavaksi mieheksi”.

– Hän ei olisi satuttanut ketään. Kenelläkään Shawlandsissa ei ollut pahaa sanottavaa hänestä. En voi uskoa, että hän on poissa.

– Hän oli rauhallinen ja kärsivällinen mies, eikä häntä kiinnostanut mistä ihmiset tulevat tai mihin uskontoon he kuuluvat. Hän piti kaikista, miehen nuorempi veli kuvaili tätä Telegraphille.

Miehen sukulaiset esiintyvät nimettöminä, sillä he pelkäävät turvallisuutensa puolesta.

– Kovan linjan muslimit pitävät meitä jumalanpilkkaajina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?