Kova väite Isisin ”punaisen listan” kohteista leviää – asiantuntija: Näin iskukohteet valitaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kova väite Isisin ”punaisen listan” kohteista leviää – asiantuntija: Näin iskukohteet valitaan

Suomi ei ole korkealla Isisin terrorismikohteiden listalla, sanoo tutkija Mikko Patokallio.

Pariisi, Berliini, Lontoo – isku suurkaupunkiin kasvattaa terroriteon huomioarvoa.

23.3.2016 11:22 | Päivitetty 23.3.2016 13:54

Brysselin hirmutekojen yhteydessä on tuotu julkisuudessa esille, miten Euroopassa voi olla noin sata mahdollista itsemurhapommittajaa. Tieto sadan taistelijan niin sanotusta punaisesta listasta on lähtöisin Irakista.

Väite nousi esille tämän päivän Helsingin Sanomissa. Lehden haastattelussa Irak-asiantuntija Hussein al-Taee konfliktinratkaisujärjestö CMI:stä kertoi olleensa Brysselin iskujen jälkeen yhteydessä tunnettuun irakilaiseen terroristiasiantuntijaan Hisham al-Hashimiin, joka työskentelee Irakin hallitukselle.

Al-Hashimin tietojen mukaan Isisillä saattaa olla Euroopassa noin sata iskuihin valmistautunutta itsemurhapommittajaa.

– Niin sanotulla punaisella listalla on sata nimeä, jotka ovat valmiita tekemään nopeastikin itsemurhaiskuja viidessä eurooppalaisessa kaupungissa: Moskovassa, Pariisissa, Brysselissä, Berliinissä ja Lontoossa, al-Taee sanoi lehdelle.

Toinen suomalainen Lähi-idän tutkija, konfliktinratkaisujärjestö CMI:n analyytikko Mikko Patokallio kehottaa suhtautumaan varauksellisesti tietoon sadasta itsemurhapommittajasta, jotka voivat laukaista Euroopassa laajoja iskuja.

Jihadi-John Isisin propagandavideolla.

Patokallio muistuttaa, että kyseessä on äärijärjestö Isisin oma väite, jota on kierrätetty Irakin viranomaisten kautta.

– Suhtautuisin kriittisesti väitteeseen. Se on enemmän Isisin tahdon esitys, että me haluaisimme tehdä näin. Onko heillä kyky tehdä iskuja, on täysin epäselvää.

Samojen irakilaislähteiden mukaan itsemurhapommittajat ovat valmiita tekemään iskuja viidessä Euroopan suurkaupungissa. Kaupungit ovat Moskova, Pariisi, Bryssel, Berliini ja Lontoo.

Patokallio kehottaa suhtautumaan epäilevästi tähänkin tietoon.

Hän uskoo, että Isis haluaa rakentaa Eurooppaan laajan verkoston, mutta onko sillä voimia tähän, on eri asia.

– Mutta jos puhutaan Moskovasta, Lontoosta, kaikista mahdollisista paikoista, ne ovat hyvin erilaisia konteksteja. Ei ole mitenkään itsestäänselvää, että pystyy helposti rakentamaan tuollaisia verkostoja. Nykyisen tiedon valossa iskut vaatisivat massiivisen taustaverkoston, jota ei ole nähtävissä näin laajasti Isiksellä Euroopassa.

Iskukohteiden valinnassa kaksi kriteeriä

Terroristien iskukohteet valikoituvat Patokallion mukaan kahden yleisen kriteerin perusteella Euroopassa.

– Yksi kriteeri on se, mikä on kohteen symbolinen arvo. Tässä näillä viidellä kaupungilla on aika iso symbolinen arvo.

Jos Isis saisi iskun aikaiseksi Lontoossa ja muissa isoissa kaupungeissa, se olisi Patokallion mukaan propagandavoitto järjestölle. Kaupungit ovat ottaneet ison roolin Isisin vastaisessa taistelussa.

Lontoon on väitetty olevan Isisin kohdelistalla. Asiantuntija kehottaa suhtautumaan varauksella siihen, onko järjestöllä ylipäänsä mahdollisuus iskeä sinne.

– Toinen kriteeri on se, missä Isis oikeasti pysyy tekemään iskuja. Isisillä ei ole kykeneviä verkostoja kaikissa näissä paikoissa. Voi olla kannattajia, mutta ei välttämättä kykyä toteuttaa laajoja iskuja.

Suomi ei ole Patokallion mielestä korkealla Isisin kohdelistalla. Iskuista ei olisi suurta symbolista arvoa eikä järjestöllä ole maassa tehokasta verkostoakaan. Sitä vastoin Belgiassa oleva verkosto on ollut tehokas.

Ylipäätään Patokallio pitää keskustelua itsemurhaiskijöistä ja heidän määrästään epäolennaisena.

– Onko isku tehty pommilla vai onko kyseessä itsemurhaiskijä, se on enimmäkseen tekniikkaa.

Euroopassa tehdyissä iskuissa Isisin tavoitteena on Patokallion mukaan osoittaa, että järjestö on voiton polulla. Isis marssii eteenpäin ja pystyy iskemään vastustajiaan vastaan.

– Iskut ovat tapa korostaa sen vahvuutta. Kun se tekee iskuja Euroopan kaupungeissa siviilejä kohtaan, sillä on iso pelkovaikutus.

Isis haluaa osoittaa vahvuuttaan iskemällä kohteisiin Euroopassa. Kuva Brysselin eilisestä metropommi-iskusta.

Iskut sopivat Isisin propagandaan siitä, että se on voimakas ja kykenevä.

– Tosiasiassa Isisillä menee aika huonosti tällä hetkellä Irakissa ja Syyriassa. Tässä tilanteessa on edullista kannustaa iskuja Euroopassa. Se vetää huomion toisaalle ja antaa omassa propagandassa näyttöä siitä, että jatkamme eteenpäin onnistuneesti ympäri maailmaa.

Patokallio muistuttaa samalla, että Brysselin iskusta tiedetään toistaiseksi äärimmäisen vähän. Tarjolla on yksittäistä sirpaletietoa.

– Faktoja ei ole saatavissa sellaisiin tärkeisiin kysymyksiin, kuten mikä tämä toteuttajasolu oikein on, mitä yhteyksiä heillä on muihin soluihin, mikä linkki on keskusjohtoon Syyriassa ja Irakissa.

Lue kaikki IS:n jutut Brysselin iskuista täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?