Salaa kuvattu video paljastaa, millaista elämä on Isisin pääkaupungissa – naisten kasvot peitetty jopa hiusväripakkauksissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Salaa kuvattu video paljastaa, millaista elämä on Isisin pääkaupungissa – naisten kasvot peitetty jopa hiusväripakkauksissa

Kaksi syyrialaisnaista kulki piilotettujen kameroiden kanssa Isisin hallinnoimassa Raqqassa. ISTV julkaisee 13 minuutin minidokumentin kokonaisuudessaan ensimmäisenä Suomessa.

15.3.2016 18:27

Nimimerkeillä Oum Mohammad ja Oum Omran esiintyvät syyrialaisnaiset kuvasivat ruotsalaislehti Expressenille salaa elinympäristöään Isisin epävirallisessa pääkaupungissa Raqqassa Pohjois-Syyriassa.

Videolla kasvojaan myöten hunnutetut naiset tekevät ostoksia, istuvat taksissa ja kävelevät lähiöissä esitellen autiota kaupunkia vähäliikenteisillä kaduilla, joilla kävelee aseistettuja miehiä. Heidän äänensä on muutettu tunnistamattomiksi.

ISTV julkaisee 13 minuutin minidokumentin kokonaisuudessaan ensimmäisenä Suomessa. Voit katsoa sen yllä olevasta videoikkunasta. Video on tekstitetty ja juonnettu suomeksi. Kuvamateriaali saattaa järkyttää herkimpiä katsojia.

Videolla naiset kertovat, että ennen Syyrian liberaaleimpiin lukeutuneen Raqqan ilmapiiri on muuttunut täysin sen jälkeen, kun Isis alkoi hallinnoida aluetta. Homoseksuaaleja tapetaan ja naiset ovat menettäneet oikeuksiaan.

Naisten täytyy nykyisin peittää vartalonsa ja kasvonsa, ja yksin ulkona liikkuminen on kiellettyä. He liikkuvat joko pareittain tai mukana on oltava joku miespuolinen henkilö.

Naisten oikeuksien kaventuminen näkyy jopa hiusväriostoksilla, ilmenee naisten kuvaamalta videolta. Hiusväripakkausten kyljissä olevien naismallien kasvot on peitetty mustalla värillä.

– Naiset tahtoisivat näyttää kasvonsa, mutta siihen ei ole mahdollisuutta. Olemme kadottaneet naiseutemme, Oum Mohammad sanoo.

Naiset kuvailevat hyvin yksityiskohtaisesti myös esimerkiksi kaupungissa tapahtuvia teloituksia.

– He suorittavat teloitukset luodeilla, häpäisevät ruumiin, mestaavat sen, laittavat päähän piikin ja pistävät sen esille liikenneympyrään, toinen naisista sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?