Räjähdyksiä Brysselin lentokentällä ja räjähdys metroasemalla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Belgian terveysministeri: Iskuissa kuollut 31 ihmistä – 250 loukkaantunut

Brysselin lentokentälle ja Maalbeekin metroasemalle tehtiin tiistaina kaksi terrori-iskua. IS seurasi tilannetta tiistaina hetki hetkeltä.

22.3.2016 9:26 | Päivitetty 23.3.2016 11:17
  • Brysselin lentokentällä on tapahtunut kaksi räjähdystä tiistaiaamuna kello kahdeksan jälkeen paikallista aikaa. Viranomaisten mukaan kyseessä on itsemurhaisku ja terrori-isku. Belgian terveysministerin mukaan lentokentän iskussa kuoli 11 ihmistä.

  • Myös Maalbeekin metroasemalla on räjähtänyt lähellä EU-rakennuksia. Tuoreimpien vahvistettujen tietojen mukaan kuolleita on 20.

  • Iskuissa loukkaantuneita on terveysministerin mukaan 250.

  • Terroristijärjestö Isis on ilmoittanut olevansa terrori-iskujen takana.

  • Oletko paikalla? Ota yhteyttä uutiset@iltasanomat.fi, puh. +358 9 122 3491

23:40 Ilta-Sanomien hetki hetkeltä -seuranta tiistailta päättyy.

23:37 Saksassa pidätettiin tiistaina kolme epäiltyä, jotka ajoivat belgialaista autoa. Uutistoimisto Reutersin mukaan kolme kosovolaista pidätettiin ennen Brysselin iskuja Itävallan rajalla. Poliisi on käynnistänyt tutkinnan, oliko kolmikolla aikomus tehdä terrori-isku. Saksan poliisin mukaan epäillyillä ei ole tiettävästi yhteyksiä Belgian pääkaupunkiin.

23:33 Yhdysvaltalaisen ABC Newsin mukaan Brysselin iskuissa loukkaantui yhdeksän Yhdysvaltain kansalaista.

23:16 Maailma ottaa osaa Belgian suruun. Pariisissa Eiffel-torni valaistiin Belgian lipun väreihin. Suomessa liigajoukkueiden playoff-otteluiden alussa vietettiin hiljainen hetki uhrien muistolle. Katso 12 herkkää kuvaa.

Pariisin tunnetuin maamerkki valaistiin tiistaina Belgian lipun väreihin.

23:10 Belgian poliisi pyytää yleisöltä kuvia terrori-iskujen tekijöistä. Lue lisää täältä.

22:40 Uutistoimisto AFP:n haastattelema Zaventemin alueen pormestari Francis Vermeiren kertoo, että lentokentällä räjähtäneet pommit olisivat olleet matkalaukuissa.

Terroristijärjestö Isis on aiemmin ilmoittanut tehneensä iskut käyttämällä mm. räjähdevöitä.

22:15 Belgian terveysministeri Maggie De Block kertoi belgialaiselle VTM-televisiokanavalle, että tiistain pommi-iskuissa kuoli 31 ihmistä. Loukkaantuneita on ministerin mukaan 250.

21:20 Brysselin metroiskun jälkeen otettu koskettava valokuva on herättänyt runsaasti huomiota maailmalla. Maalbeekin metroasemalla otetussa kuvassa mies ja nainen syleilevät toisiaan loukkaantuneen, veren peitossa olevan miehen maatessa vain metrin päässä heistä. Lue lisää kuvan taustoista täältä.

21:15 Poliisi on ampunut varoituslaukauksia Alankomaissa Amsterdamin päärautatieasemalla. Tilanne johti kolmeen pidätykseen. Lisää asiasta täällä.

20:35 Uutistoimisto AFP:n mukaan poliisi on löytänyt etsinnöissään Isisin lipun ja naulapommin. Etsinnät suoritettiin Schaarbeekin kaupunginosassa Brysselissä.

Asiasta kertoi Belgian valtionsyyttäjä. Lisää asiasta täällä.

20:25 Silminnäkijöiden mukaan Belgian poliisi on tehnyt tiistaina etsintöjä Schaarbeekin alueella. Lähistöltä Twitteriin kirjoittavan Kate Kenwardin mukaan Schaarbeekin aukio on ollut suljettuna jo kuusi tuntia. Perheitä on silminnäkijän mukaan kuljetettu pois alueelta.

