Liittyykö tämä mies Brysselin iskuun? DNA:ta löytyi Pariisin pommivöistä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Liittyykö tämä mies Brysselin iskuun? DNA:ta löytyi Pariisin pommivöistä

Pariisin viimevuotisen pommi-iskun yksi suunnittelijoista voi poliisin mukaan olla Brysselin iskujen takana.

23.3.2016 8:57 | Päivitetty 23.3.2016 10:00

BELGIALAINEN 24-vuotias Najim Laachraoui on tällä hetkellä Euroopan etsityin mies. Häntä on epäilty mysteerimieheksi, joka toimitti pommit Brysselin lentokentälle, The Telegraph kirjoittaa. Tuoreimpien arvioiden mukaan lentokenttäiskussa kuoli 11 ihmistä.

Laachraouin nimi nousi esiin jo maanantaina, kun Belgian syyttäjäviranomaiset kertoivat tunnistaneensa Laachraouin, joka osallistui Pariisin iskuissa käytettyjen pommivöiden rakentamiseen.

Hänen nimensä tuli julkisuuteen sen jälkeen, kun Pariisin iskusta epäilty Salah Abdeslam saatiin kiinni Brysselissä viime perjantaina. Samoissa etsinnöissä saatiin tietoja Laachraouin toiminnasta.

Belgian viranomaiset ovat julkaisseet Laachraouista tällaisen kuvan.

BRYSSELIN Zaventemin lentokentän valvontakameroihin tallentui tiistaina kuva kolmesta miehestä, jotka veivät matkalaukkuja tuloaulaan. Kahden miehen uskotaan räjäyttäneen itsensä, mutta kolmas tekijä jäi henkiin. Miehellä on kuvassa valkoinen takki ja iso hattu.

Poliisi ei ole kertonut, onko miesten henkilöllisyys selvillä. Belgian yleisradioyhtiön RTBF:n tietojen mukaan itsemurhaiskun olisivat tehneet veljekset, joiden nimet ovat Khalid ja Brahim El Bakraoui. Poliisi ei ole toistaiseksi vahvistanut tietoa. Sitäkään ei tiedetä, onko juuri tässä valvontakamerakuvassa Najim Laachraoui.

LAACHRAOUI on äärijärjestö Isisin taisteilija, kertoo muun muassa brittilehti Telegraph. Brysselin hirmutekojen lisäksi hän osallistui tutkijoiden mukaan Pariisin pommi-iskujen suunnitteluun viime marraskuussa. Pariisin iskussa käytettiin samanlaista räjähdettä kuin Brysselissä.

Belgian poliisi teki eilen iskujen jälkeen etsintöjä Brysselin Schaarbeekin alueella. Alue on Laachraouin kotiseutua.

Yhdestä osoitteesta löytyi kotitekoisten räjähteiden tekoaineita ja Isisin lippu.

LAACHRAOUI on entinen katolisen koulun kasvatti ja sähkötekniikan opiskelija. Tutkijoiden mukaan hän matkusti Syyriaan helmikuussa 2013.

Poliisi pysäytti hänen autonsa viime vuoden syyskuussa Unkarin ja Itävallan rajalla, kun hän oli tulossa Syyriasta Eurooppaan, kertoo muun muassa The Daily Mail. Auton kyydissä oli myös Salah Abdeslam.

Miehet vakuuttivat poliisille, että he olivat turisteja ja matkalla Wieniin. He pääsivät jatkamaan matkaansa. Laachraouin DNA:ta löytyi Pariisin kahdesta itsemurhaliivistä. Hän pääsi viime vuonna poliisilta karkuun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?