Asiantuntija Venäjän arvaamattomuudesta: ”Voi aktivoida joukkonsa koska tahansa”

Julkaistu:

Venäjä-asiantuntijat arvelevat, että talouden alamäki pakotti Venäjän vetäytymään Syyriasta. Sotiminen maksaa.
Presidentti Sauli Niinistön vierailun aikana Venäjä tuo luultavasti esille EU:n pakotteet, Venäjä-asiantuntijat arvioivat maanantaina MTV:n Huomenta Suomi -ohjelmassa.

Professori Pekka Sutela sanoi, että Venäjän kannalta on todella vakavaa, jos pakotteet jatkuvat vuosikausia. Venäjä ei pysty saamaan kipeästi tarvitsemaansa teknologiaa, jota se tarvitsee ankarissa paikoissa olevan öljyn ja kaasun käyttöön ottamiseksi.

– Näin Venäjän täytyy tehdä muutaman vuoden sisällä. Jos se ei ole mahdollista, Venäjän öljyn vientikapasiteetti alkaa käydä kyseenalaiseksi.

Venäjän keskuspankki julkaisi perjantaina uuden talousennusteen, jonka mukaan talous supistuu tänä vuonna 1,5 prosenttia. Sutelan mukaan kukaan ei usko, että Venäjän talous kasvaisi isosti lähivuosina.


Aleksanteri-Instituutin tutkijatohtori Hanna Smith lisäsi, että lännen asettamilla pakotteilla on suuri psykologinen puolensa Venäjällä ihmisiin.

– Olemme lännen pakotelistalla niin kuin joku Iran on ollut joskus aikoinaan. Tästä ei tykätä yhtään.

Venäjän yllättävä lähtö Syyriasta johtuu asiantuntijoiden mielestä paljolti taloudellisista syistä.

Venäjän talous on koko ajan menossa huonompaan suutaan. Syyria on Venäjälle ylimääräinen kustannus.

– Sotiminen maksaa. Jos oli jo saavutettu poliittinen näyttö, joka sillä (Syyriassa) oli saavutettu, oli halvempaa vetäytyä, entinen ulkoministeri, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd) arvelee.

  • Yllä olevalla videolla kerrotaan kuinka Venäjä ilmoitti viime maanantaina vetävänsä suurimman osan joukoistaan pois Syyriasta ja miten siihen reagoitiin.
Tutkijatohtori Hanna Smith uskoo, että Syyriasta vetäytymisestä huolimatta Venäjä tulee jatkamaan äkkinäisiä siirtoja. Länsi voi odottaa Venäjältä yllätyksiä.

Smith muistutti, ettei Venäjä ole sulkenut Syyriassa sotilaallisia tukikohtiaan. Syyrian operaation alkaessa oletettiin, ettei Venäjällä ole kykyä viedä maahan joukkojaan. Nyt kokonaisuus on Syyriassa valmiina ja Venäjä voi aktivoida joukkonsa koska tahansa.

– Venäjällä alettiin jo hieman kysellä, mikä on sotaretkien tarkoitus, jolloin piti rauhoittaa tilannetta. Tässä tilanteessa oikeastaan Putinilla on pelkästään voitettavaa.

Kansanedustaja Erkki Tuomioja kertoo kuulleensa sellaisen arvion, että Syyriaan menolle toisena vaihtoehtona olisi ollut Ukrainan konfliktin laajentaminen.

– Muodollisesti Venäjä tekee Syyriassa ihan samaa asiaa kuin länsikin, se pommittaa terroristiksi kutsuttuja vastustajia. Tosin heillä on lisänä se, että he ovat tukemassa tosiasiassa Assadia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt