Viljelijät protestoivat possuineen ja traktoreineen Brysselissä –  EU valmistelee kriisitukea - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Viljelijät protestoivat possuineen ja traktoreineen Brysselissä –  EU valmistelee kriisitukea

Komissio on valmis sallimaan maidontuotannon väliaikaisen rajoittamisen.

Maanviljelijöiden protestiaalto rantautui tänään Brysseliin. Kaupunkiin saapui myös traktoreita, mutta marssin mittaluokka jäi viime syksyä pienemmäksi.­

14.3.2016 17:44

Maanviljelijöiden protestiaalto rantautui tänään Brysseliin, jossa EU-maiden maatalousministerit etsivät keinoja alan ahdingon lievittämiseen. Kokouspaikan ulkopuolelle oli kerääntynyt kymmeniä viljelijöitä, joista osa oli tuonut possuja ja lehmiä mukanaan.

Kaupunkiin saapui myös traktoreita, mutta marssin mittaluokka jäi viime syksyä pienemmäksi.

Maatalouskomissaari Phil Hoganin mukaan komissio on valmis sallimaan maidontuotannon rajoittamisen, jolla voitaisiin helpottaa ylituotannosta aiheutuvia ongelmia. Tuotantoa voisi rajoittaa väliaikaisesti ja vapaaehtoispohjalta tehdyillä sopimuksilla.

Heikko kansainvälinen kysyntä ja Venäjän tuontikiellot ovat lisänneet maataloustuottajien ahdinkoa eri puolilla Eurooppaa. Suomalaiset viljelijät herättelivät päättäjiä viime perjantain traktorimarssilla. Suomea Brysselin ministerikokouksessa edustaa maatalousministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.).

Suomi on valmis pohtimaan toimia tuotannon rajoittamiseksi, jotta kysyntä ja tarjonta saataisiin vastaamaan paremmin toisiaan.

”Keskustelu tukitoimista hyvin vaikeaa”

Komissio esittää myös sallitun valtiontuen määrän lisäämistä siten, että jäsenmaat voisivat antaa vuotuista tukea korkeintaan 15 000 euroa viljelijää kohti. Lisäksi maitojauheen ja voin tukiostoja on tarkoitus lisätä ja sianlihan varastointiin harkitaan lisätukea.

Myös possut olivat näkyvässä roolissa maanviljelijöiden mielenilmauksessa Brysselissä.­

Kokouspaikan eteen kokoontuneet belgialaiset viljelijät olivat valmiita tuotannon rajoittamiseen. Yksi viljelijöistä nosti pikkupossun syliinsä ja kiljui sen kanssa kilpaa herättääkseen ministerien huomiota.

– Keskustelu tukitoimista on hyvin vaikeaa, koska 28 jäsenmaalla on erilaisia näkemyksiä tilanteesta, sanoi Belgian ranskankieliseltä Wallonian alueelta tullut viljelijä Yves Somville STT:lle.

– Pohjois-Euroopassa sanotaan usein, että markkinat hoitavat tilanteen eikä sääntelyä tarvita. Meille tuotannon rajoittaminen on välttämätöntä, hän lisäsi.

Esimerkiksi Tanska, Hollanti ja Irlanti vastustavat tuotannon rajoittamista, koska niiden markkinat ovat pysyneet kilpailukykyisinä.

Ranskassa satoja itsemurhia

Maanviljelijät ovat osoittaneet viime kuukausina laajasti mieltään myös Ranskassa. Huomiota ovat herättäneet viljelijöiden itsemurhat, joita on ollut Ranskassa noin 600 vuodessa.

Maataloustuottajat ovat saaneet EU:lta viime vuosina erilaista kriisitukea markkinahäiriöiden takia. Viime syksynä alalle myönnettiin 500 miljoonan euron tukipaketti, josta Suomen maataloudelle kohdistettiin yhdeksän miljoonaa euroa.

Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitto MTK pettyi tuen määrään. Liiton mukaan EU-komissio ei ota riittävästi huomioon Venäjän tuontikieltojen aiheuttamia tappioita suomalaistiloille. Venäjän tuontikieltojen jäljet näkyvät erityisesti maidon- ja sianlihantuotannossa.

MTK:n mukaan markkinahäiriöiden arvioidut kokonaisvaikutukset Suomessa ovat vuositasolla 250–300 miljoonaa euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?