Suomalaismeppi poistui metrosta vain puoli tuntia ennen tappavaa räjähdystä – ”Äänestys pelasti henkeni”

Julkaistu:

Belgian iskut
Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari lähti tiistaiaamuna töihin äänestyksen vuoksi tavallista aikaisemmin, mikä saattoi pelastaa hänen henkensä.
Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd) lähti tänään parlamenttiin tavallista aikaisemmin ulkoasiavaliokunnan EU:n globaaliin strategiaan liittyvän äänestyksen vuoksi.

Jaakonsaari jäi pois Maalbekin metroasemalla noin kello 8.30 paikallista aikaa. Kun Jaakonsaari saapui parlamenttiin, ennen äänestystä pidettiin hiljainen hetki Brysselin lentokenttäiskujen vuoksi.

Maalbekin metroasemalla räjähti kello yhdeksän jälkeen paikallista aikaa. Pelastuslaitoksen mukaan räjähdyksessä kuoli ainakin kymmenen henkeä.

– Tunnelma on erittäin vakava ja surullinen. Lähdin tänä aamuna tavallista aikaisemmin töihin äänestystä varten. Normaalisti olisin saattanut olla Maalbekin metroasemalla räjähdyksen aikoihin, Jaakonsaari kertoo IS:lle.



JAAKONSAARI kertoo oman murheensa olevan pieni murhe suuressa surussa, mutta kuvailee olevansa syvästi järkyttynyt.

– Tuntuu henkilökohtaisesti hirveältä, että se metroasema, jolta tänäkin aamuna jäin pois, on se sama, jolla hetkeä myöhemmin räjähti. Kuljen joka aamu Maalbekin kautta. Se vetää erittäin vakavaksi.

– Voi sanoa, että äänestys pelasti henkeni. Meille oli etukäteen korostettu, että äänestykset alkavat tasan yhdeksältä.


JAAKONSAARI kuvailee tunnelman parlamentissa olevan levoton ja liikkeellä olevan paljon huhuja.

– Joka paikassa on poliiseja. Kun lähdin Joséphine-Charlotten metroasemalta aamulla Maalbeekiin, oli tuolla pienellä metroasemalla jo paljon poliiseja koirien kanssa, vaikka metroräjähdyksiä ei vielä ollut tapahtunut. Selvästi tiedettiin, että jotain on tapahtumassa, Jaakonsaari sanoo.



JAAKONSAARI kertoo heti räjähdysten jälkeen ilmoittaneensa läheisilleen olevansa kunnossa.

– Laitoin viestiä, että nyt on ihan kauhea aamu. Aviomies luki räjähdyksistä uutisista, ja oli todella järkyttynyt. Hänkin on usein matkannut Maalbekin metroasemalle.

Jaakonsaari kuvailee parlamentissa olleen uhkan ilmapiiri Pariisin terrori-iskujen jälkeen.

– Parlamentissa on lisätty erittäin paljon turvallisuustoimia Pariisin jälkeen. On tehty raskaita investointeja esimerkiksi sisääntuloväylät on kokonaan uusittu. Eihän näistä tietenkään julkisesti kerrota, mutta sen huomaa itse, kun täällä on liikkunut.

Tilanne tiistaina 22.3.2016 kello 13.20

  • Brysselin lentokentällä on tapahtunut kaksi räjähdystä tiistaiaamuna kello kahdeksan jälkeen paikallista aikaa. Kentältä on löydetty muitakin räjähteitä.
  • Syyttäjän mukaan kyseessä on itsemurhaisku. Pelastushenkilöstön mukaan kuolleiden lukumäärä on 11.
  • Myös Maalbeekin metroasemalla on räjähtänyt lähellä EU-rakennuksia. Pelastuslaitoksen mukaan uhreja on ainakin 10. Belgian yleisradion mukaan kuolonuhreja olisi 15 ja loukkaantuneita 55.
  • Oletko paikalla? Ota yhteyttä uutiset@iltasanomat.fi, puh. +358 9 122 3491
  • IS seuraa tapahtumia hetki hetkeltä.