Lehti: Itsensä räjäyttäneiden veljesten taustalla pitkät vankeustuomiot - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Lehti: Itsensä räjäyttäneiden veljesten taustalla pitkät vankeustuomiot

Itsemurhaiskut Brysselissä tehneillä veljeksillä pitkä tausta järjestäytyneessä rikollisuudessa Belgiassa.

Veljekset näkyvät lentokentän tuloaulan valvontakamerakuvassa, jossa on kolme miestä.

23.3.2016 12:39

Belgian yleisradioyhtiön RTBF:n tietojen mukaan itsemurhaiskun olisivat tehneet veljekset, joiden nimet ovat Khalid ja Brahim El Bakraoui. Poliisi ei ole toistaiseksi vahvistanut tietoa.

Khalid ja Brahim ovat iältään 27 ja 30 vuotta. Brahim tunnetaan myös nimellä Ibrahim. Guardianin tietojen mukaan veljekset ovat kotoisin Brysselistä ja he ovat Belgian kansalaisia.

Brahim näkyy Zaventemin lentokentän aulan valvontakamerakuvassa.

Päivittyneiden tietojen mukaan Brahim räjäytti itsensä Zaventemin lentokentällä, Khalid metrovaunussa Maalbeekin metroasemalla.

  • Google Earthin kartta-animaatio näyttää, missä terroristit iskivät. Pommit räjähtivät Zaventemin lentoaseman lähtöhallissa ja Maalbekin metroasemalla lähellä EU-rakennuksia.

Yhteenottoja poliisin kanssa

RTBF:n mukaan Khalid olisi aiemmin vuokrannut väärän henkilötunnuksen avulla Brysselin eteläpuolella sijaitsevalta Forestin alueelta asunnon, jota poliisi tutki viime viikon tiistaina.

Poliisin ratsiaa seurasi ammuskelu, jossa poliisi surmasi aseistautuneen miehen ja kaksi miestä pääsi pakenemaan, kertoi Independent. Poliisi hävisi talojen katoille jatkuneen ajojahdin, jonka jälkeen Belgian valtion syyttäjä nimesi pakoon päässeet miehet El Bakraouin veljeksiksi.

Ratsatusta Driesin kadulla sijainneesta asunnosta löytyi ISIS-lippu, salafismia - eli jyrkkää islamin suuntausta käsitellyt teos - asetarvikkeita ja Pariisin terrori-iskusta epäillyn Salah Abdeslamin sormenjäljet.

La Libren mukaan Brahim sai vuonna 2010 yhdeksän vuoden tuomion ammuttuaan poliisia kohti ryöstön aikana. Khalid taas sai viiden vuoden tuomion vuonna 2011 autovarkauden takia.

Vahvat linkit Pariisin terrori-iskuihin

Veljesten epäillään olleen yhteydessä terroristeihin, jotka iskivät Pariisissa marraskuussa ja tappoivat 130 ihmistä, kertoo Guardian. Toinen veljeksistä oli vuokrannut piilopaikan Pariisin terroristeille Belgian Charleroin kaupungista. Kaksi terroristia, johtavassa asemassa ollut Abdelhamid Abaaoud ja itsensä jalkapallostadionilla räjäyttänyt Bilal Hadfi, tapasivat kyseisessä asunnossa ennen kuin he lähtivät suorittamaan hirmutekoaan Pariisiin.

Toisen El Bakraouin veljeksistä epäillään myös antaneen aseita ja ammuksia terroristeille, jotka avasivat tulen Bataclanin konserttisalissa.

Iskuihin osallistui myös Najim Laachraouin. Hänen epäillään osallistuneen myös marraskuisen Pariisin terrori-iskun valmisteluun. Laachraouinista voi lukea lisää täältä.

Najim Laachraouin

Poliisi ei ole toistaiseksi vahvistanut Brysselin iskusta epäiltyjen nimiä.

Oikaisu klo 14:53: Khalid El Bakraoui ei näy lentokentän valvontakamerakuvassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?