Rubiolle vihdoin voitto – kilpakumppanit ilkkuivat ennenaikaisesti - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Rubiolle vihdoin voitto – kilpakumppanit ilkkuivat ennenaikaisesti

Marco Rubio voitti ensimmäisen osavaltionsa ja vakuutti kisan jatkuvan.

2.3.2016 5:11 | Päivitetty 2.3.2016 8:06

Floridan senaattori Marco Rubio nappasi lopulta voiton, jota häneltä oli kiihkeästi toivottu. Rubio voittaa Minnesotan esivaalin selvällä erolla Ted Cruziin ja Donald Trumpiin.

Rubio ei ollut ennen supertiistaita voittanut yhtäkään esivaalia ja ääntenlaskennan alussa hänen tilanteensa näytti murheelliselta. Rubio oli esimerkiksi toivonut haastavansa Trumpin Virginian osavaltiossa, mutta toisin kävi.

Trump ei peitellyt vahingoniloaan puheessaan kannattajilleen Floridassa alkuillasta.

– Tiedän, että tämä on ollut hyvin vaikea ilta Marco Rubiolle. Kuten olen moneen kertaan sanonut, hän on kevytsarjalainen, Trump sanoi.

– Politiikassa täytyy voittaa. Rubio ei ole voittanut mitään, Trump kuittaili.

Trump ei lopulta osunut väitteessään täysin oikeaan. Tieto Rubion voitosta Minnesotassa tuli reilu tunti myöhemmin.

”Trump vielä kaukana”

Omassa puheessaan Rubio vakuutti jo alkuillasta, ettei hän aio luovuttaa. Rubio latasi odotuksia kotiosavaltionsa Floridan esivaaliin kahden viikon päästä.

– Kampanjoin niin pitkään kuin pitää, jotta minusta tulee Yhdysvaltojen seuraava presidentti, Rubio sanoi.

– Donald Trump on vielä kaukana 1 237 valitsijamiehestä, jotka hän tarvitsee, Rubio sanoi myöhemmin CNN:n haastattelussa.

Floridan esivaali on niin sanottu winner-take-all, eli voittaja saa taakseen kaikki osavaltion 99 valitsijamiestä. Näin Rubio pystyisi kuromaan Trumpin johtoa kiinni ja saisi kampanjansa jälleen uusille urille.

Trumpin toinen vahva haastaja Ted Cruz voitti kaksi osavaltiota supertiistaina. Myös Cruz piikitteli voitonpuheessaan Rubiota ja totesi, että niiden ehdokkaiden, jotka eivät ole vielä voittaneet yhtäkään osavaltiota, pitäisi luovuttaa ja yhdistää voimansa Trumpia vastaan. Tämäkin tapahtui ennen kuin tieto Rubion ensimmäisestä voitosta tuli.

Cruzin mahdollisuuksiin ei kuitenkaan edelleenkään uskota, sillä jatkossa äänestävissä osavaltioissa hänen mahdollisuutensa ovat heikommat.

Rubion kannatusta supertiistaina söi esimerkiksi John Kasich, joka nappasi kaksi kakkostilaa ja tärkeitä valitsijamiehiä Vermontin ja Massachusettsin osavaltioissa.

Juttua muokattu 3.2.2016 kello 6.36: Päivitetty tieto Rubion voitosta Minnesotan osavaltiossa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?