Lehtiväite: Belgian turvallisuuspalvelulle annettiin täsmällinen varoitus terrori-iskusta

Belgian turvallisuuspalvelulle ja muidenkin länsimaiden tiedustelupalveluille annettiin täsmällinen varoitus Belgiaan tehtävästä terrori-iskusta, kirjoittaa Haaretz-lehti.

24.3.2016 8:05

Lehden mukaan Belgian turvallisuusviranomaisilla oli varmuudella tietoa siitä, että terroristit suunnittelivat iskuja lentokentälle ja mahdollisesti myös metroon.

Suorasta varoituksesta huolimatta iskuihin ei varauduttu riittävästi, kertoo Haaretz.

Lehden mukaan iskut suunniteltiin Syyriassa Raqqassa, jota pidetään tärkeimpänä äärijärjestö Isisin hallitsemista kaupungeista.¨

  • Jutun alussa olevalla videolla käydään läpi, miten Brysselin terrori-iskut etenivät.

Turkin presidentti Tayyip Erdogan sanoi aiemmin, että maa karkotti yhden Brysselin terrori-iskujen tekijöistä viime vuonna ja Belgia sivuutti varoitukset tämän taistelijataustasta.

Presidentin kanslia nimesi miehen Ibrahim El Bakraouiksi. Tämä on toinen veljeksistä, jotka ovat Belgian mukaan vastuussa ainakin 31 ihmishenkeä vaatineesta hyökkäyksestä.

Viranomaiset ovat aiemmin todenneet, että Turkista karkotettuja henkilöitä ei voida lähettää vankilaan ilman todisteita rikoksesta. Tällainen tapaus oli esimerkiksi Brahim Abdeslam, yksi Pariisin viime marraskuun iskujen itsemurhapommittajista. Abdeslam lähetettiin Turkista takaisin Belgiaan viime vuoden alussa.

Erdogan kertoi keskiviikon lehdistötilaisuudessa, että Bakraoui otettiin kiinni Gaziantepin maakunnassa lähellä Syyrian rajaa ja karkotettiin myöhemmin Alankomaihin. Turkki ilmoitti asiasta myös Alankomaiden viranomaisille.

Alankomaiden hallituksen edustajan mukaan Erdoganin lausuntoa ”tutkitaan huolellisesti”. Hän ei kuitenkaan kyennyt varmistamaan, oliko El Bakraoui ollut Alankomaissa.

– Yksi Brysselin hyökkääjistä oli henkilö, jonka pidätimme Gaziantepissä kesäkuussa 2015 ja karkotimme. Ilmoitimme karkotuksesta Ankarassa sijaitsevaan Belgian suurlähetystöön 14. heinäkuuta 2015, mutta myöhemmin hänet päästettiin vapaaksi, Erdogan sanoi.

– Belgia sivuutti varoituksemme siitä, että tämä henkilö on ulkomaalainen taistelija

Brysselin terrori-iskut

Brysselissä Zaventemin lentokentällä tapahtui tiistaina 22. maaliskuuta aamukahdeksan jälkeen kaksi räjähdystä. Kuolleiden määrän arvioidaan olevan 31. Iskuissa loukkaantui arviolta 230-250 ihmistä.

Belgialaismediassa iskun epäillyiksi tekijöiksi on nimetty Najim Laachraoui sekä veljekset Khalid ja Brahim El Bakraoui.

Aiemmin kerrottiin, että paennut Laachraoui on saatu kiinni keskiviikkoaamuna. Tieto ei pitänyt paikkaansa, vaan myöhemmin kerrottiin että Laacharoui on yksi itsemurhaiskussa surmansa saaneista terroristeista.

Terroristijärjestö Isis on ilmoittanut olevansa iskujen takana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?