Odinin soturit levittäytyvät Viroon ja Norjaan – poliitikot tuomitsevat rajusti: ”Vain askeleen päässä pienistä vihreistä miehistä” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Odinin soturit levittäytyvät Viroon ja Norjaan – poliitikot tuomitsevat rajusti: ”Vain askeleen päässä pienistä vihreistä miehistä”

Odinin soturit ovat ottaneet jalansijaa Pohjoismaissa ja Baltiassa, kertoo Reuters.

Soldiers of Odinin jäseniä sekä paikallisia poliiseja Norjan Drammenissa.

2.3.2016 18:50

Itsensä paikallisten asukkaiden suojelijaksi julkistanut katupartioryhmä Soldiers of Odin, eli Odinin soturit -ryhmä on levittäytynyt Suomesta muihin Pohjoismaihin ja Baltiaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Virossa ryhmä piti helmikuun puolivälissä ensimmäisen tapaamisensa, johon paikallisen median mukaan osallistui 60 henkilöä.

– Emme halua pakolaisia tänne. Aloitamme katupartiot varmistaaksemme, etteivät he tee laittomuuksia, sanoi Indrek Olm, joka on yksi Viron ryhmän johtohahmoista.

Norjassa Odinin soturit pitivät ensimmäisen katupartionsa helmikuun 13. päivä Tonsbergissä, noin 100 kilometrin päässä Oslosta.

– Päämäärämme on estää väkivalta, huumeiden myynti ja, eikä vähiten, seksuaalinen väkivalta, kertoi Norjan Odinin sotureiden edustaja Ronny Alte tuolloin Reutersille.

– Ja jos näitä ongelmia tarkastellaan, on valitettavaa, että maahanmuuttajat ja laittomat maahanmuuttajat ovat yliedustettuina näissä tapauksissa, Alte sanoi. Alte on kommenttiensa jälkeen jättänyt ryhmän näkemyserojen vuoksi.

Odinin soturit ovat pukeutuneet joka maassa samankaltaisiin mustiin pusakoihin, joiden selkämyksessä on kuva viikingistä, jonka suuta peittää kyseisen maan lippua edustava huivi.

”Vain askeleen päässä pienistä vihreistä miehistä”

Viranomaiset Virossa eivät ole suhtautuneet suopeasti Odinin sotureihin. Pääministeri Taavi Roivas twiittasi, että ”itsensä oikeuttavat katupartiot eivät kasvata virolaisten turvallisuuden tunnetta, päin vastoin”.

Viron entinen pääministeri, nykyinen EU-komissaari Andrus Ansip kommentoi Odinin sotureita viime perjantaina tavatessaan toimittajia Tallinassa, kertoo Viron yleisradio ERR.

– Puhuttaessa Odinin sotureista, olen periaatteellisesti kaikkia sen kaltaisia puolisotilaallisia ryhmiä vastaan. He ovat vain askeleen päässä pienistä vihreistä miehistä, sanoi Ansip viitaten Venäjän puolisotilaallisiin joukkoihin, jotka valtasivat Krimin niemimaan.

Ansip vetosi, ettei Viro ole kovin houkutteleva maa turvapaikanhakijoille. Viro on edustanut aikaisemminkin hyvin konservatiivista maahanmuuttopolitiikkaa, mutta nykyisen pakolaiskriisin aikana Viro on sopinut vastaanottavansa noin 500 turvapaikanhakijaa seuraavan kahden vuoden aikana.

– Voin ymmärtää pelkoja tiettyyn pisteeseen asti, mutta emme ole vielä vastaanottaneet turvapaikanhakijoita ja joku jo valmistautuu heidän saapuvan massoittain, on sanottava, että nämä pelot ovat selvästi epäsuhdassa, kommentoi Ansip.

Norjan pääministeri torppaa ”Odinit”

Norjan hallituksessa olevan oikeistopopulistisen Edistyspuolueen Jan Arild Ellingsen on sympatisoinut Odinin sotureita.

– Jokaista kansalaista joka haluaa auttaa rikollisuuden ja turvattomuuden vähentämisessä pitäisi kehua, sanoi Ellingsen.

Norjan pääministeri Erna Solberg on kuitenkin eri linjoilla.

– Odinin sotureilla ei ole sijaa työssä katujemme turvallisuuden puolesta. Vaarallisia arvoja, Solberg twiittasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?