Onko hän Saksan Trump? Vaalivoittaja ehdottanut jopa pakolaisten pysäyttämistä ampumalla

Saksan osavaltiovaaleissa menestyneen AfD:n johtaja Frauke Petry vei puolueensa jyrkästi oikealle ja porskuttaa nyt maahanmuuttovastaisuudella.

14.3.2016 13:14

Donald Trump rakentaisi muurin Meksikon rajalle patoamaan laitonta maahanmuuttoa Yhdysvaltoihin. Frauke Petry pistäisi rajavartijat tarvittaessa ampumaan, jos pakolaisvirtaa ei muuten saataisi pysäytettyä.

Donald Trump on kehunut Vladimir Putinia arvostetuksi johtajaksi ja uskoo tulevansa tämän kanssa hyvin toimeen. Frauke Petryn AfD-puolueen puolestaan pelätään tulevan Putinin Venäjän kanssa niin hyvin toimeen, että Venäjä junailee AfD:lle jopa rahoitusta vaalikampanjoihin.

Donald Trump kulkee voitosta voittoon Yhdysvaltain republikaanipuolueen esivaaleissa. Frauke Petryn AfD kulkee voitosta voittoon Saksan aluevaaleissa, ja sunnuntaina puolue nousi ensi kertaa peräti kolmen osavaltion parlamentteihin Saksassa.

Yhtäläisyydet Trumpin ja Petryn välillä ovat kenties hauraita, mutta niitä on esitetty Saksan mediassa jo pitkään. Sunnuntain jälkeen on joka tapauksessa varmaa, että Frauke Petry on singahtanut kerralla Euroopan laajuiseen maineeseen, ja hänestä kuullaan vielä Saksan ensi vuoden liittopäivävaalien lähestyessä.

Katso videolta Petryn voittopuhe vaalivoiton varmistuttua.

”Tarvittaessa käytetään aseita”

AfD (Alternative für Deutschland, suom. Vaihtoehto Saksalle) nousi sunnuntaina toiseksi tai kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi kolmessa Saksan osavaltiossa. Jo aiemmin se oli menestynyt kahdessa muussa sekä saanut edustajia europarlamenttiin.

Frauke Petry kommentoi vaalitulosta sunnuntai-iltana.

Oikeistopopulistinen puolue ratsastaa käytännössä pelkällä maahanmuuttovastaisuudella, ja sunnuntain vaalitulosten on tulkittu olleen saksalaisten vastalause liittokansleri Angela Merkelin avoimelle pakolaispolitiikalle.

Edes puoluejohtaja Frauke Petryn tammikuiset kommentit eivät syöneet AfD:n suosiota. Petryltä kysyttiin tuolloin, miten saksalaisten rajavartijoiden pitäisi reagoida, jos maa sulkee rajansa ja pakolaiset yrittävät silti päästä Saksaan.

– Laiton rajanylitys pitää estää, tarvittaessa ampuma-aseita käyttämällä. Laki on sellainen, Petry täräytti suostumatta tarkentamaan mikä laki moista sallisi.

– En käyttänyt sanaa ampumiskäsky. Eihän kukaan poliisi halua pakolaisia ampua. Enkä minäkään sellaista halua, mutta voimankäyttö on viimeinen vaihtoehto, hän pehmensi hieman myöhemmin.

Lausunto tuomittiin Saksassa laajalti, ja Petryltä yritettiin evätä jopa eräs puhetilaisuus sen vuoksi. Hän on myöhemmin korostanut, että pakolaiskriisi pitää ratkaista jo EU:n ulkorajoilla, mutta ampumiskommentti nousee silti esiin tasaisin väliajoin.

Kemisti, joka hyppäsi politiikkaan

Frauke Petry, 40, hyppäsi politiikkaan luotuaan sitä ennen jo menestyksekkään kemistin ja yrittäjän uran. Hän syntyi DDR:ssä, mutta perhe muutti muurin murruttua länteen. Petry opiskeli kemiaa Britanniassa Readingin yliopistossa ja suoritti myöhemmin tohtorintutkinnon Saksan Göttingenissä. Hän perusti yrityksen, joka valmisti ympäristöystävällistä polyuretaania ja sai vuonna 2012 valtiollisen kunniamerkin ansioistaan.