3 anti bomb vehicles have arrived at Schaerbeek. Something very serious about to happen #Brussels pic.twitter.com/GLUTEa14Y9— Kate Kenward (@KATEKENWARD) 22. maaliskuuta 2016

Paikalla on silminnäkijän mukaan muun muassa pommiryhmän ajoneuvoja.

#schaarbeek pic.twitter.com/SQdD2YFy27— anna holligan (@annaholligan) 22. maaliskuuta 2016

20:20 Ilta-Sanomien toimittaja Johannes Kotkavirta on paikalla Belgiassa. Hän pääsi maahan lentämällä aluksi Amsterdamiin, josta matka jatkui autolla kohti Belgiaa. Hollannin ja Belgian välisellä rajalla autojonot olivat useiden kilometrien pituisia. Lue lisää täältä.

19:40 Venäjän presidentti Vladimir Putin piti presidentti Sauli Niinistön tapaamisen aluksi tiistaina puheen, että Brysselin terrori-iskut korostavat, että terrorismi voidaan kukistaa vain yhdistämällä pyrkimykset sen voittamiseksi.

Putin aloitti tapaamisen esittämällä osanottonsa Brysselin terrori-iskujen uhreille:

– Aloitan esittämällä osanottoni loukkaantuneille ja uhrien omaisille. Olemme toistuvasti keskustelleet aiheista, jotka liittyvät terrorismin vastaiseen sotaan, jota on mahdollista käydä vain yhdistämällä pyrkimykset, Venäjän presidentti sanoi.

19:19 Belgian poliisi julkaisi kuvan valkotakkisesta miehestä. Twitter-viestissä kysytään ”kuka tunnistaa tämän miehen?”

#TERRORISME Qui reconnait cet homme? https://t.co/rYdyrBSJqF pic.twitter.com/xKnAXb9eGs— Avis de recherche (@police_temoin) 22. maaliskuuta 2016

Mies on kuvattu valvontakameralla Belgian lentokentällä tiistaina aamupäivällä.

18:25 Useat belgialaiset tiedotusvälineet ovat julkaisseet kuvan, jonka kerrotaan esittävän Zaventemin lentokentän iskusta epäiltyjä kolmea miestä.

Kuvan julkaisseen Hln.be-lehden mukaan se on lähtöisin poliisilta ja oli alun perin tarkoitettu poliisin sisäiseen käyttöön. Lue lisää täältä.

 

18:20 Brysselin lentokentän sulkeminen vaikuttaa jopa 500 lentoon. Finnair peruu huomisia lentojaan. Lue lisää täältä.

18:05 Suomalainen Satu Helin kertoi Ilta-Sanomille kokemuksistaan Brysselistä tiistailta. Hän oli menossa junalla lentokentälle, kun matka yllättäen katkesi.

– Kaupunki näyttää sulkeutuvan koko ajan enemmän. Metron lisäksi myös bussit ovat lakanneet kulkemasta, Helin kertoi IS:lle. Lue lisää täältä.

 

17:27 Terroristijärjestö Isis on ilmoittanut olevansa iskujen takana. Isis kertoo käyttäneensä iskuissa räjähdevöitä. Lue lisää täältä.

17:07 Ulkoministeriön mukaan ainakin kolme suomalaista on loukkaantunut Brysselin iskuissa. Tietojen mukaan kaksi suomalaista loukkaantui Brysselin lentokentällä ja yksi metroasemalla. Lue lisää täältä.

 

16:29 Tiedot terrori-iskujen uhreista ovat tarkentuneet. Kuolleita on eri viranomaisten vahvistusten mukaan ainakin 34 ja loukkaantuneita on 202.

16:15 Finnairilta kerrotaan, että yhtiön aamukone ehti lähteä Brysselistä vain puoli tuntia ennen räjähdyksiä lentokentällä. Lue lisää täältä. Iltapäivällä poliisi on jatkanut tutkimuksia tyhjällä lentokentällä. Siellä on myös räjäytetty epäilyttävä paketti.

