IS terrori-iskuista toipuvassa Brysselissä: Sotilaat vartioivat aavemaisen hiljaisia katuja - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

IS terrori-iskuista toipuvassa Brysselissä: Sotilaat vartioivat aavemaisen hiljaisia katuja

Terrori-iskuissa kuolleita surreet brysseliläiset eivät suostuneet taipumaan pahuuden edessä. Tunnelma EU-hallintokortteleissa oli kireä terroristijahdin jatkuttua myöhään yöhön.

23.3.2016 2:06 | Päivitetty 23.3.2016 7:34

Ensin järkytys ja paniikki. Sitten suuttumus ja lopulta suru. Brysselissä toivuttiin tiistai-iltana koko maailmaa järkyttäneistä terrori-iskuista, joiden kerrottiin surmanneen yli 30 ja haavoittaneen yli kahtasataa ihmistä.

Brysselin lentokentällä itsemurhapommittajat tappoivat kahdella pommilla tuoreimpien tietojen mukaan 11 ihmistä. Lisäksi EU-hallintokorttelien vieressä Maalbeekin metroasemalle tehdyssä iskussa kuoli 20.

Hälytysajoneuvojen lisäksi liikennettä oli vähän.

Iltaan mennessä metroasemaa ympäröivä alue oli hiljentynyt lähes aavemaiseksi poliisin katkaistua liikenteen kahta asemaa ympäröivissä kortteleissa. Konepistoolein varustautuneet sotilaat seisoskelivat kadunkulmissa ja siellä täällä oli pysäköitynä armeijan miehistönkuljetusvaunuja, joiden ympärillä päivysti aseistautuneita sotilaita. Hälytysajoneuvojen lisäksi liikennettä oli vähän.

Tarkimman vartioinnin kohteena olivat julkiset hallintorakennukset ja EU-palatsit, iskun tekijäksi ilmoittautuneelle Isisille tärkeät symboliset kohteet. Myös useat alueen hotellit ja ravintolat pitivät ovensa kiinni vielä myöhään illalla poliisin jatkaessa terroristijahtia läheisessä Schaarbeekin kaupunginosassa. Suljettujen metroasemien ympärillä näkyi vain vähän ihmisiä. Monet noudattivat mieluummin poliisin kehotusta pysyä sisällä illalla.

Sotilaat vartioivat komission rakennuksia.

Surun ja epävarmuuden, jopa uusien iskujen uhan keskellä elämä Brysselissä kuitenkin jatkui – jopa aivan terrori-iskun kohteeksi joutuneen metroaseman vieressä sijaitsevilla työpaikoilla. EU-komission palveluksessa aivan räjähdyspaikan vieressä työskentelevä Leni sanoi kotiin lähtiessään, että hän uskoo elämän palautuvan pian normaaliksi.

– Näin tapahtui myös Madridissa ja Lontoossa samanlaisten iskujen jälkeen. Mitä muuta me muka voimme tehdä, hän kysyi.

 

Marciksi esittäytynyt mies lähti hänkin iltaseitsemältä polkupyörällä työpaikaltaan kohti kotiaan.

– Tämä on hirvittävä tragedia loukkaantuneille, mutta minusta meidän pitää voida jatkaa elämäämme eikä pelätä tätä kaikkea, hän totesi mennessään.

Leni uskoo elämän palautuvan pian normaaliksi.

Enemmän väkeä kerääntyi illalla Place de la Bourselle, jonne kaupunkilaiset virtasivat tuomaan kukkia, kynttilöitä, suruvalitteluja sisältäneitä viestejä ja muistoesineitä. Iltakymmenen jälkeen aukiolla oli vielä kerääntyneenä tuhansia ihmisiä.

Tunnelma aukiolla oli enemmän harras kuin pelokas.

Marcin mielestä pelolle ei pidä antaa periksi.

Brysseliläiset eivät halunneet antaa pelolle valtaa.

Kaupunkilaiset toivat kukkia, kynttilöitä, suruvalitteluja sisältäneitä viestejä ja muistoesineitä.

Ihmiset muistivat terrori-iskujen uhreja Bourse-aukiolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?