Brysselin terroristit saattoivat suunnitella pelättyä ”likaista pommia”

Julkaistu: , Päivitetty:

BELGIA
Brysselin terrori-iskujen tutkinnassa on paljastunut aikeita myös mahdollisesta iskusta ydinvoimalaan.
Brysselissä tiistaina iskeneiden terroristien tavoitteena arvellaan olleen saada haltuunsa radioaktiivista materiaalia ns. likaisen pommin rakentamiseen.

Terroristien jäljiltä on löytynyt todistusaineistoa siitä, että he olivat tarkkailleet belgialaisen ydinvoimalan päällikköä.

11:n ydinvoimalassa työskentelevän henkilön kulkuluvat on peruttu mahdollisen terroristien avustamisen vuoksi.

Itsemurhapommi-iskut tehneiden jihadistiveljesten Khalid ja Ibrahim el-Bakraouin epäillään kuvanneen salaa ydinvoimalan päällikön kotia mahdollisesti tarkoituksenaan siepata tämä ja pakottaa päästämään terroristit sisälle toiseen Belgian ydinvoimaloista.

Veljekset kuitenkin muuttivat suunnitelmia ja iskivät vähemmän vartioituihin kohteisiin lentokentälle ja metroon.

Mikäli pommi-isku ydinvoimalaan olisi onnistunut, olisivat seuraukset voineet olla vakavat, sillä voimala sijaitsee tiheästi asutulla alueella Belgiassa lähellä Saksan, Ranskan, Hollannin ja Luxemburgin rajoja.

Toisena mahdollisuutena pidetään terroristien aikeita yrittää saada haltuunsa radioaktiivista ainetta. Sitä voisi käyttää ns. likaisen pommin rakentamiseen.

Likainen pommi on pienehköllä määrällä räjähdysainetta varustettu pommi, jossa on mukana radioaktiivista ainetta. Pommin tarkoituksena ei ole aiheuttaa fyysistä tuhoa, vaan levittää ilmaan säteileviä hiukkasia.

Jos pommi räjäytetään esimerkiksi suurkaupungin keskustassa, kilometrien säteeltä täytyisi evakuoida jopa miljoonia ihmisiä. Tästä taas aiheutuu hyvin paljon pelkoa ja sekasortoa, mikä on terroristien perimmäinen tarkoitus.

Varsinaisesti säteilymäärät jäisivät ehkä niin vähäisiksi, ettei niihin suoraan kuolisi, mutta sekasorrossa ja paniikissa voisi tulla ihmishenkien menetyksiä.

Euroopan ydinvoimaloiden turvallisuusuhkia tutkivien mukaan terroristien mahdollisuutta iskeä voimaloihin pidetään silti epäuskottavana.

– Terroristit luulivat naivisti, että voisivat käyttää sieppaamaansa henkilöä päästääkseen laboratorioon, jossa säilytetään radioaktiivista materiaalia ja voisivat tehdä likaisen pommin, summasi tutkija Claude Moniquet NBC Newsille.

Terroristien suunnitelman paljastuttua sekä Ranskan että Belgian ydinvoimaloiden vartiointia on silti lisätty ja ne on asetettu korkeimpaan mahdolliseen hälytysvalmiuteen.