15:31 Kapteeni Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta analysoi kuvien perusteella Brysselin metroiskua. Hänen mukaansa räjähdyslataus on ollut iso. Lue lisää täältä.

15:20 Poliisi on löytänyt Brysselin lentokentältä räjähtämättömän pommivyön. Belgialaismedian mukaan poliisi tutkii, onko joku hyökkääjistä edelleen elossa ja pakenemassa. Pommivyötä ollaan tuhoamassa.

Belgialaisen VRT-kanavan mukaan lentokentältä on löytynyt Kalashnikov-rynnäkkökivääri epäillyn hyökkääjän ruumiin vierestä. VTM-kanava puolestaan kertoo, että Brysselin yliopistolla tutkitaan epäilyttävää esinettä.

Lentokentän valvontakameraan tallentuneessa kuvassa olevien miesten epäillään tehneen Brysselin lentokentällä tapahtuneen hyökkäyksen.

Belgialainen Het Nieuwsblad sekä VTM-kanava kertovat, että Tihangen ydinvoimala Liegen lähellä on evakuoitu.

14:48 Brysselissä etsitään parhaillaan useita ihmisiä epäiltyinä yhteyksistä kaupungissa tehtyihin terrori-iskuihin, kertoo RTBF-uutiset. Samaan aikaan viranomaiset ovat kehottaneet tiedotusvälineitä lopettamaan tutkimuksista raportoinnin, ettei tutkinta vaikeutuisi. Lue lisää täältä.

14:17 Belgian terveysministerin mukaan Brysselin lentokentän pommi-iskussa kuoli 11 ihmistä ja 81 loukkaantui. Belgian yleisradion ja metron liikennöitsijän mukaan Brysselin metron pommi-iskussa kuoli 15 ihmistä ja loukkaantuneita on 55. Tiedoista kertoo brittilehti Guardian.

14:04 Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on ilmaissut osanottonsa Brysselin iskujen johdosta. Lue lisää täältä.

14:02 Brysselin terrori-iskujen uhreja muistetaan ympäri maailmaa eri tavoin. Tänään illalla Pariisissa Eiffel-torni valaistaan Belgian lipun värein. Facebookissa voi puolestaan etsiä Brysselissä olevia sukulaisia ja tuttavia.

14:00 HLN.BE-kanavan mukaan poliisi on ottanut kaksi miestä Brysselin Gare du Nordin asemalla Brysselissä. Toistaiseksi ei tiedetä, liittyykö kiinniotto Brysselin aamuisiin terrori-iskuihin. Belgian yleisradioyhtiön mukaan poliisi tekee parhaillaan kotietsintöjä terrori-iskujen takia.

12:57 Pelastuslaitos on kertonut toistaiseksi ainakin 10 kuolleen Maalbeekin metroasemalla. Belgian yleisradion mukaan iskussa Maalbeekin metroasemalle olisi kuollut 15 ihmistä ja loukkaantuneita olisi 55. Brysselin metron liikennöitsijä vahvistaa luvut. Räjähdys aiheutti järkyttävää tuhoa, kuten ensimmäisistä kuvista näkyy.

12:56 Brysselissä asuva Immo Salo asui Pariisin pommi-iskujen aikana Pariisissa. Tänään hän todisti Brysselin metroiskun lähietäisyydeltä. Salo oli juuri tulossa ulos Brysselin Arts Loi -metroasemalta, kun tunsi paineaallon takanaan. Juuri hetkeä aiemmin viereisellä Maalbeekin metroasemalla räjähti tuhoisa isku.

– Olin nousemassa portaita metroasemalta kadulle, kun takaa ilmeisesti siis metrotunnelista tuli kevyt paineaalto. Ajattelin, että olipa outoa, mutta en arvannut, että kyseessä tosiaan oli räjähdys. Vasta kun tulin toimistolle selvisi, mitä oli meneillään, hän kertoo IS:lle. Lue lisää täältä.

12:49 Turvatoimet ovat kiristyneet myös naapurimaissa. Saksa lähettää lisää poliiseja koko länsirajalleen ja kiristää turvatoimia lentokentillä ja rautatieasemilla. Ranska on ilmoittanut lähettävänsä 1600 ylimääräistä poliisia raja-asemille. Hollannin pääministeri on kehottanut maan kansalaisia välttämään matkustamista Belgiaan. Poliisi nostaa valmiutta myös Suomessa.

