Putinin luokse ei päästetty toimittajia kännyköiden kanssa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Putinin luokse ei päästetty toimittajia kännyköiden kanssa

Venäjän presidentti Vladimir Putin otti Sauli Niinistön vastaan Novo-Ogarjovon residenssissään, jossa on otettu puoli vuotta sitten käyttöön uusi tapaamistalo.

Presidentit Sauli Niinistö ja Vladimir Putin ovat tavanneet tiistaina Novo-Ogarjovossa.­

22.3.2016 16:00

Toimittajien työskentely uudessa talossa on kuitenkin tehty entistä vaikeammaksi.

Presidenttien alkutervehdyksiä seuraamaan päästettiin vain kuusi suomalaisten tiedotusvälineiden kuvaajaa ja toimittajaa, vaikka paikalla on yhteensä kaksitoista Suomen median edustajaa.

Muut suomalaistoimittajat joutuivat seuraamaan tapaamisen alkua läheisestä lehdistöhuoneesta tv-ruudun välityksellä.

Alkutervehdyksiä seuraamaan päästetyille toimittajille annettiin puolestaan tarkkoja ohjeita, joiden mukaan esimerkiksi kännykällä kuvaaminen ei ole mahdollista eikä ylipäätään kännykän tai nauhurin vienti presidenttien tapaamistilaan ole sallittua.

Vain osa toimittajista pääsi seuraamaan presidenttien alkutervehdyksiä.­

Kremlin poolissa olevien venäläistoimittajien mukaan tällainen tiukentunut kännykkäkäytäntö otettiin käyttöön Putinin tapaamisissa noin nelisen kuukautta sitten.

Kun Ilta-Sanomat kysyi Kremlin henkilökunnalta syytä käytäntöön, selkeää selitystä siihen ei tullut. Venäläistoimittajat kertoivat kuitenkin, että myös heiltä kännykät kerätään pois alkutervehdysten seuraamisen aluksi. Sen sijaan myöhempään presidenttien lehdistötilaisuuteen luvattiin päästää toimittajat myös kännyköiden kanssa.

Aiemmin Vladimir Putinin tapaamisissa esimerkiksi Sotshissa on ollut käytössä huone, joihin kännyköiden signaali ei mene lainkaan läpi. Moskovan uuden talon rakenteista ei ole tietoa, mutta on mahdollista, että Kremlin edustajat pelkäävät jonkun toimittajan esimerkiksi jättävän oman kännykkänsä tai nauhurinsa jonnekin tapaamistilan piiloon ”kuuntelemaan” presidenttien keskustelujen suljettua osuutta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö.­

Venäjän presidentti Vladimir Putin.­

Parannusta toimittajien työskentelyolosuhteisiin oli tullut uuden talon myötä sen sijaan siinä, että tällä kertaa Putinin henkilökunta tarjosi tapaamista seuraavalle lehdistölle kahvia ja teetä sekä voileipiä ja croissantteja.

Aiemmin käytössä olleet Putinin lehdistötilat olivat kuuluisat siitä, että toimittajille tarjottiin niissä kahvin ja teen lisäksi vain pieniä kuivia suolarinkeleitä, vaikka monta kertaa toimittajat joutuivat viettämään niin kutsutussa biljardihuoneessa pitkiä päiviä aamusta iltaan Putinia odottaen.

Sauli Niinistön ja Putinin yhteisen lehdistötilaisuuden on määrä alkaa noin kello 16 Suomen aikaa. Alustavan tiedon mukaan siinä sallitaan tiedotusvälineille yhteensä kaksi kysymystä, eli siis toinen Venäjän medialle ja toinen Suomen medialle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?