Republikaaniehdokkaan lupaus: Yhdysvallat puolustaa Suomea Venäjältä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Republikaaniehdokkaan lupaus: Yhdysvallat puolustaa Suomea Venäjältä

Tiistaina republikaanien John Kasichin tilaisuudessa Virginiassa paikalla ollut perussuomalaisten kansanedustaja Simon Elo kutsuu Kasichia ”fiksuksi konservatiiviksi”.

2.3.2016 2:50

OHION kuvernööri John Kasichille ei povata kovin suurta menestystä jo meneillään olevassa ”supertiistain” esivaaliäänestyksessä. RealClearPolitics-sivuston mukaan Kasich on jumittunut mielipidemittauksissa seitsemän prosentin tuntumaan kauas kisaa johtavasta Donald Trumpista.

George Mason –yliopistolla tiistaina Virginian Fairfaxissa järjestetyssä vaalitilaisuudessa myös ulko- ja turvallisuuspolitiikasta puhunut Kasich toisti esityksessään näkemyksen, jonka mukaan Yhdysvallat pitäisi Venäjän hyökkäystä Suomeen, Ruotsiin tai muihin Naton ystävämaihin hyökkäyksenä itseään vastaan.

John Kasich mainitsi myös Suomen vaalitilaisuudessaan Virginiassa.­

– Ensimmäisenä heräsi kysymys, että tietääkö hän, ettei Suomi kuulu Natoon. Toisaalta on mukavaa, että täällä huomioidaan myös pienemmätkin ulkopoliittiset kysymykset, yleisössä ollut perussuomalaisten kansanedustaja Simon Elo sanoi.

Elo kertoi olevansa huolissaan siitä, mitä perussuomalaisten hengenheimolaisena ja europarlamenttiryhmä ECR:n yhteistyöpuolueena tunnetulle republikaaniselle puolueelle tapahtuu, jos Donald Trump valitaan presidenttiehdokkaaksi.

– Jos Donald Trump olisi ehdokas, niin uskon hänen häviävän Hillary Clintonille.

Kansanedustaja Simon Elo (ps) vieraili John Kasichin kampanjatilaisuudessa.­

Trumpin linjauksia esimerkiksi maahanmuuttajista Elo pitää tiukempina kuin perussuomalaisissa tai yleensä Euroopassa ajatellaan.

– Esimerkiksi se, että kaikkia muslimeja kiellettäisiin tulemasta Yhdysvaltoihin, ei ole mahdollista, Elo toteaa.

Suomen perussuomalaisten ja Amerikan republikaanien äänestäjien välillä Elo näkee muutenkin isoja eroja.

– Tietysti Yhdysvallat on kokonaisuudessaan talouspolitiikaltaan paljon enemmän oikealla kuin Suomi tai koko Eurooppa. Täällähän konservatiivit näkevät Euroopan sosialistisena, varoittavana esimerkkinä, josta ei pidä ottaa mallia.

Tämän eron vuoksi keskustelu maiden toimijoiden välillä on Elon mukaan välillä hankalaa.

– Se missä me löydämme toisemme, ovat esimerkiksi isänmaallisuuden kaltaiset kysymykset. Tai siinä jonka itsekin näen, että Yhdysvalloilla on syytä olla vahva rooli maailmanpolitiikassa.

Yllä olevalla videolla Simon Elo kommentoi muun muassa Kasichin Suomi-mainintaa.

John Kasich puhui vaalitilaisuudessa Arlingtonissa, Virginiassa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?