Pohjois-Korea tuomitsi 21-vuotiaan amerikkalaisopiskelijan 15 vuoden pakkotyöhön

Yhdysvallat vaatii Pohjois-Koreassa työrangaistukseen tuomitun 21-vuotiaan vapauttamista.

17.3.2016 2:35

Opiskelija Otto Warmbier tuomittiin aiemmin tällä viikolla 15 vuodeksi pakkotyöhön ”valtionvastaisesta toiminnasta”. Hänen syytettiin varastaneen hotellista poliittisen kyltin.

Yhdysvaltain ulkoministeriö ja Valkoinen talo vaativat keskiviikkona Warmbierin armahtamista ja vapauttamista. Valkoisen talon puhemies sanoi, että Pohjois-Korea käyttää Yhdysvaltain kansalaisia pelinappuloina poliittisen agendansa ajamisessa. Asiasta uutisoivat muun muassa BBC ja Reuters.

Warmbier otettiin kiinni tammikuussa, kun hän yritti poistua Pohjois-Koreasta. Mies tunnusti myöhemmin ottaneensa propagandakyltin ja kuvaili tekoa Pjongjangissa pidetyssä lehdistötilaisuudessa elämänsä pahimmaksi virheeksi.

– Veljeni ja siskoni tarvitsevat minua, hän kuvaili murtuneena.

Warmbierin kerrottiin sanoneen, että hänen tavoitteenaan oli ”vahingoittaa korealaisten motivaatiota ja työmoraalia”.

Pohjois-Koreassa vangitut peruvat usein tunnustuksensa päästyään pois maasta.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottajan mukaan Ruotsin suurlähetystön edustaja on vieraillut Warmbierin luona vankilassa ja vangin terveydentila on tiettävästi kohtalainen.

Ydinkokeet kiristäneet välejä

Pohjois-Koreassa ulkomaalaisia on ennenkin vangittu ja tuomittu epämääräisillä rikosnimikkeillä. Viimeksi joulukuussa maa tuomitsi kanadalaisen pastorin elinikäiseen pakkotyöhön valtionvastaisesta toiminnasta. BBC:n mukaan amerikkalaisopiskelijan saama 15 vuoden rangaistus on kuitenkin ankara aiempiin tuomioihin verrattuna.

Kova tuomio heijastanee Pohjois-Korean ja lännen kiristyneitä suhteita. Maa on tehnyt viime aikoina useita ydin- ja ohjuskokeita.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama asetti keskiviikkona uusia pakotteita Pohjois-Koreaa vastaan, kertoo uutistoimisto Reuters. Pakotteet koskevat muun muassa pohjoiskorealaisten poliitikkojen omaisuuden jäädyttämistä ja vientikieltoa Pohjois-Koreaan.

Myös YK on aiemmin määrännyt lisäpakotteita maata vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?