AP: Isis kouluttaa 400 taistelijaa toteuttamaan verilöylyjen aaltoa Euroopassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

AP: Isis kouluttaa 400 taistelijaa toteuttamaan verilöylyjen aaltoa Euroopassa

Isisin tavoitteena on uutistoimiston mukaan koota ja järjestellä Brysselin ja Pariisin iskujen toteuttaneiden terroristisolujen kaltaisia soluja Eurooppaan.

23.3.2016 23:46

Äärijärjestö kouluttaa uutistoimisto AP:n mukaan 400 taistelijaa toteuttamaan Brysselin ja Pariisin iskujen kaltaisia verilöylyjä. Useiden turvallisuusviranomaisten mukaan nyt on saatu näyttöä siitä, että koulutusta tapahtuu Syyriassa, Libyassa ja muualla Pohjois-Afrikassa. Uutistoimiston mukaan on kuitenkin mahdollista, että Isis kouluttaa taistelijoita Euroopan iskuihin esimerkiksi entisen itäblokin maissa.

Salah Abdeslamin perjantaista pidätystä pidettiin suurimpana käänteenä Pariisin iskujen tutkinnassa, mutta vain muutama päivä myöhemmin hyökättiin Belgian pääkaupunkiin. Brysselin lentokentän ja metroaseman iskuissa menehtyi 31 ja loukkaantui arviolta 270 henkeä. Myös kolme itsemurhapommittajaa kuoli.

Pidätykseen johtaneen poliisiratsian tapahtumat tallentuivat oheiselle videolle.

Jatkaako epäilty Abdeslamin viitoittamalla tiellä?

Kuten myös Pariisissa, Belgian viranomaiset etsivät ainakin yhtä karkulaista, jota epäillään tiistain iskuista. Tällä kertaa mies on nähty lentokentän turvakamerakuvissa kahden itsemurhaiskun tehneen kanssa. Nyt pelätäänkin, että mies pitää Abdeslamin viitoittamaa tietä rohkaisevana.

Pariisin marraskuisten iskuista epäilty Salah Abdeslam pidätettiin Brysselissä viime perjantaina.

Abdeslam pakeni Pariisista marraskuisten iskujen jälkeen ja alkoi rakentaa uutta verkostoa lapsuuden naapurustossaan Brysselin Molenbeekissa, joka on Belgian ulkoministerin mukaan tiedetty jihadistien turvasatamaksi.

– He näyttivät, ettei Abdeslamin pidätys muuttanut mitään, sanoi ranskalainen senaattori Nathalie Goulet, joka toimii jihadistiverkostojen seurannan johdossa.

Koulutuksessa 400–600 taistelijaa?

Goulet on yksi viranomaisista, jotka arvioivat, että Isis kouluttaa vastaaviin iskuihin 400–600 taistelijaa. Lisäksi noin 5 000 eurooppalaista on lähtenyt Syyriaan.

– Todellisuus on, että jos tietäisimme, kuinka paljon heitä kaikkiaan on, näin ei tapahtuisi, hän sanoi AP:lle.

Kaksi tiistain iskujen itsemurhapommittajaa, veljeksiä Ibrahim ja Khalid El Bakraouita ei tiedetty ääriryhmäläisiksi, kunnes yksi heidän vuokraamistaan asunnoista yhdistettiin Abdeslamiin viime viikolla, kertoo Belgian yleisradio RTFB.

Pariisin iskuista epäilty algerialaismies sai surmansa poliisiratsiassa Brysselissä viime viikolla.

Myös algerialaismiehellä, joka menehtyi ratsiassa Brysselissä 15. maaliskuuta oli rekisterissään Ruotsissa vain näpistys, mutta hän oli rekisteröitynyt Isisin itsemurhapommittajaksi 2014 ja palannut Eurooppaan toimiakseen Pariisin iskuissa.

Nämä seikat ovat muuttuneet vuoden 2014 jälkeen

Europolin tammikuisessa raportissa todettiinkin, että tiedusteluviranomaiset uskovat Isisin järjestäneen ulkoista toimintaa, joiden soluissa koulutetaan erikoisjoukkoja suuria, Eurooppaan kohdistuvia hyökkäyksiä varten.

– Erona vuoteen 2014 on, että tuolloin jotkut taistelijat olivat saaneet vain parin viikon koulutuksen. Nyt strategia on muuttunut, kun on perustettu erikoisyksiköitä ja koulutus on pidempi. Lisäksi tavoitteena ei enää näyttäisi olevan tappaa niin monta ihmistä kuin mahdollista, vaan tehdä niin monta terroritekoa kuin mahdollista.

Brysselin tiistaisten iskujen uhreja on surtu Maalbeekin metroaseman edustalla.

Näin on AP:n mukaan arvioinut eräs nimettömänä pysyttelevä Euroopan turvallisuusviranomainen, joka tietää myös entisten Eurooppaan palanneiden Isis-taistelijoiden kuulustelujen sisällöistä.

Abdeslamin pidätys laittoi vauhtia toteutukseen

Asiantuntijat eivät ole vakuuttuneita siitä, että Brysselin iskut olisi suunniteltu vasta Abdeslamin pidätyksen jälkeen.

– Tiistain iskua ei oltu koottu vastauksena Abdeslamin pidätykselle. Ajoituksesta voi kuitenkin päätellä, että suunnittelussa ja toteutuksessa on pidetty kiirettä viime päivien tapahtumien jälkeen, arvioi esimerkiksi ruotsalainen turvallisuusanalyytikko Magnus Ranstorp.

Kysymys alkaakin nyt olla paremminkin se, kuinka paljon enemmän taistelijoita on koulutettu ja ovatko he valmiita useampiin hyökkäyksiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?