Junat Brysselin ja Pariisin välillä eivät kulje. Turvatoimia on kiristetty useilla lentokentillä Euroopassa.

12:35 Belgian poliisi on räjäyttänyt epäilyttävän esineen Rue de la Loilla Brysselin keskustassa. Samalla kadulla on Belgian pääministerin virka-asunto.

12:30 Brysselin iskujen uhreja muistetaan ympäri maailmaa. Sosiaalinen media on täyttynyt koskettavista kuvista ja osanottoviesteistä. Lue lisää täältä.

12:18 Pelastuslaitoksen mukaan Brysselin iskujen kuolonuhrien määrä on ainakin 21. Tuoreimpien tietojen mukaan lentokentällä kahdessa räjähdyksessä olisi kuollut 11 ihmistä ja Maalbeekin metroasemalla tapahtuneessa räjähdyksessä ainakin 10 ihmistä. Lue lisää täältä.

11:36 Räjähdys on aiheuttanut todella isot tuhot Brysselin lentokentälle. Tuoreet kuvat näet täältä.

 

 

 

11:27 Poliisi sai perjantaina kiinni Pariisin terrori-iskusta epäillyn Salah Abdeslamin, mutta terrori-iskuun liitettyä miestä etsitään edelleen. Toistaiseksi ei ole tietoa, liittyvätkö tiistain tuhoisat räjähdykset Brysselissä etsittyyn mieheen. Lue lisää täältä.

11:16 Belgialaisen VTM-kanavan mukaan räjähdyksessä Maalbeekin metroasemalla on kuollut 10 ihmistä. Tiedot ovat ristiriitaisia. VRT-kanavan mukaan Brysselin lentokentällä on kuollut 13 ja loukkaantunut 35 ihmistä räjähdyksissä, joita epäillään itsemurhaiskuksi.

 

 

 

11:15 Brysselin lentokentälle saapui aamulla kahdeksan aikaan Hyvinkäältä kotoisin oleva 21-vuotias Mikael Kaipanen. Hänen piti ehtiä aamukymmeneltä lähtevään koneeseen. Mikael Kaipanen aikoi matkata Ruotsin kautta Suomeen. Lentokentällä Kaipanen näki heti, että jotain omituista oli tapahtunut. Poliisi ohjasi ihmisiä ulos lentoasemalta.

– Porukkaa vyöryi valtavia määriä vastaan. Osa oli kauhun vallassa, jotkut itkivät. Lue lisää täältä.

 

11:12 Suomalainen Katja Ruuskanen oli Brysselin lentokentällä tapahtuneiden räjähdysten aikaan matkalla työpaikalleen, joka sijaitsee reilun kilometrin päässä lentoasemasta. Linja-automatka töihin kuitenkin keskeytyi.

– Pari kilometriä ennen pysäkkiä bussi pysähtyi ja kaikki matkustajat käskettiin ulos. Minulle kerrottiin, että matka keskeytyi lentokentällä tapahtuneen räjähdyksen takia. Lue lisää täältä.

Brysselin metro- ja bussiliikenne on suljettu. Päärautatieasema on suljettu.

11:10 Silminnäkijä kertoo kauhunhetkistään metrotunnelissa, kun Maalbeekin asemalla räjähti tiistaiaamuna. Lue lisää täältä.

10:47 Belgian yleisradioyhtiön mukaan pommi-isku lentokentälle on itsemurhaisku. Belgialaisen VRT-kanavan mukaan lentokentällä on kuollut 13 ihmistä ja loukkaantuneita on 35.

10:44 Brysselin lentokentältä on löytynyt vielä kolme räjähdettä. Lue lisää täältä. Pariisin, Frankfurtin ja Lontoon Gatwickin lentokenttien turvatoimia on vahvistettu.

LIVE UPDATES: #brusselsairport closed, evacuated following fatal explosionshttps://t.co/VuHGvyvkEc #Brussels @eNCA pic.twitter.com/QbBlhMlyT6— Jesse David Mulder (@JesseDMulder) 22. maaliskuuta 2016

Jos twiitti ei näy yllä, katso se täältä.

10:36 Belgian yleisradion mukaan räjähdyksissä lentokentällä on kuollut ainakin 10 ihmistä.

