Jari Aleniuksen kommentti: Hyvät republikaanit, nyt saatte mitä tilasitte - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Hyvät republikaanit, nyt saatte mitä tilasitte

Republikaanipuolueen kaaoksesta voi seurata jotain hyvääkin, kirjoittaa Ilta-Sanomien ulkomaan uutisten tuottaja Jari Alenius.

Ted Cruz ja Donald Trump.­

2.3.2016 7:43

Yhdysvaltain esivaalien maaginen supertiistai ei ratkaissut republikaanipuolueen kisaa, mutta enää ei paljosta puutu.

Donald Trump napsii voittoja, koska hänelle ei löydy yhtä varteenotettavaa vastustajaa, ja muut ehdokkaat jakavat keskenään Trumpin vastaisia ääniä. Trumpin laivan kylkiin kolahtelee torpedoja, joissa ei ole räjähdyspanosta.

Trumpin vastustajien toivo ei ole mennyt, mutta se lepää mutkikkaan logiikan varassa. Kaikkien muiden pitäisi luovuttaa, että yksi vahva ehdokas voisi haastaa Trumpin, eikä tilanteen kääntyminen sittenkään olisi varmaa.

Miten tähän on tultu ja mitä tästä seuraa?

Lyhyesti sanottuna: republikaanipuolueen yksisilmäisen, typerän politiikan seurauksena puolue matkaa kohti täydellistä katastrofia.

Republikaanipuolue on löytämässä itsensä kuopasta, jonka se on itse kaivanut. Jos vuosikausia, jopa vuosikymmeniä, ajaa Yhdysvaltain rikkaimman prosentin asiaa ja teeskentelee jotain muuta, jossain vaiheessa valhe paljastuu. Jos viimeiset seitsemän vuotta puolueen politiikka on perustunut ainoastaan siihen, että vastustetaan kaikkea presidentin ajamaa lainsäädäntöä ja ajetaan vain omia valtapoliittisia etuja, jossain vaiheessa tilanteen järjettömyys avautuu kannattajillekin.

Republikaanipuolue on itse syypää Donald Trumpin nousuun. Trumpin kannatus kumpuaa vihaisuudesta ja turhautumisesta Washingtonin poliitikkoihin, jotka ovat unohtaneet ajaa kansansa asiaa ja joiden toiminta – tai toimimattomuus – on lisännyt yhä useamman kansalaisen elämän epävarmuutta. Suurin vastuu lankeaa nimenomaan republikaanipuolueen niskoille.

Republikaanipuolue on myös pitkään pyrkinyt kasvattamaan kannatuspohjaansa vaalimalla äärikonservatiivisia, asemyönteisiä, abortinvastaisia ja jopa äärioikeistolaisia mielipiteitä, jolloin se tuli synnyttäneeksi niin kutsutun teekutsuliikkeen. Republikaanipuolue antoi foorumin Ted Cruzin kaltaisille fanaatikoille, jotka tukeutuvat vain uskonnolliseen kaikkivoipaisuuteensa eivätkä neuvottele mistään, vaan ovat valmiit lamauttamaan liittovaltion omien pyrkimystensä vuoksi. Nyt republikaanipuolue löytää Cruzin hajottamassa puoluetta riitaisessa vaalikampanjassa.

Republikaanipuolueen syy on, että niin moni amerikkalainen äänestäjä on valmis hyppäämään tuntemattomaan ja äänestämään Donald Trumpia. Nämä äänestäjät ajattelevat, että koska politiikka on jo valmiiksi rikki, ei homma voi enää ainakaan pahemmaksi mennä.

Valitettavasti se voi. Trumpin menestyksen ei voi ennustaa aiheuttavan juuri muuta kuin lisää hajaannusta republikaanipuolueessa – ja koko Yhdysvaltain kansassa. Trump luo epävarmuutta ja Trump lietsoo pelkoja. Trumpin Amerikka on epäyhtenäinen ja riitainen.

Onneksi Amerikka ei vielä ole Trumpin. Republikaanipuolueen kaaoksesta voi nimittäin seurata myös jotain hyvääkin. Moni republikaanien perinteinen kannattaja sanoo jo nyt ääneen asian, jota ei vielä jokin aika sitten olisi voinut kuvitella heidän suustaan kuulevan. He aikovat äänestää Hillary Clintonista Yhdysvaltain seuraavan presidentin.

Sekin on viesti republikaanipuolueelle. Sitä saa mitä tilaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?