IS Brysselissä: Tässä talossa terroristiveljekset asuivat - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

IS Brysselissä: Tässä talossa terroristiveljekset asuivat

Brysselin Schaarbeek näyttää kytkeytyvän vahvasti Brysselin ja Pariisin iskujen tekijöihin. Tiistaisten itsemurhaiskujen tekijöiksi tunnistetut El Bakraouin veljekset asuivat alueella.

23.3.2016 22:15

Brysselin terroristiveljesten naapurissa asuvat eivät voi käsittää, että heidän kulmiltaan lähdettiin murhaamaan kymmeniä viattomia matkustajia lentokentällä ja metrossa. Schaarbeekin asuinalue näyttää silti kytkeytyvän vahvasti sekä Brysselin että Pariisin iskujen tekijöihin.

Alain Boeckx huomasi tiistaina olevansa keskellä televisiosta seuraamiaan tapahtumia. Boeckx osoittaa kädellään kohti taloa, jossa veljekset asuivat.­

Tällä alueella El Bakraouin veljekset asuivat.­

Raitiovaunu kolistelee rauhallisen asuinalueen läpi Avenue Princess Elisabethia kohti Schaarbeekin juna-asemaa. Matkustajia ei näy ja konetuliasein varustautuneet sotilaat vartioivat, että asema pysyy suljettuna.

Näkymä Schaarbeekin kaduilta.­

Vuorokautta aiemmin leveältä kadulta risteävän Rue Max Roosin kulmassa sijaitsevaa taloa piirittivät sadat poliisit helikopterien pyöriessä taivaalla.

– Seurasin tapahtumia televisiosta ja yhtäkkiä tajusin kaiken tapahtuvan aivan ikkunani alla. Lähdin ulos ja koko alue oli saarrettu, kertaa lähistöllä asuva Alain Boeckx tiistain tapahtumia.

Piiritetyssä talossa asuivat Ibrahim El Bakraoui, 29, ja hänen pikkuveljensä, 27-vuotias Khalid, jotka oltiin ehditty tunnistaa samana aamuna yli 30 ihmistä surmanneiden itsemurhaiskujen tekijöiksi. Ibrahim kuljetti kahden muun miehen kanssa matkalaukkuihin kätketyt räjähteet Brysselin lentokentälle ja pikkuveli räjäytti itsensä metroasemalla.

Schaarbeekistä poliisi etsi yhtä lentokentän pommimiehistä, joka pakeni paikalta ennen räjähdyksiä. Hänen sijaansa asunnosta löytyi iso määrä pommintekoon soveltuvia kemikaaleja, valmiita räjähteitä sekä Isis-järjestön lippu.

Poliisien ja sotilaiden lisäksi Schaarbeekin kaduilla on nähty runsaasti tiedotusvälineiden edustajia.­

Vielä kuumeisemmin poliisi yritti aiemmin etsiä myös Pariisin iskujen pommintekijäksi epäiltyä 25-vuotiasta Najim Laachraouia. Täällä Schaarbeekissä kasvaneen Laachraouin kerrottiin keskiviikkona jo jääneen kiinni Anderlechtin kaupunginosassa, mutta tieto kumottiin myöhemmin ja terroristijahti jatkui.

Keskiviikkoiltana viranomaiset kertoivat kuitenkin tunnistaneensa toisen lentokentällä surmansa saaneen Laachraouiksi.

Bakraouin veljesten asunto sijaitsee hieman rähjäiseltä vaikuttavassa talossa, jonka ikkunoista monien takana näyttää olevan tyhjä asunto. Paikka sijaitsee muutaman kilometrin päässä halutummista keskustan kortteleista. Kulman takana on moskeija.

Veljekset eivät tiettävästi ehtineet asua asunnossaan pitkään. Vastapäisen kaupan kassalla työskentelevä mies sanoo miesten olleen ”uusia” alueella.

Naapuritalossa asuvat Billyksi ja Angelaksi esittäytyvät nuoret näyttävät Angelan matkapuhelimesta kuvia eilisestä ratsiasta, jota he joutuivat todistamaan lähietäisyydeltä. Yhdessä kuvassa tarkka-ampuja tähtää kameran ohi kohti veljesten asuinrakennusta.

– Minulla on kaksi pientä lasta, Billy sanoo.

Billy ja Angela asuvat veljesten asunnon naapuritalossa.­

– Tämä alue on ollut turvallinen ja hiljainen. Ei lainkaan sellainen kuin vaikka Molenbeek, hän lisää viitaten Pariisin iskujen jälkeen jihadistien ”pääpaikaksi” nimettyyn pahamaineiseen kaupunginosaan.

Brysselin EU-korttelien tuntumassa sijaitseva alue näyttää sekin ulospäin varsin idylliseltä ja viihtyisältä, mutta belgialaispoliitikkojen mukaan sinne on keskittynyt suuri määrä maassa asuvia jihadisteja ja heidän myötään koko Eurooppaa tällä hetkellä puhuttavia ongelmia.

Brysselissä muistettiin keskiviikkona edellisen päivän terrori-iskuissa surmansa saaneita.­

Myös Schaarbeek on kuitenkin alkanut kerätä huonoa mainetta, viimeistään sen jälkeen, kun poliisi löysi alueella sijaitsevasta asunnosta myöhemmin pidättämänsä Pariisin iskujen pääepäillyn, Salah Abdeslamin sormenjäljet. Terroristien on kerrottu valmistaneen Pariisissa käytetyt räjähteet täällä Schaarbeekissä.

Ja täältä pommittajat lähtivät tiistaiaamuna tappavine matkatavaroineen kohti Brysselin lentokenttää.

– Olen asunut koko ikäni täällä Brysselissä. Tämä oli aikaisemmin mukava paikka. Mutta nyt jokin on muuttunut, Boeckx pohtii.

Kaupungin metroasemia vartioidaan tarkasti.­

Schaerbeekiin on muuttanut paljon väkeä lukuisista eri kulttuureista: Marokosta, Turkista, Saharan eteläpuolisesta Afrikasta.

– Mutta yleisesti he ovat hyviä ihmisiä jotka eivät aiheuta mitään ongelmia. Ja muualta tuleva henkilö sanoisi varmaan minusta samaa vastaavassa tilanteessa. Kukaan ei halua tänne tällaista, Boeckx sanoo.

Kulttuuritaustan tai uskonnon sijaan hän näkee ongelmien kasvavan sosiaalisista ongelmista, erilaisuudesta ja eriarvoisuudesta. Suuri ongelma on hänen mukaansa maahanmuuttajien keskuudessa yleinen köyhyys.

– Me elämme kahtia jakaantuneessa yhteiskunnassa. Pari-kolmekymmentä vuotta sitten elämä oli erilaista, ihmiset halusivat yksinkertaisempia asioita. Nyt kaikki on toisin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?