Petry otti vallan puolueessaan heinäkuussa 2015 ja alkoi luotsata sitä oikealle.

AfD-puolue muodostettiin Saksaan alkuvuonna 2013 vastalauseena eurolle ja miljardeja maksaneille tukipaketeille, joilla valuuttaa pelastettiin. Sen johdossa vaikutti alkuun useita taloustieteilijöitä, ja puoluejohtaja Bernd Lucke keskittyi ajamaan eteläisten maiden irtautumista eurosta. Heinäkuussa 2015 Lucke kuitenkin syrjäytettiin puoluekokouksessa, koska hän oli kieltäytynyt yhteistyöstä maahanmuuttovastaisten ryhmien kanssa. Puolueen oikeistolaitaa edustava Frauke Petry otti ohjat.

Petryn AfD:tä on syytetty jopa kaveeraamisesta äärioikeiston maahanmuuttovastaisen Pegida-liikkeen kanssa. Myös AfD:n kontakteja Venäjään on selvitelty Saksassa, koska Venäjän on huhuttu tukevan puoluetta laajalla kullanvälitystoiminnalla, jossa AfD saisi osansa venäläisen kullan myynnistä. AfD:n eurovastaiseen strategiaan kuuluu kullan käyttäminen maksuvälineenä, Venäjän strategiaan useissa EU-maissa puolestaan kuuluu tukea sille myötämielisiä tahoja, jotka nakertaisivat EU:n yhtenäisyyttä.

Ennen Lucken syrjäyttämistä puoluejohdosta Petry oli kritisoinut sitä, että tämä tuki Venäjän vastaisia pakotteita europarlamentissa. Viime viikolla Lucke oli jo hyvin suorasanainen entisen puolueensa Venäjä-myönteisyydestä.

– AfD on vähintään 90-prosenttisesti Putinin puolella, Lucke totesi.

AfD:n kannattajat juhlivat, kun kyselyt povasivat puolueensa isoa nousua Baden-Württenbergin osavaltiossa.

”Tehkää itsenne epäsuosituksi”

Sunnuntain vaalivoittojen jälkeen Frauke Petrya tituleerattiin jo Saksan kolmanneksi merkittävimmäksi puoluejohtajaksi. Käytännössä hänellä on siihen vielä matkaa koko valtakunnan tasolla, koska AfD:llä ei toistaiseksi ole Saksan liittopäivillä ainuttakaan edustajaa.

Uudet liittopäivävaalit ovat kuitenkin enää puolentoista vuoden päässä, ja sunnuntaina Petry otti kaiken ilon irti aluevaalivoitoista.

– Saksassa on vakavia ongelmia, jotka johtivat tähän vaalitulokseen, Petry julisti.

Petryn vertailu Donald Trumpiin on myös siinä mielessä oikeutettua, että hän näyttää omaksuneen vaalikampanjointiin tapoja Atlantin takaa. Viime viikolla hän ohjeisti puolueväkeä mediataktiikasta, jossa on nähtävissä tuttuja piirteitä. Petryn mukaan ”korostetut, jopa provokatiiviset lausunnot” ovat välttämättömiä, koska niillä saadaan huomiota mediassa.

Petry siteerasi myös legendaarista ex-liittokansleria Konrad Adenaueria.

– Tehkää itsenne ensin kertaalleen epäsuosituksi, silloin teidät otetaan vakavasti.

Frauke Petrya on Saksassa verrattu Donald Trumpiin, koska kumpikin ratsastaa maahanmuuttovastaisuudella.

Frauke Petry

Syntynyt 1.6.1975 Dresdenissä. Koulutus kemian tohtori. Kouluttautunut myös urkuriksi ja kuoronjohtajaksi.

AfD-puolueen johtaja heinäkuusta 2015 lähtien. Saksi-Anhaltin osavaltioparlamentin jäsen.

Eronnut, neljä lasta. Seurustelee puoluetoveri Marcus Pretzellin kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?