10:23 Belgian yleisradion mukaan metroasemalla on räjähtänyt lähellä EU-rakennuksia. Ensitietojen mukaan kyseessä on Maalbeekin metroasema. Lue lisää täältä. Kaikki Brysselin metroasemat suljetaan.

Metro stop Maelbeek is bombed according to reports on Twitter https://t.co/rs1G7KGtEq— Arnoud Breitbarth (@ARDBreitbarth) 22. maaliskuuta 2016

10:14 Belgian yleisradioyhtiön RTBF:n mukaan räjähdyksissä on kuollut useita ihmisiä.

10:10 Kentältä välitettyjen kuvien mukaan räjähdys on aiheuttanut isoja tuhoja Brysselin lentokentän lähtöaulassa.

10:08 Uutistoimistolähteiden mukaan ennen räjähdyksiä kentällä olisi kuultu laukauksia ja huudettu arabiaksi. Lue lisää täältä.

10:03 Kaikki lentoliikenne Brysselin lentokentällä on keskeytetty, kertoo uutistoimisto Reuters. Brysselin lentokentän Twitter-tilillä kehotetaan olemaan tulematta kentälle.

Don't come to the airport - airport is being evacuated. Avoid the airport area. Flights have been cancelled.— Brussels Airport (@BrusselsAirport) March 22, 2016

Jos twiitti ei näy yllä, katso se täältä.

Don't come to the airport - airport is being evacuated. Avoid the airport area. Flights have been cancelled.— Brussels Airport (@BrusselsAirport) https://twitter.com/BrusselsAirport/status/712184823893331968">22. maaliskuuta 2016

Jos twiitti ei näy yllä, katso se täältä.

10:01 Belgialaisen Belga-uutistoimiston mukaan räjähdyksissä olisi kuollut ainakin yksi henkilö ja useita olisi loukkaantunut. Tiedot uhrien määrästä vaihtelevat.

9:57 Helsingistä Brysseliin lähtenyt aamulento ei päässyt laskeutumaan räjähdyksen takia kentälle, vaan se joutui laskeutumaan Amsterdamiin, kertoo STT.

9:54 Finnairilla ei ole koneita Brysselin kentällä, yhtiö kertoo STT:lle. Ainakin puoliltapäivin Brysselistä Helsinkiin lähtevä lento on peruttu. Muiden lentojen tilannetta selvitetään.

9:50 Belgian median mukaan kuolleita olisi jopa yksitoista ja loukkaantuneita 25. Tapahtumien kulku ja uhrien määrä on vielä epäselvä.

Useita ihmisiä on kuollut ja haavoittunut Brysselissä lentokentällä sattuneessa räjähdyksessä, sanoo Belgian poliisin edustaja NBC:lle.

There have been 2 explosions at the airport. Building is being evacuated. Don't come to the airport area.— Brussels Airport (@BrusselsAirport) March 22, 2016

Räjähdysten kerrtoaan tapahtuneen Brysselin Zavantemin lentokentän lähtöhallissa. Räjähdyksiä kerrotaan olleen kaksi.

Brittiläisen Daily Mailin mukaan räjähdykset olisivat tapahtuneet American Airlines -lentoyhtiön lähtöselvitystiskien läheisyydessä.

Paikalta sosiaalisen mediaan jaetuissa kuvissa ja videoissa näkyy, kuinka terminaalista nousee runsaasti savua. Terminaalin sisällä näkyy runsaasti rikkoontuneita ikkunoita. Ihmisten nähdään juoksevan paniikissa poispäin terminaalista, jossa räjähdysten on kerrottu sattuneen.

Räjähdysten kerrotaan sattuneen vähän aamukahdeksan jälkeen paikallista aikaa. Mediatietojen mukaan lentokenttää ollaan evakuoimassa. Lentokentälle kulkevan junaliikenteen kerrotaan olevan poikki.

Uutistoimisto AP on välittänyt kuvia lentokentältä räjähdyksen jälkeen.

Lentokentän ikkunat pirstoutuivat rikki voimakkaassa räjähdyksessä.

Poliisi suoritti etsintöjä Brysselin Schaarbeekin kaupunginosassa tiistai-iltana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?