Tämä tiedetään Brysselin iskuista tähän mennessä

Julkaistu: , Päivitetty:

IS koosti, mitä Brysselin iskuista tiedetään tähän mennessä.

1. Brysselissä on tehty kaksi terrori-iskua

Belgian pääkaupungissa Brysselissä on tehty kaksi terrori-iskua, joissa on kuollut virallisten tietojen mukaan ainakin 34 ihmistä. Loukkaantuneita on ainakin 202. Suomen ulkoministeriön mukaan loukkaantuneiden joukossa on kolme suomalaista. Iskut tehtiin Zaventemin lentokentällä ja Maalbekin metroasemalla. Terroristijärjestö Isis on ilmoittanut olevansa terrori-iskujen takana.


2. Lentokentällä kaksi räjähdystä

Paikallista aikaa kello 8:n aamulla Zaventemin lentokentällä tapahtui kaksi räjähdystä. Belgialaisviranomaisten mukaan toisessa räjähdyksessä oli kyse itsemurhaiskusta. Räjähdykset tapahtuivat lentokentän tuloaulassa lähellä Brussels Airlinesin ja American Airlinesin lähtöselvitystiskejä. Räjähdykset tuhosivat osa lentokentän katosta. Viranomaisten mukaan räjähdyksissä kuoli ainakin 14 ihmistä ja 96 loukkaantui.

3. Metroasemalla räjähti lähellä EU-rakennuksia

Kello 9.15 Maalbekin metroasemalla lähellä EU-rakennuksia tapahtui yksi tai useampi räjähdys. Ainakin 20 ihmistä kuoli ja 106 loukkaantui.


4. Belgialaismedia julkaisi valvontakamerakuvan kolmesta miehestä

Useat belgialaiset tiedotusvälineet ovat julkaisseet kuvan, jonka kerrotaan esittävän Zaventemin lentokentän iskusta epäiltyjä kolmea miestä. Kuvan julkaisseen Hln.be-lehden mukaan se on lähtöisin poliisilta ja oli alun perin tarkoitettu poliisin sisäiseen käyttöön. Aiemmin poliisi löysi lentokentältä räjähtämättömän pommivyön. Belgialaisen VRT-kanavan mukaan lentokentältä löytyi myös Kalashnikov-rynnäkkökivääri epäillyn hyökkääjän ruumiin vierestä. RTBF-kanavan mukaan Brysselissä etsitään useita ihmisiä epäiltyinä yhteyksistä terrori-iskuihin. Poliisi otti aiemmin päivällä kaksi miestä kiinni Gare du Nordin asemalla, kertoo Hln.be-lehti. Toistaiseksi ei tiedetä, liittyykö kiinniotto terrori-iskuihin. Viranomaiset ovat olleet vaitonaisia iskujen tutkinnasta.

5. Kaksi ydinvoimalaa on evakuoitu

Belgia on nostanut hälytystilansa korkeimmalle tasolle. Poliisin apuna on Brysselissä tuhatkunta sotilasta. Belgia on vahvistanut rajavalvontaansa. Poliisi ja armeija ovat kiristäneet myös Belgian ydinvoimaloiden turvatoimia. Belgialainen Het Nieuwsblad sekä VTM-kanava kertovat, että sekä Tihangen että Doelin ydinvoimalat on evakuoitu Belgiassa.

6. Turvatoimia kiristetty ympäri Euroopan

Turvatoimet ovat kiristyneet myös naapurimaissa. Saksa lähettää lisää poliiseja koko länsirajalleen ja kiristää turvatoimia lentokentillä ja rautatieasemilla. Ranska on ilmoittanut lähettävänsä 1600 ylimääräistä poliisia raja-asemille. Hollannin pääministeri on kehottanut maan kansalaisia välttämään matkustamista Belgiaan. Poliisi nostaa valmiutta myös Suomessa.


7. Joukkoliikenne pysäytetty, lentokenttä suljettu

Brysselin joukkoliikenne on pysäytetty ja Zeventemin lentokenttä suljettu. Lentoliikenne on ohjattu muille Belgian kentille. Turvatoimia on kiristetty myös useilla lentokentillä muualla Euroopassa. Junat Brysselin ja Pariisin välillä eivät kulje.

8. Lapset pysyvät kouluissa, kaupat suljettu

Koululaisia on Brysselissä ohjeistettu pysymään sisällä kouluissa. Brysselin kaupat ovat lähtökohtaisesti kiinni.

9. Puhelinverkot tukossa

Matkapuhelinverkot toimivat Brysselissä huonosti. Viranomaiset kehottavat ihmisiä lähettämään tekstiviestejä.

LUE KAIKKI IS:N JUTUT BRYSSELIN ISKUIHIN LIITTYEN TÄÄLTÄ.

Lähteet: Le Soir, Le Figaro, IS-STT-AFP-Reuters